TENSIÓ ENTRE SOCIS

ERC esclata contra JxCat i abandona la 'taula Covid' per les filtracions

Aragonès lidera la plantada als puigdemontistes per la 'fuga' d'un document provisional sobre la desecalada

Els postconvergents neguen les culpes i atribueixen a Salut l'origen de la fuita

aragones / periodico

4
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

A Catalunya s’han comptabilitzat aquest dimecres 68 morts i 574 residències a l’uci a causa de la Covid. En paral·lel, milers de persones dels sectors afectats per les restriccions esperen notícies sobre els seus llocs de treball i molts més estan pendents dels seus plans personals i familiars. I ERC, el partit que lidera (accidentalment) el Govern, es va negar a abordar a la mateixa taula l’actualitat pandèmica amb els seus socis de l’Executiu per entendre que aquests eren «deslleials» i actuaven més com un ‘lobby’, en benefici dels interessos d’algun dels gremis dels sectors afectats que del bé comú de la societat. Aquest és el panorama d’un Govern que està en el temps de descompte des del 29 de gener i que agonitza just en la pitjor situació social dels últims 80 anys. Un panorama que la reunió nocturna entre socis, conjuminada per a una reconciliació temporal, no va millorar.

Poc després de les 8.30 del matí, el president substitut es va aixecar de la taula de coordinació governamental sobre la Covid-19. Ho va fer indignat i després d’esbroncar els consellers reunits (Meritxell BudóDamià Calvet i Ramon Tremosa, per part de JxCat, i Josep BargallóEster Capella i Alba Vergés, per ERC). Abans d’anar-se’n assevera que «no es pot continuar treballant fins que no cessin les filtracions». Després d’Aragonès, i de manera esglaonada, abandonen la sala la resta de consellers d’ERC.

Després d’esbroncar els consellers de JxCat Aragonès es va aixecar de la taula i el van anar seguint la resta de membres del Govern d’ERC

Document provisional de desescalada

El motiu de l’enuig monumental dels republicans és la publicació, en gairebé tots els mitjans, a mitja tarda de dimarts, d’un document provisional de Salut en el qual s’esbossa un possible pla de flexibilització de les restriccions. «El problema rau que, amb la filtració, s’instrumentalitza informació confidencial d’un document encara viu», és a dir, sobre el que s’està treballant, «per condicionar la decisió del Procicat» en la reunió d’avui, afirma una veu republicana. No cal dir que ERC acusa JxCat de la filtració i viceversa, en concret a Salut.

«Que es filtrin esborranys és lamentable i no ha de tornar a passar»

Pere Aragonès

Vicepresident en funcions de president

ERC veu un doble interès darrere d’aquest moviment. Beneficiar el gremi de la restauració, a qui el conseller d’Empresa, Ramon Tremosa, va prometre defensar la seva proposta d’obertura de locals i, alhora, «desgastar Aragonès, en clau electoral». «Abans de la filtració el debat era si els bars obrien o no el 23. Una vegada tots els mitjans ho van donar per fet, la discussió ja se centrava en si obrien prou hores. És una conducta irresponsable», lamenten els republicans.

Fonts d’ERC atribueixen a Carles Puigdemont una estratègia electoral passa per fer la sensació de «caos» en el Govern, perquè els republicans, que ara lideren l’Executiu se n’emportarien la pitjor part. Una estratègia que Esquerra qualifica de «trumpista». I l’ariet, sempre segons ERC, d’aquesta tàctica és Tremosa, que va ser nomenat com a conseller d’Economia a l’ombra per fer d’opositor intern al mateix Aragonès.

Entre la filtració de dimarts i el mutis d’Aragonès, fonts del Govern detallen una altra reunió, el mateix dimarts a la tarda en la qual, segons els republicans, Tremosa va amenaçar d’aixecar-se i anar-se’n del conclave si no s’atenia les seves petició d’obertura dels locals.

Reunió Aragonès-Budó

Després de la marxa dels republicans al matí, Aragonès va citar Budó al seu despatx a la tarda. Tots dos van coincidir que s’havia de desencallar l’assumpte. Segons fonts de les dues trinxeres, hi va haver certa distensió, i es van emplaçar per a una nova reunió del ‘comitè Covid’, amb els consellers i els experts (el secretari general de Salut, Marc Ramentol, el d’Educació, Josep González-Cambray, i el doctor Josep Maria Argimon) a la tarda. «Aragonès ha entès que no ha sigut el seu millor dia», va apuntar una font postconvergent per explicar aquest clima d’entesa creat amb Budó.

La reunió va finalitzar passades les onze de la nit i sense acord. L’objectiu, establir les bases de la relació fins al 14-F que, les dues parts entenen, és la millor manera de consolidar una eventual renovació de l’aliança després de les eleccions.

Notícies relacionades

Abans, durant la tarda, Aragonès, Budó i Vergés es van reunir amb els sectors afectats, a fi de tranquil·litzar-los, en la mesura possible, després de tota la polseguera política. Tremosa es va absentar d’algunes per acudir a la presentació del seu llibre.

Els republicans veuen en la fuga d’informació intencions lobístiques i de desgast electoral

Entre unes coses i d’altres hi va haver sessió i control en el Parlament. Els republicans (Aragonès i Sergi Sabrià) no van estalviar dards contra els postconvergents i aquests (Miquel Sàmper) van mirar de contemporitzar («la culpa és de tots»).  El president substitut va assenyalar que la situació és «lamentable» i va dir subscriure «paraula per paraula» el missatge a les xarxes socials del subdirector de Programes de Protecció Civil, Sergio Delgado, que en un tuit va titllar de «falta de respecte total» la filtració de l’esborrany del pla de reobertura.