PERFIL

Laura Borràs, una 'outsider' a l'espera de judici

La líder de JxCat al Congrés s'ho jugarà tot a la carta de la confrontació amb l'Estat

zentauroepp55921913 laura borras201119152928

zentauroepp55921913 laura borras201119152928 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

La victòria de Laura Borràs (Barcelona, 1970) en les primàries de JxCat suposa que el partit s’ho juga tot a la carta de la confrontació amb l’Estat. Els militants han confiat la responsabilitat de la remuntada davant ERC a aquesta filòloga de verb fàcil que visibilitza millor que el seu adversari, Damià Calvet, l’anhelat distanciament amb el món de Convergència.

El perfil ‘outsider’ de Borràs ha calat en un partit que nodreix les seves bases amb molts quadros de l’etapa convergent, però també amb una comunitat molt activa a les xarxes socials que només accepta postulats maximalistes.

Borràs, actualment cap de files de JxCat al Congrés, va saltar del món acadèmic a l’institucional el 2013, quan es va convertir en directora de la Institució de les Lletres Catalanes. Aquest període de la seva vida és el que, anys després, més maldecaps li ha suposat, perquè està imputada per haver adjudicat, presumptament, de manera irregular contractes públics a un amic. Una eventual condemna podria frenar en sec la seva trajectòria política.

La flamant candidata de JxCat a les eleccions no va entrar de ple en el procés fins a l’abril del 2017. Ho va fer, com va revelar aquest diari, presentant un manifest de recolzament al referèndum d’alts càrrecs del Govern. Carles Puigdemont, amb una relació amb Borràs llavors més entusiasta que ara, va exigir que fos ella qui llegís el text.

Amistat amb Torra

A partir d’aquest moment la seva carrera es va disparar. Es va convertir en diputada després de les eleccions del desembre del 2017, i després en consellera de Cultura. Des d’aquest càrrec va teixir una gran amistat amb l’expresident Quim Torra, que continua sent un dels seus principals valedors. L’abril del 2019 va encapçalar per primera vegada la llista de JxCat a les generals.

Els seus seguidors remarquen el seu perfil indòmit, que ella s’ocupa de cultivar a les xarxes. «Si soc presidenta d’aquest país, vull poder fer les rodes de premsa íntegrament en català, sense haver de traduir-les al castellà», va dir fa pocs dies. «Quan algú és capaç de plantejar-se fer un Govern amb forces no independentistes és obvi que no treballa per la independència», va afirmar també a Catalunya Ràdio.

Sobretot, en aquestes primàries Borràs ha jugat la carta de distanciar-se el màxim possible d’Esquerra, a qui atribueix una actitud entreguista respecte al Govern de Pedro Sánchez. No ha escatimat tampoc en crítiques a la taula de diàleg entre l’Executiu central i la Generalitat, que els republicans presenten com un dels principals avenços dels últims mesos.

Enfrontament amb Rufián

Notícies relacionades

Aquestes crítiques han provocat alguna topada amb Gabriel Rufián. El portaveu d’ERC al Congrés, per exemple, va carregar veladament contra Borràs quan va parlar dels nacionalistes catalans que porten «jaquetes de 1.000 euros» i «bolsos de Michael Kors». Tothom va entendre l’al·lusió.

Caldrà veure si, després de la victòria de Borràs, Puigdemont decideix finalment encapçalar la llista de JxCat tot i que ja hagi anunciat que no optarà a la presidència de la Generalitat. I, també, com es desenvolupa la convivència entre dues persones amb tarannàs tan impetuosos