ENTREVISTA A TVE
Guerra ataca l'acord amb Bildu i creu antinatural el Govern de coalició
L'exvicepresident de l'Executiu creu que Rajoy hauria d'haver dimitit el 2018 perquè la moció de censura no hagués triomfat
«Molts espanyols i molts socialistes tenen un nus a la gola» pel pacte pressupostari amb els 'abertzales' i el repudien
GRA366. MADRID, 26/01/2017.- El presidente de la Comisión Gestora del PSOE, Javier Fernández (d), y el presidente de la Fundación Pablo Iglesias, Alfonso Guerra, durante su intervención en el acto de presentación de la nueva etapa de la revista El socialista, hoy en la sede de Ferraz en Madrid. EFE/JuanJo Martín /
Alguns barons del PSOE han sortit a la palestra per expressar el seu malestar per l’acord del Govern amb Bildu per als pressupostos generals de l’Estat (PGE) del 2021. Però cap ha arribat tan lluny com ho ha fet aquest dilluns Alfonso Guerra. No només perquè ha condemnat aquest pacte –és «absolutament menyspreable», ha afirmat–, sinó perquè creu que l’arrel del problema està en la moció de censura que va guanyar Pedro Sánchez el 2018 i en l’Executiu de coalició que el líder socialista va muntar després amb Unides Podem amb ajuda de les formacions nacionalistes i independentistes, una suma que veu antinatural.
L’exvicepresident del Govern ha parlat sense pèls a la llengua a ‘La hora de La 1’, a TVE. «La coalició era bona per aconseguir la moció, però no es va veure que no era solvent per governar». Guerra ha indicat que la política s’ha fet «molt hostil» al món sencer des de la crisi del 2008, i des d’aleshores s’està instal·lant una espècie de «democratura, de democràcia autoritària». «I una part d’això està ocorrent amb un Govern que no és natural, amb una aliança que no és natural».
Ha fet un pas més enllà. Ha recordat com Sánchez va dir, abans de les eleccions generals del 10 de novembre, que no dormiria amb Pablo Iglesias com a vicepresident, i ara dorm amb ell». «També va parlar mil vegades que amb Bildu no arribaria a res, i ho fa». Per això, el que va ser número dos amb Felipe González entén que el Govern fa coses «absurdes», amb una repercussió simbòlica «molt gran per a la població», i «quan una societat accepta l’absurd sense reaccionar està en decadència».
Per Guerra, el Govern fa coses «absurdes» com el tracte a l’espanyol o que no se cessés Iglesias i Garzón per atacar el Rei
«Absurd» és, segons el seu parer, que l’espanyol es tracti «com a llengua estrangera a Espanya» –en les esmenes aprovades en la llei educativa es deixa de considerar llengua vehicular en l’ensenyament i se suprimeix la seva consideració com a «llengua oficial» de l’Estat– o que dos membres del Govern, Pablo Iglesias i Alberto Garzón, haguessin acusat de «maniobres greus» el rei Felip VI i no fossin cessats al cap de «cinc minuts».
«Al meu parer, Sánchez es troba en una teranyina que ell ha teixit», en què té «molt díficil» portar la iniciativa. I per això ha hagut de que suportar, creu, l’acord amb Bildu, «absolutament menyspreable». «Molts espanyols i molts socialistes que tenen un nus a la gola. Un crit que no surt per sentit de la responsabilitat, però que estan desitjant cridar: “¡Amb Bildu, no, amb Bildu, no!”. Així ho deia el president». Guerra ha remarcat que està als «antípodes» del Partit Popular, però si li pregunten de qui està més lluny, del PP o de Bildu, té «claríssim» que ho està més de la formació d’Arnaldo Otegi.
«Error» també de Rivera i Sánchez
Unides Podem i els aliats nacionalistes i separatistes, ha dit Guerra, han optat per la política de «fets consumats», i la part socialista de l’Executiu, en canvi, «no reacciona». El seu pronòstic és que si Sánchez vol mantenir «una aliança com aquesta», haurà de pagar «molt peatge», i això és el que està per veure’s.
«Sostenir una aliança amb Bildu, els nacionalistes i Podem no és una tasca democràtica», esgrimeix
L’exvicepresident considera que Mariano Rajoy, Pedro Sánchez i Albert Rivera van cometre tres «errors que han perjudicat molt Espanya». El primer, perquè «en lloc d’anar-se’n a un bar a fer copes» el dia en què el líder socialista va defensar la moció de censura al Congrés, hauria d’haver dimitit. «Un altre dirigent del PP hauria sigut president i Espanya s’hauria estalviat molts disgustos», ha assenyalat. Però, amb la composició que tenia el Parlament en aquell moment, una altra investidura d’un membre del PP hauria d’haver sortit amb l’abstenció del PSOE, com va ocórrer amb la del mateix Rajoy el 2016.
Els altres dos errors van venir l’abril del 2019, quan ni Sánchez ni Rivera, que sumaven 180 escons, per sobre de la majoria absoluta, «es van negar» a un acord entre PSOE i Cs, malgrat que el 2016 van firmar una entesa. Ara la suma amb els taronges és «més complicada», perquè els números no donen –els liberals només tenen deu diputats–, «però sostenir una aliança amb Bildu, els nacionalistes i Podem no és una tasca democràtica», ha assegurat. De fet, la tesi de Guerra és que la formació d’Iglesias representa l’«esquerra reaccionària».
La «inexperiència» del PP
L’acord amb els ‘abertzales’ o amb ERC ha desencadenat també crítiques internes de barons com el castellanomanxec Emiliano García-Page, l’extremeny Guillermo Fernández Vara o l’aragonès Javier Lambán. En aquest punt, Guerra ha assenyalat que l’autoritat de la direcció federal sempre ha sigut «molt forta», malgrat que els líders territorials, que tenen un pes específic a les seves regions, desitgen traslladar aquesta rellevància al conjunt del partit.
Assenyala que se sent més a prop del PP que de Bildu i que el PSOE camina cap a l’«autoritarisme»
Diferent és que l’actual executiva «respecta menys exigències» del passat, com consultar les aliances amb el comitè federal. Per ell, hi ha «menys crítica» en el PSOE perquè els seus dirigents «s’acovardeixen» quan són acusats de voler que governi el PP. «L’autoritat en el PSOE sempre ha sigut molt important, l’autoritarisme, no», ha conclòs, retraient de nou a Sánchez governar amb mà de ferro.
Per Guerra, el PP peca de vegades d’«inexperiència», i utilitza «termes tan gruixuts» en la seva crítica al Govern que després es queda «sense operatiu». Així, ell no veu problema que s’acostin presos d’ETA a presons d’Euskad o pròximes a la comunitat perquè la dispersió dels reclusos tenia lògica en l’època en què la banda terrorista estava activa. No és una «bogeria» el desplaçament de reus, però sí si es fa com un «intercanvi» per «vots» de Bildu.
Notícies relacionadesAlfonso Guerra, exvicepresidente del Gobierno, en @LaHoraTVE, sobre el castellano: "No hay un régimen democrático si se persigue a una lengua; no es posible"
— RTVE Noticias (@rtvenoticias) 16 de noviembre de 2020
📺 https://t.co/zwCFNrTYj2 #LaHoraAlfonsoGuerra pic.twitter.com/CtjdeF7gQn
A l’exvicepresident se li ha preguntat així mateix per la situació del rei emèrit. «No pinta bé, perquè quan els gossos lladren, alguna cosa senten», i si les acusacions es proven, serà «complicat» per a ell. Considera un «error» que Joan Carles I marxés d’Espanya, «va ser un error, no hauria d’haver-se’n anat». Ara bé, creu que les indagacions judicials no han de servir per «anul·lar el paper que va jugar en la Transició, en absolut».
Alfonso Guerra sobre el Gobierno de Sánchez: “Esa alianza era buena para lograr la moción de censura, pero no era solvente para gobernar”#LaHoraAlfonsoGuerra pic.twitter.com/Xs51F4gFKG
— La Hora de La 1 (@LaHoraTVE) 16 de noviembre de 2020
Guerra s’ha mostrat molt crític així mateix amb els canvis introduïts en la ‘llei Celaá’. Segons el seu parer, no es tracta d’una qüestió merament simbòlica, ja que sí que es «treu a les famílies la capacitat d’anar als tribunals» per demanar l’ensenyament en castellà. El que s’està produint, creu, és un «apartament» de l’espanyol a Catalunya. «Sí, passa, i passa molt, i no hi ha un règim democràtic si persegueix una llengua, no és possible».
EH Bildu Ciutadans Eleccions generals PP - Partit Popular PSOE Albert Rivera Pressupostos Generals de l'Estat Pedro Sánchez Mariano Rajoy Felipe González Immersió lingüística Moció de censura
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034