colpisme

Militars en actiu coneixien les cartes al Rei, però no els van donar importància

  • El coneixement dels preparatius «no va arribar al nivell polític», matisen a Defensa
  • El xat de militars retirats es va relacionar amb una campanya d’agitació de Vox en la fase dura de la pandèmia
  • Cap unitat d’assumptes interns investiga el franquisme en els exèrcits
8
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

La iniciativa d’un grup de caps i oficials retirats d’enviar un pronunciament escrit a Felip VI contra el «govern social comunista» era coneguda en diversos estaments dels exèrcits des del març passat, i almenys tres esbossos de carta al Rei van circular àmpliament per Whatsapp entre militars,fins i tot en actiu, en forma de captura de pantalla, segons asseveren a EL PERIÓDICO fonts castrenses.

Malgrat que algunes d’aquestes fonts van comentar –cap diu «van alertar»– amb els seus superiors la iniciativa, ningú li va donar importància en ple punt àlgid de la pandèmia.«Era una astracanada de jubilats, i sense cap recolzament real»,comenta un dels militars coneixedors en el seu moment de la iniciativa.

Contra el que aquestes fonts asseguren,a la cúpula del Ministeri de Defensa neguen haver conegut amb temps l’assumpte de les cartes, del qual finalment va informarEl País. Aquest assumpte, o rumor, «mai va arribar al nivell polític» del ministeri, indiquen fonts pròximes aMargarita Robles, que remarquen quela iniciativa va ser «de ciutadans particulars»,i no de militars en actiu.

Però també van saber part de les fonts consultades queSantiago Abascalhavia enviat un vídeo de salutació a un xat de militars retirats. I tampoc se li va donar importància, tenint en compte les molt nombroses vegades que líders de Vox envien missatges a membres i col·lectius de les Forces Armades. Els xats de Whatsapp són un element de gran importància per a l’estratègia mobilitzadora de Vox.

El president del partit ha participat en dues edicions de la carrera dels «101 km de la Legió», fotografiant-se amb elchapiri legionari al cap. De la mateixa manera, el seu aparell de propaganda ha difós fotos seves amb samarretes formals i informals d’unitats de la Guàrdia Civil i de l’Exèrcit, o missatges més genèrics de salutació a unitats militars.

El que ha transcendit del contingut del xat de la XIX promoció d’oficials de l’Exèrcit de l’Aire li sembla «lamentable» al general en la reserva de l’Exèrcit de Terra i diputat del Partit PopularFernando Gutiérrez Díaz de Otazu, que explica el fenomen, una mica cansat de la polèmica, en el fet indefugible que «hi ha gent per a tot». Per a la seva excompanya d’armes i adversària al grup del PSOEZaida Cantera, excomandant de l’Exèrcit,és clau no generalitzar: «No confonguem els militars d’avui, 120.000 homes i dones que fan honrosament la seva feina, amb dues cartes a les quals dona suport a penes un centenar depersones que mai es van desmamar del franquisme»,diu la soldada víctima d’assetjament quePedro Sánchez va fitxar per al PSOE.

Sobre aquestes cartes, el general i diputat del PP creu que responen a un exercici de llibertat d’expressió que el grup de militars jubilats «té perfecte dret –sosté–. El problema és sobredimensionar-ho com s’ha fet. Estic convençut que sa majestat el Rei rep tota mena de cartes pintoresques».

Campanya d’agitació

Quan el xat de la XIX promoció d’oficials de l’Exèrcit de l’Aire –un col·lectiu que va sortir de tinent de l’Acadèmia General Militar el 1968– es va escalfar en els termes que recentment va explicarInfolibre, amb la metàfora de l’afusellament de «26 milions de fills de puta» o de bombardejar en un «vol calent» d’entrenament, diverses terminals de Vox a les xarxes socials i xats privats desplegaven una campanya d’agitació. La corba de contagis de Covid arribava al seu punt més alt a Espanya, i Vox parlava de dictadura encoberta.

Just abans de l’esclat de la pandèmia, Defensa havia tingut el seu últim incident amb Vox pel mig: el número dos del partit d’extrema dreta,Javier Ortega-Smiths’havia gravatun vídeo propagandístic disparant en un camp de tir de la Brigada Paracaigudistaa Alcantarilla (Múrcia) amb un fusell HK d’ús militar i munició real, mentre proferia bravates contra el terrorisme gihadista.

Poc abans, l’1 de desembre del 2019, Ortega-Smith es va presentar a lafesta del Miracle d’Empel, una commemoració d’aire castrense en la qual participen militars retirats i civils reservistes en una petita capella d’aquesta localitat d’Holanda. A Empel, els terços imperials espanyols van protagonitzar una victòria contra tot pronòstic. Amb banderes de la creu de la Borgonya, cada vegada més habituals en els actes de la formació ultra, el va acompanyar en el viatge el diputat de Vox per GironaAlberto Tarradas.

Declarat i prorrogat diverses vegades l’estat d’alarma, i quan Vox va impulsar cassolades contra el Govern i contra els confinaments en diversos punts d’Espanya, una de les promotores del moviment va dirigir també missatges d’inclinació sediciosa a les Forces Armades.

María Luisa Fernández, advocada i exdirectiva de l’Observatori Europeu de Seguretat i Defensa, liderava llavors la plataforma ‘Resistència Democràtica’, la raó social de la qual n’havia substituït una d’anterior: ‘Moviment Barri de Salamanca - Núñez de Balboa. Endeclaracions a EL PERIÓDICO, i durant una d’aquestes cassolades, Fernández reclamava «la dimissió del Govern i la formació d’un executiu de salvació nacional amb el PP, Ciutadans, Vox i els demòcrates històrics que quedin en el PSOE».

