Arrimadas no vol perdre el focus

Cs està decidida a treure ERC dels Pressupostos per pactar amb el Govern i demostrar que són de «centre radical»

La ministra Montero i Álvarez, de Podem, s'han reunit aquest matí amb dirigents taronges per negociar els comptes

undefined55492077 madrid  19 10 2020  politica    in s arrimadas preside la re201104120918

undefined55492077 madrid 19 10 2020 politica in s arrimadas preside la re201104120918 / JOSE LUIS ROCA

5
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

No hi ha dia en què el Govern, a través de Podem, no llanci una pulla a Ciutadans per treure-li les ganes que recolzi els Pressupostos Generals del 2021. «Els hem servit un plat de Pressupostos escrit pel PSOE i Unides Podem i diuen ¡que bons! Se’ls menjaran amb patates. Estan desesperats per deixar-se anar de la mossegada de Vox», va escriure el portaveu dels morats, Pablo Echenique, a Twitter. Rafa Mayoral, diputat i alt càrrec de Podem, va restar valor al possible suport dels taronges als comptes. Seran «paraules buides» mentre no trenquin amb Vox i el PP en els governs autonòmics, va afirmar. 

Tampoc el PSOE de Pedro Sánchez ho posa fàcil, amb gestos constants a ERC dient que l’indult als polítics presos del procés és sobre la taula, prometent el blindatge a la immersió lingüística i aprovant un decret d’alarma que va modificar amb els suggeriments dels republicans i no els dels Ciutadans. I a això se suma que l’últim gir de Pablo Casado, decidit, sembla que de manera definitiva, a divorciar-se de Vox i situar-se en el centre del tauler políticempetiteix l’espai a Inés Arrimadas en aquest centre tan desitjat per tots dos.

«ERC ens vol fora de la taula perquè així les seves reivindicacions podran ser més cares», diu un portaveu de la direcció de Cs.

La presidenta i els seus van estar diversos mesos dient que el president del Govern hauria d’elegir socis per tirar endavant els comptes: o ERC o ells. No obstant, el cap de l’Executiu continua avançant en l’elaboració dels comptes i, per ara, els manté tots dos al seu costat.

Aquest dijous, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i el secretari d’estat de Drets Socials, Nacho Álvarez, estan mantenint al Congrés dels Diputats reunions amb diversos grups parlamentaris que estan oberts a negociar i, entre aquestes, veuran Cs. Per la formació taronja han acudit a la cita Carlos Cuadrado, Marina Bravo, José María Espejo-Saavedra i Edmundo Bal.

«No hi haurà indults»

Ciutadans es resisteix a sortir del focus que li suposa continuar negociant amb l’Executiu, no vol trencar aquest nexe de col·laboració que va estrenar en el primer confinament, quan va ajudar l’Executiu a aprovar les successives pròrrogues de l’estat d’alarma. Només són 10 diputats aquesta legislatura i s’han de fer valer per demostrar que poden ser un partit frontissa, que saben pactar a esquerra i dreta. Un membre del nucli dur d’Arrimadas que actua com a portaveu treu importància a aquestes picades d’ullet als republicans. «Són titulars en els mitjans de comunicació, però no hi haurà indults ni la taula de la vergonya ha decidit res i l’estat d’alarma el demanem nosaltres els primers», explica. «ERC ens vol posar nerviosos, ens vol fora de la taula perquè així les seves reivindicacions podran ser més cares», continua. Assegura que Arrimadas, que va agafar les regnes de la formació taronja pocs dies abans que esclatés la pandèmia, està decidida a ser de «centre radical» i això implica acostar-se a l’esquerra i pactar-hi. «Amb la dreta hem deixat clar que sabem acordar», admet mig rient amb referència als pactes amb el PP i Vox en diverses autonomies. 

El nucli dur de la líder treu importància a la polseguera que ha aixecat en el partit l’acostament amb Sánchez

En la direcció de Ciutadans creuen que a la foto final dels Pressupostos hi seran ells o els republicans, perquè, com Gabriel Rufián, consideren que la participació de les dues forces és impossible. «Som incompatibles. Ara estem analitzant al detall els números i al final Sánchez haurà de decidir, però per ara ha inclòs alguns elements que nosaltres hem demanat i ens satisfà», assenyala. Es refereix que «discretament» han pactat «amb el Govern» retirar la pujada del dièsel, suprimir la pujada del 15% de l’impost de societats que el PSOE i Podem sí que van acordar en el projecte de Pressupostos del 2019, s’ha anul·lat l’exempció en l’IVA de l’educació i sanitat privades i les pujades a l’IRPF es limiten a les rendes més altes (300.000 euros). «Nosaltres intentarem llimar com puguem aquests comptes, li agradi a Podem i a ERC o no. Que compari Pablo Iglesias els Pressupostos amb el seu acord d’investidura», assenyala un diputat que defensa negociar fins al final. 

Però no tots pensen el mateix. La determinació d’Arrimadas està aixecant polseguera, tot i que la direcció no hi dona importància per ara. Xavier Pericay, un dels fundadors de Ciutadans, va comunicar dissabte que es donava de baixa com a afiliat, una cosa que també ha fet Patricia Reyes, segons va informar ‘El Mundo’. L’exdiputada estava en l’empresa privada des de principis d’any. Aquests moviments responen a l’enuig que els va suposar el ‘sí’ que, dijous de la setmana passada, van donar els 10 diputats de Ciutadans a l’estat d’alarma de sis mesos que va proposar el Govern i del qual el president només retrà comptes cada 60 dies. Arrimadas li havia demanat que només en durés tres i que ell acudís a la Cambra cada mes. Cap de les dues peticions va ser satisfeta i només va acceptar fer-ho cada dos mesos i revisar si es podia aixecar al març perquè així ho va negociar amb ERC en una esmena, però tot i així li va donar suport.

El ‘sí’ a l’alarma de sis mesos ha provocat la baixa com a militant de Pericay, que va ser fundador del partit, i l’exdiputada Patricia Reyes

Notícies relacionades

La diputada Marta Martín va escriure un tuit en el qual revelava que havia complert la disciplina de vot, però va mostrar el seu rebuig amb la decisió. «Confio que encertem i que no em torni a passar», va escriure. El missatge no va durar ni mitja hora a la xarxa social. Va acabar esborrant-lo després d’una conversa amb el portaveu del grup parlamentari, Edmundo Bal.

La falta de debat intern, que el vicepresident de Castella i Lleó, Francisco Igea, va denunciar durant la campanya de primàries en la qual es va enfrontar a Arrimadas, continua sent una màcula en el funcionament del partit, asseguren membres de la direcció del partit a Catalunya i també a la Comunitat de Madrid. Les decisions, asseguren, les pren Arrimadas i el seu nucli dur. I així ho admeten en l’equip de la presidenta. «Són complicades i, en ocasions, les hem de decidir de manera molt ràpida», argumenta el portaveu oficial del partit que treu importància al tuit de Martín. Un baró autonòmic, que es considera a ell mateix ‘crític’, ho explica amb un símil futbolístic: «Arrimadas vol jugar a Primera, i això suposa ser a la taula de negociació, sigui dels Pressupostos o la de les pròrrogues de l’alarma, però ser-hi. No donar per perdut un partit fins que no toqui el xiulet l’àrbitre».