EL LABERINT CATALÀ
ERC i JxCat segellen una nova pau fràgil
El pacte de la desescalada no garanteix cap estabilitat de l'Executiu fins al 14-F
Els republicans no aconsegueixen garanties que Tremosa no actuarà pel seu compte
undefined55553710 23 10 2020 av aragon s dice que pedir n el estado de alarm201023210546 /
Nova tireta sobre l’esquerdada porcellana del gerro que simbolitza el Govern, després de fer-se miques, una altra vegada, dimecres per la filtració d’un document de treball sobre la desescalada. Al migdia de dijous, just abans de comparèixer davant dels mitjans per donar compte del pla de flexibilització de les restriccions pandèmiques, els dos bàndols sempiternament enfrontats, ERC i JxCat, van pactar els últims serrells de la proposta i, sobretot, van tornar a posar el gerro a l’angle de la taula amb el desig que cap altre corrent d’aire el tiri, abans del 14-F, data de les eleccions, a terra. Més un desig que una certesa.
La proposta finalment presentada atorga una mica més d’oxigen als sectors afectats, singularment el de la restauració, que el ja famós document filtrat dimecres. Una cessió republicana que obeeix «al diàleg amb tots els sectors», assenyala ERC, al qual Pere Aragonès es va entregar dimecres a la tarda. I, també, una recerca infructuosa de certa pau amb Ramon Tremosa, el conseller d’Empresa.
Vers solt
I és que els republicans reconeixen que no han arrencat cap garantia als postconvergents, i singularment a Tremosa, de conduir-se amb més «lleialtat» (en termes expressats per Esquerra) per donar «estabilitat» a les 12 setmanes que queden fins a les eleccions. Aquesta demanda de tranquil·litat va ser l’objectiu del «cop de puny a la taula d’Aragonès», reconeixen els republicans.
De fet, mentre encara es buscava aquesta pau temporal, aquest mateix dijous, al matí, en una trobada amb comerciants, un dels sectors perjudicats per les restriccions, el titular d’Empresa, cada vegada més còmode en el seu paper de nèmesi d’Aragonès, va asseverar que «les autoritats sanitàries veuen amb recel qualsevol intent» d’obertura de l’activitat. «Ja veieu quins debats hem tingut en el Govern», va afirmar.
Que sigui un Govern dual, en el qual cada partit hi posa i treu els seus peons, i, sobretot, que Aragonès sigui un president substitut sense atribucions per deposar cap conseller fan de Tremosa una figura poc menys que invulnerable.
Els republicans, amb tot, fan una distinció dins dels consellers de JxCat. D’una banda, hi ha el titular d’Empresa, «amb agenda pròpia», i després, la resta, amb més visió de conjunt i que també detecten que les ruptures de gerro també els perjudiquen.
La decisió d’Aragonès
Segons van assenyalar fonts puigdemontistes, el líder extramurs republicà va entendre ràpidament que aixecar-se de la taula «no havia sigut la seva millor decisió» i d’aquí ve la voluntat d’Aragonès «de posar àrnica» a la ferida demostrada amb les reunions i contactes successius entre les parts.
I, potser per això, també va ser el que va portar la veu cantant en l’autocrítica, en la roda de premsa per donar compte del pla de flexibilització. Així, el vicepresident en funcions de president va dir que «lamentava» les noves tensions internes en el si del Govern i va fer autocrítica: «No hem sabut construir aquesta estratègia de forma pública amb el respecte que es mereix la ciutadania».
Malgrat que dimecres ERC va acusar directament JxCat de ser darrere de la filtració d’un esborrany del pla de desescalada que preparava el Govern, Aragonès, dijous, va dir que no tenia «coneixement» de qui el va filtrar, però va advertir que, en cas de saber-ho, «exigiria totes les responsabilitats».
Notícies relacionadesPotser com a explicació de la plantada de dimecres, Aragonès va remarcar que el Govern «treballa conjuntament» per fer possible una «conciliació difícil d’interessos, tots legítims», com ara l’«interès general de salvar vides i l’interès d’aquells sectors que veuen afectada la seva activitat» per les restriccions per prevenir contagis. Per això, segons el vicepresident, «és lògic que hi hagi debat», però aquesta «contraposició d’idees ha de quedar-se en el Govern i no traslladar-se als mitjans» de comunicació, com va passar amb les «filtracions».
«Mantinc la confiança en tots els membres del Govern», va asseverar, per sentenciar després: «Lliçó apresa». Fins al pròxim corrent d’aire que faci sotsobrar el gerro.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034