Fernández va dir que esperavaque les Forces Armades i de Seguretat de l’Estat s’afegissin a la seva reclamació «negant-se a participar en una repressió futura, si es produís. Ara compleixen ordres legals, però aquestes ordres poden ser il·legítimes. Han de tenir sempre respecte a la llei», deia, per fer de seguida l’excepció: «Llevat que el poble demani que se li deixi llibertat d’expressió i que s’atengui a la seva prosperitat i que aquestes forces i cossos en el seu conjunt decideixin formar part d’aquest procés de canvi i sempre de forma pacífica».

Qüestió d’intel·ligència

El 30 de juny passat, la ministra de defensa de la República Federal d’Alemanya,Annegret Kramp-Karrenbauer, va haver d’anunciar públicament la dissolució de part de les KSK, o Kommando Spezialkräfte,forces especials que en aquell moment deixaven de ser una de les joies del Bundeswehr, l’exèrcit alemany.

Ja era la tercera vegada que militars en actiu d’aquesta unitat els sorprenia la intel·ligència alemanya en actituds de franca connivència amb grups d’ultradreta especialment excitats durant la pandèmia.

A Espanyano hi ha cap unitat d’assumptes interns dels exèrcits.Però això, segons fonts castrenses, no significa que les planes majors no estiguin atentes al que passa en les seves unitats, malgrat que «no està comandada la intel·ligència militar per a aquesta missió», indica una d’aquestes fonts.

Quan miren cap endins i no en el terreny d’operacions, les seccions d’intel·ligència que assisteixen al comandament de les unitats –anomenades en general «segones seccions», que sempre porten un dos associat al seu nom–no investiguen comportaments o actituds polítiques dels seus soldats. Les S2, per al nivell de Brigada, o Golf II (G2) per a altres planes majors d’agrupacions mixtes, es fixen més aviat en la possible comissió de delictes com el narcotràficen el col·lectiu.

«No s’investiguen expressions polítiques perquè no n’hi ha en les unitats de l’exèrcit, que es dediquen al seu treball quotidià», explica el diputat Gutiérrez Díaz de Otazu. Quan ell, estant en el comandament actiu,s’ha enfrontat en alguna ocasió a «alguna vulneració del principi de neutralitat política», aquesta situació «s’ha resolt de forma natural, recordant-li a qui s’hagi expressat: ‘Això no correspon’, i ja està, ho entén al moment», explica.

Creu Fernando Gutiérrez que«hi ha una espècie de creença infundada en l’existència d’una faceta de conspiracions en la vida militar, quan això no és una realitat en la milícia».

I, no obstant, diverses fonts consultades insisteixen que de la iniciativa de les cartes –algunes– que preparava el grup d’alts oficials retirats es tenia notícia en nombrosos xats de militars, i que a alguns de retirats més recentment se’ls havia demanat firma o recolzament i aquests, al seu torn, havien alertat polítics de l’entorn del Govern l’abril passat.

Apropiació d’emblemes

Tots els militars consultats entenen ques’ha magnificat un somieig «de frikis»,com els qualifica l’excomandanta i diputada socialistaZaida Cantera. Els excaps i oficials que van participar amb comentaris brutals en el xat de la XIX promoció de l’Exèrcit de l’Aire «han estat servint d’uniforme a una democràcia en què no creuen.Han servit per viure com reis d’un uniforme que han vestit amb deshonor», opina.

Entre els diputats socialistes que han comentat aquest succés s’ha estès una preocupació per la qual Vox hagi intervingut en el xat i assumit com a «seus», diu Cantera, «la invitació a l’assassinat de 26 milions d’espanyols».

Per molt diversosrecintes freqüentats per seguidors de l’extrema dreta són habituals les icones, mètopes, símbols i emblemes de les Forces Armades, inclosa la Guàrdia Civil, i de la Policia Nacional al costat de tota mena de cartelleria que exalta la Guerra Civil i la dictadura, com ja ha explicat aquest diari. També decoren aquests emblemes, i amb barroca profusió, la tomba de Franco al cementiri de Mingorrubio.

Als barris pròxims a grans recintes militars, especialment del sud d’Espanya, on Vox cultiva vots, els bars freqüentats per militars es van omplir, al costat de la seva habitual iconografia castrense, de material propagandístic de Vox en les dues últimes eleccions generals. De les relacions amb la base de les Forces Armades es va encarregar, en moments fundacionals del partit, la vicepresidentaMazaly Aguilar; i dels contactes amb caps i alts oficials, alguns dels quals van fitxar per al cartell electoral de la formació,Rafael Bardají, exassessor de Defensa del PP sent ministre Federico Trillo. Ara es veu també que, per al col·lectiu dels militars retirats, no falten activistes en els xats de Whatsapp.

Notícies relacionades

L’abús polític dels emblemes militars respon, segons l’opinió de Zaida Cantera, que «en certa manera, la política democràtica s’ha vist acomplexada amb l’ús de símbols que són de tots. Certs usos de certs símbols en entorns militars no són llibertat d’expressió, sinó llibertinatge, i l’únic que aconsegueixen és estendre un vel de feixisme immerescut sobre tots els militars».

El general Gutiérrez Díaz de Otazu espera que, malgrat aquesta cridòria a les xarxes socials d’oficials jubilats i a la mala imatge que estén, «la societat espanyola percebi que els militars tenen claríssim queexisteixen per servir a tots els espanyols de totes les ideologies,els comprenguin o no els comprenguin en absolut».

Temes:

Felip VI Vox