El laberint català
Tercer grau: ¿En quina situació queden els presos del procés? ¿Com afecta les eleccions?
jregue54279112 los presos del 1 o en su comparecencia antes de su nuevo in200921134647 /
La decisió del Tribunal Suprem d’anul·lar el tercer grau penitenciari que la Generalitat va concedir als presos del procés ha frenat en sec la vertiginosa carrera que han seguit els líders de l’1-O, que en menys d’un any des de la sentència ja havien obtingut el règim de semillibertat. Aquestes són les conseqüències de l’última sentència de l’alt tribunal.
¿En quina situació queden els presos?
Al ser revocada la semillibertat que permet el tercer grau, els reclusos tornen a quedar classificats en el segon grau penitenciari o règim ordinari. Aquest va ser el grau que la Generalitat els va atorgar inicialment, el 9 de gener, i implica que el reu s’ha de mantenir a la presó, però pot flexibilitzar la condemna amb permisos de treball fins i tot condicions molt similars a la semillibertat. Segons les circumstàncies personals de cada pres, amb el segon grau pot sortir de la presó diàriament per treballar, fer voluntariat o seguir tractaments de reinserció a l’exterior. Això sempre seria entre setmana i dormint a la presó, a diferència del tercer grau, que permet passar el cap de setmana fora de la presó.
¿Podran continuar tenint aquests permisos?
Segons ha dictaminat el Tribunal Suprem, no. Els nou polítics empresonats s’havien acollit a algun dels dos articles del reglament penitenciari (100.2 i 117) que els permetien sortir de la presó per treballar o fer voluntariat. Però l’alt tribunal considera que aquests beneficis no tenen relació amb el procés de reinserció de cada pres.
¿Podran participar en la campanya electoral?
Notícies relacionadesAl no disposar de permisos penitenciaris, hauran de sol·licitar autorització a la Junta Electoral Central per participar en actes de campanya electoral. Ja ho van fer així a la campanya de la catalanes del 2017, però hi ha una diferència molt important. Llavors es trobaven en presó preventiva i la majoria es presentaven als comicis en les llistes d’ERC o JxCat. Ara ja estan condemnats en sentència ferma i, a més, inhabilitats per a tot càrrec públic. Dos factors que juguen en contra seu a l’hora de poder participar en actes electorals.
¿Quan podran disposar de permisos?
El règim de permisos que contempla la llei fixa que un pres pot començar a sol·licitar-los quan hagi complert una quarta part de la condemna. Ara mateix són quatre els reclusos del procés que han cobert aquest requisit: Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Joaquim Forn i Josep Rull. Dos líders de l’1-O més, Oriol Junqueras i Carme Forcadell, compliran una quarta part de les seves penes en plena campanya electoral, a finals de gener. I els altres tres (Jordi Turull, Dolors Bassa i Raül Romeva) no ho faran fins dos dies després dels comicis.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín