AMPLI SUPORT A LA LLEI MÉS IMPORTANT DE LA LEGISLATURA
Sánchez suma també el PDECat i arriba als 186 'sís' als Pressupostos
Els quatre diputats de l'antiga Convergència pacten el traspàs de fons per a Rodalies
Iglesias afirma que el recolzament de Bildu als comptes «és la millor notícia per a la democràcia»
undefined55908743 madrid 18 11 2020 politica sesion de control al gobierno201130165840 /
El Govern de coalició ha superat per molt la majoria absoluta per poder aprovar els Pressupostos Generals de l’Estat del 2021. Els quatre diputats del PDECat i els dos de Més País - Equo es van afegir aquest dilluns als altres 180 parlamentaris que ja havien confirmat en els últims dies que votaran ‘sí’ als comptes públics. Els tràmits al Congrés acabaran aquest dijous i el camí, menys tortuós, seguirà al Senat abans de la seva aprovació última a finals de desembre.
Pedro Sánchez ha reunit fins ara 186 suports: els que li donaran el PSOE (120), Podem (35), ERC (13), PNB (6), Bildu (5), PDECat (4) i Més País - Equo (2). Molt a prop també hi ha els del Partit Regionalista de Cantàbria (1), Terol Existeix (1) i Nova Canàries (1). En privat, els socialistes els donen per aconseguits.
En el cas del PDECat, l’acord amb l’Executiu inclou que el finançament de Rodalies (per valor de 232 milions d’euros) passi del Ministeri d’Hisenda a la Generalitat i un canvi legislatiu per salvar la «viabilitat econòmica» de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). La candidata a les autonòmiques, Àngels Chacón, va afirmar que aquest pacte demostra que la seva formació «dialoga» i «és útil». Els quatre diputats del PDECat es desmarcaran dels altres quatre de Junts, que hi votaran en contra.
Bel veu una «legislatura llarga»
Notícies relacionadesEl portaveu al Congrés de l’antiga Convergència, Ferran Bel, va explicar que l’acostament amb l’Executiu va culminar diumenge i va augurar que aquest recolzament a Sánchez es repetirà en el que espera que sigui una «legislatura llarga». El pacte del traspàs dels fons de Rodalies quedarà per escrit en una esmena transaccional que es votarà aquest dimarts en el debat del dictamen de Pressupostos que s’allargarà durant tot el ple d’aquesta setmana. «La gestió de Rodalies es va fer el 2009, però no va anar acompanyada dels recursos, que els continua tenint l’Estat i haurien d’haver estat des d’un principi en mans de la Generalitat», va afirmar Bel. La cessió va ser del servei (gestió dels horaris, la freqüència i el personal), però no de la infraestructura. En el pacte també s’inclouen altres esmenes de dotacions pressupostàries per a l’estació de l’AVE a l’aeroport de Girona, la Fundació Dalí, la Fundació Miró, els monestirs de Poblet i Montserrat, l’Institut Guttmann i la Fundació Esclerosi Múltiple.
«ETA ha desaparegut i tenim la segona força política d’Euskadi fent política en les institucions. Això és un èxit de la democràcia»
Vicepresident segon del Govern
Amb aquesta àmplia majoria que el PSOE i Podem han teixit entorn dels Pressupostos, el ‘sí’ de Bildu era innecessari. El PP i Ciutadans ho han remarcat aquestes últimes setmanes, però Sánchez no s’ha mogut de la seva decisió d’aconseguir una majoria el més transversal possible, sense excloure cap partit. Però mentre que per al president les crítiques al recolzament dels ‘abertzales’ es deu a les «polèmiques artificials» de la dreta, el seu soci, Pablo Iglesias, defensa aquest acostament perquè suposa «la millor notícia per a la democràcia espanyola». «Avui ETA ha desaparegut i tenim la segona força política d’Euskadi fent política en les institucions d’Espanya. Això és un èxit de la democràcia», va declarar a la Sexta.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista