El laberint català
Enquesta eleccions a Catalunya el 2021: ERC es manté al capdavant i el PSC s’apropa a JxCat
El sondeig del GESOP esbossa un escenari molt obert en un context de gran indecisió
L’independentisme ampliaria la seva majoria i ERC podria forjar també un pacte d’esquerres
Iceta és el candidat preferit com a president i Borràs supera en valoració Aragonès
zentauroepp54034859 08 07 2020 imagen del parlament catal n durante la segunda s200719125935 /
Amb l’horitzó electoral tan serè com ho permeten les boires de la pandèmia, els socis del Govern afronten un examen a les urnes molt atípic. Els dubtes planen sobre la cita del 14 de febrer, l’ombra de l’ajornament dels comicis encara no és allargada però existeix, i JxCat i ERC han d’entaular la seva enèsima batallasense els grans tòtems de la tardor del 2017:Carles PuigdemontiOriol Junqueras.Les fotografies demoscòpiques dels últims mesos coincideixen en les tendències, però immortalitzen un escenari tan obert que la incertesa provocada pel coronavirus pot fer que trontollin els pronòstics fins a l’últim minut.
Tenint en compte aquesta premissa, i a poc més de dos mesos per al 14-F, l’enquesta preelectoral del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO situa tres forces polítiques en una forquilla de menys de 10 escons. ERC es manté en primera posició després de la inhabilitació deQuim Torra,l’‘ascens’ dePere Aragonèsa la presidència en funcions de la Generalitat i l’aval d’Esquerra als Pressupostos de l’Estat. Però l’endimoniada gestió de la pandèmia li impedeix ampliar el seu avantatge respecte a JxCat, la flamant candidata del qual,Laura Borràs,obté millors resultats en el cara a cara amb el cap de cartell republicà.
Els socis del Govern els separen ara 2,6 punts, perquè a Esquerra se li han escapat sis dècimes des de juliol, data del’anterior sondeig del GESOP,quan Torra encara era president. L’enquesta actual es va elaborar, a partir de 801 entrevistes, els dies 30 de novembre i 1 de desembre, just després de l’elecció de Borràs com a presidenciable del partit de Puigdemont. Els republicans aconseguirien 35-36 escons (avui en tenen 32) i els postconvergents, 30-31 diputats (ara en tenen 34), però ERC ha perdut fidelitat de vot en els últims mesos i un de cada 10 votants del 2017 triaria avui la papereta de JxCat.
Borràs, de perfil similar a Puigdemont malgrat el distanciament entre tots dos dels últims mesos, és la candidata més ben valorada (5,2), una dècima per davant d’Aragonès (5,1), i al mantenir la puixança de la marca, frena la possible fuga de vot moderat cap al PDECat. La sigla hereva de CDC, amb l’exconselleraÀngels Chacóncom a aspirant, es quedaria a sis dècimes del 3% dels sufragis que li donaria accés al Parlament. De moment, només el 5,7% dels votants de JxCat el 2017 s’inclinarien pel PDECat.
Enmig del duel independentista s’ha colat el PSC, que millora les seves expectatives. Els socialistes han guanyat un punt des de juliol i es queden a només mig punt de Junts. Miquel Iceta aconseguiria 27-28 escons (avui en té 17) i, a més, se situa al capdavant de les preferències com a president, un punt per davant de Borràs. Malgrat que ERC segueix primera, Aragonès és el tercer candidat preferit com a cap del Govern. El PSC es beneficia, sobretot, de l’enfonsament de l’últim vencedor de les eleccions, Ciutadans, a qui arrabassarien el 17,5% dels seus votants.
En mans de l’actual president en funcions estaria, amb aquests resultats, continuar governant amb Junts, forjar el que ara mateix és un anatema entre els republicans (un tripartit d’esquerresamb el PSC i els comuns, que seguirien estancats en 8-9 diputats) o intentar la complexa tasca de governar en solitari mitjançant unageometria variablede pactes. No obstant, la pressió independentista seria forta, ja que el secessionisme veuria reforçada la seva majoria tant en escons com en vots, tot i que sense arribar de nou al 50% de les paperetes. Els 6-7 escons de la CUP farien que les forces independentistes passessin de 70 a71-74 diputats.En vots, la suma d’ERC, JxCat, CUP i PDECat seria del48,8%,un punt i mig més que en les últimes eleccions i que a l’enquesta de juliol.
Notícies relacionadesEn paral·lel, les dretes prossegueixen amb la seva particular lluita per fer-se amb els votants que van donar la victòria a Ciutadans fa tres anys. La maniobra taronja d’apartar la guanyadora de les primàries,Lorena Roldán,per col·locar a ditCarlos Carrizosacom a presidenciable no ha servit de revulsiu. Cs retrocedeix sondeig rere sondeig i, després de cedir 1,3 punts des de juliol, passaria de 36 a 13-14 escons. Només un de cada quatre votants del 2017 tornarien a recolzar al partit d’Inés Arrimadas,i un de cada tres es declaren indecisos.
La conseqüència d’aquest daltabaix seria el creixement del PPC, que passaria de 4 a 7-8 diputats, i l’entrada amb força al Parlament de l’extrema dreta. Vox consolida les seves opcions i obtindria 4-5 escons, tot i que ha vist frenat el seu ascens en els últims quatre mesos, temps en què ha perdut un punt.
Fitxa tècnica del sondeig
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao