INVESTIGACIÓ JUDICIAL

Operació Volhov: Els àudios de Víctor Terradellas amb Xavier Vendrell i David Madí

Les converses versen sobre criptomonedes i els 10.000 soldats russos per a Catalunya

Les gravacions van propiciar la investigació judicial que va culminar amb 21 detencions

zentauroepp55635670 medi201028174303

zentauroepp55635670 medi201028174303 / Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / Júlia Regué / Guillem Sànchez

El jutge Joaquín Aguirre i la Guàrdia Civil es van emportar una sorpresa quan fa un any i mig van descobrir en el telèfon mòbil de Víctor Terradellas, exdirigent de CDC investigat per la presumpta desviació de fons per al procés, unes gravacions de dues converses amb Xavier Vendrell i David Madí, als quals es considera components de l’‘estat major’ de l’expresident Carles Puigdemont

En aquests àudios, als quals ha tingut accés EL PERIÓDICO, gravats el 14 i el 16 de maig del 2018, s’aborden dos temes: la possibilitat de posar en marxa un sistema de criptomonedes per a transferències econòmiques (els investigadors sospiten que mitjançant aquest mètode es pot estar finançant l’estructura de l’expresident a Waterloo, Bèlgica) i una suposada oferta de Rússia per ajudar a culminar la independència de Catalunya. Terradellas, no obstant, ha negat que gravés aquestes trobades.

Aquestes dues converses són les que han permès al jutge i a la Guàrdia Civil iniciar una investigació que va culminar el 28 d’octubre passat amb la detenció de 21 persones, entre les quals Vendrell i Madí, i l’execució de més d’una trentena d’entrades i registres.

031120 escuchasvendrell 16 9 elperiodico / periodico

A Terradellas se li va confiscar el seu iPhone SE A1723 en una operació anterior pel presumpte frau desviació de fons a través de subvencions atorgades per la Diputació de Barcelona quan CiU dirigia aquesta institució. Era el 24 de maig del 2015. A partir d’aquests àudios es va desplegar un procés judicial que es va mantenir secret fins la setmana passada. No només es van intervenir les trucades dels principals protagonistes d’aquest capítol (Madí i Vendrell), sinó que se’ls van fer seguiments (amb reportatge fotogràfic inclòs) i se’ls va instal·lar micròfons en els seus vehicles particulars.

«Estabilitat financera»

El jutge afirma en les seves interlocutòries d’entrada i registre que aquestes dues gravacions donen suport a la tesi que Terradellas, que havia sigut responsable de relacions internacionals de CDC, va ser l’interlocutor de Puigdemont amb Rússia en ple procés i que va estudiar crear una plataforma de criptomonedes per garantir l’«estabilitat financera» de Catalunya.

031120 escuchasmad 16 9 elperiodico / periodico

Notícies relacionades

En els àudios apareix també que el 24 d’octubre del 2017, tres dies abans de la declaració unilateral d’independència (DUI) en el Parlament, el cap d’un «grup rus», creat en l’època de Gorbatxov, amb el qual havia contactat en relació amb la plataforma de criptomonedes, va oferir a Puigdemont «comptar amb 10.000 soldats i pagar tot el deute català», però que l’expresident, en paraules de Terradellas, «es va cagar a les calces».

Aquestes asseveracions són rebudes amb escepticisme per Vendrell i Madí. Aquest últim va preguntar a Terradellas sobre les criptomonedes i la participació d’un rus: «¿Tu a aquest tio com l’has verificat?» Vendrell, sobre els soldats russos, es pregunta: «¿Com fa per entrar 10.000 tios aquí?».