anunci del Govern
La retirada del monument franquista de Tortosa començarà aquest estiu
L'operació tindrà un cost de 200.000 euros i no s'hi posarà cap altra obra
Coincidint amb el 45è aniversari de la mort de Franco, la Generalitat ha anunciat aquest divendres que té previst iniciar a l’estiu del 2021 les obres per retirar el monument franquista del riu Ebre a Tortosa, el vestigi més gran de la dictadura a Catalunya, inaugurat el 1966 per commemorar la victòria en la batalla de l’Ebre. L’operació costarà uns 200.000 euros.
Al pedestal sobre el qual s’erigeix el monument –les restes d’un antic pont que els republicans van volar en la seva retirada–, no està previst aixecar-hi cap obra, tot i que un grup de treball estudiarà les fórmules per deixar constància que en aquest lloc va haver-hi durant més de mig segle un monòlit franquista.
«Aquest monument és un insult a les víctimes del franquisme i a totes aquelles persones que van perdre la vida a la batalla de l’Ebre. El nostre compromís és el de restituir la dignitat de tots els que van patir la persecució del franquisme», ha afirmat el president en funcions, Pere Aragonès, que ha solemnitzat l’anunci amb la consellera de Justícia, Ester Capella. La Generalitat espera que el Govern central no posi impediments a la iniciativa.
20 dies de treball
I és que l’operació de retirada se l’ha atorgat la Conselleria de Justícia, malgrat que la propietat del monument, per estar situat dins d’un cabal fluvial, és de titularitat de l’Estat. Capella ha defensat les raons: «Davant la inacció del Govern central, prenem la iniciativa. El mateix Govern, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i l’Ajuntament de Tortosa reneguen de la seva titularitat, per això assumim la responsabilitat, per esfondrar aquest símbol que debilita la democràcia».
Les obres de retirada s’iniciaran a l’estiu del 2021, coincidint amb el baix cabal del riu, i el cost total de l’operació ascendeix a 200.000 euros, que assumirà la Generalitat. Es calcula que es necessitaran uns 20 dies de treball. Antoni López Daufí, l’arquitecte encarregat de l’estudi de viabilitat del desmuntatge, afirma que «es procedirà a seccionar l’obra de tal manera que hi hagi la possibilitat de tornar a muntar-la en el cas que convingués».
Aquest anunci és un episodi més en la controvertida història del monument. El 2016 l’Ajuntament de Tortosa, encapçalat per l’actual diputat del PDECat en el Congrés, Ferran Bel, i en coalició amb ERC, va impulsar una consulta popular preguntant sobre la retirada del monument. L’opció a favor de deixar-lo a l’actual emplaçament va guanyar amb un 68% dels vots.
El febrer passat, el consistori iniciava els tràmits per demanar la descatalogació del monòlit com a edifici de caràcter històric, artístic i ambiental, requisit indispensable per a la seva retirada, segons el marc jurídic de la llei de la memòria històrica. El 16 de novembre, la comissió territorial d’urbanisme de les Terres de l’Ebre confirmava el tràmit.
Pèrdua historiogràfica
El director de l’Arxiu Històric del Baix Ebre, Albert Curto, lamenta la voluntat del Govern: «Des del punt de vista historiogràfic, si eliminem els elements del passat que ens pertorben incidim en l’oblit de la memòria històrica. Hem de ser prou madurs per enfrontar-nos al passat i veure-ho de forma crítica. Aquest monument ens ajuda a entendre el que va significar el franquisme, com va ser de funest».
El monòlit es va inaugurar el 21 de juny del 1966 amb una visita del dictador a Tortosa. L’acte va congregar 100.000 persones, i es va emmarcar en la campanya que en l’època celebrava els 25 anys del règim. L’enclavament va ser instrumentalitzat com un símbol de reconciliació entre les parts enfrontades en la guerra civil, emmascarant la imposició de la dictadura. En el discurs de la seva inauguració, el dictador va pronunciar: «[La guerra civil] no va constituir el triomf d’un bàndol, sinó la victòria de tota la nació».
Reaccions contraposades
Des de la Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes de Tortosa celebren l’anunci. Segons el seu portaveu, Ester Baiges Miró, «la mesura arriba tard, però arriba. La satisfacció és molt gran». L’entitat lluita per la seva retirada des del 2009: «Aquest monument s’ha de treure pel que significa, es va clavar al mig del riu en el seu pas per Tortosa per honrar els caiguts per Déu i la pàtria. S’ha de retirar això de la via pública per recuperar la memòria històrica i la dignitat democràtica».
Notícies relacionadesLa plataforma ciutadana en favor del seu manteniment, Tortosins pel Monument, estan disconformes per la decisió. Per Marc Gómez, el seu portaveu, «la decisió de la Generalitat és una ingerència en la voluntat popular dels ciutadans de Tortosa». «El 2016 vam deixar molt clara la nostra posició en el referendum que es va celebrar sobre la permanència o no del monument. Ens sorprèn que siguin les mateixes forces que estan a favor del dret a decidir les que impulsin aquesta acció», es queixa.
Des de l’entitat denuncien, a més, que s’han incomplert les garanties dels tràmits legals que s’han pres per arribar a aquesta decisió i anuncien accions judicials per depurar els procediments.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia