Camí de les urnes
Les 5 claus de l’enquesta del GESOP sobre les eleccions catalanes 2021
Consulteu els resultats del sondeig complet

Enquesta eleccions Catalunya: ERC aguanta lenvit de Puigdemont
Si la pandèmia ho permet, els catalans votaran el pròxim 14 de febrer per decidir el futur Govern. A poc més de dos mesos per a aquests comicis, l’enquesta preelectoral del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO dibuixa un panorama molt obert i marcat per la incertesa entorn de l’evolució del coronavirus. Aquestes són, en gràfics, les principals claus del sondeig, elaborat els dies 30 de novembre i 1 de desembre a partir de 801 entrevistes.
ERC continua ferm i el PSC s’acosta a JxCat

Tres forces polítiques es mouen en una forquilla de menys de 10 escons. ERC es manté en primera posició després de la inhabilitació de Quim Torra, l’‘ascens’ de Pere Aragonès a la presidència en funcions de la Generalitat i l’aval d’Esquerra als Pressupostos de l’Estat. Però enmig del duel independentista s’ha colat el PSC, que ha guanyat un punt des del juliol i es queda a només mig punt de Junts.
Nova majoria independentista

L’independentisme veuria reforçada la seva majoria tant en escons com en vots, tot i que sense arribar de nou al 50% de les paperetes. La suma d’ERC, JxCat, CUP i PDECat (que no obtindria representació en el Parlament) passaria de 70 a 71-74 diputats. En vots, aquestes quatre forces arribarien al 48,8%, un punt i mig més que en les últimes eleccions.
Iceta, president, preferit

El líder del PSC, Miquel Iceta, és el candidat preferit com a president de la Generalitat, per davant de Laura Borràs (Junts) i Pere Aragonès (Esquerra). La presidenciable de JxCat obté millor valoració que el seu homòleg republicà i actual president en funcions.
Pactes postelectorals

Amb aquests resultats, ERC podria continuar governant amb Junts, forjar un tripartit d’esquerres amb el PSC i els comuns o intentar la complexa tasca de governar en solitari mitjançant una geometria variable de pactes. Preguntats sobre aquestes opcions, els catalans prefereixen un Govern d’esquerres, integrat per sobiranistes i no sobiranistes que un de netament independentista.
La butxaca abans que la bandera

Gairebé la meitat dels catalans decidiran el sentit del seu vot després de valorar quina formació pot manejar millor l’economia, mentre que una tercera part elegirà la papereta en funció de la seva diligència en la gestió de la pandèmia i una altra tercera part prioritzarà el procés independentista.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Successos Els Mossos investiguen una baralla entre un home i el coronel Pedro Baños mentre firmava llibres per Sant Jordi
- Famosos Pep Guardiola i Cristina Serra caçats a Barcelona amb un element compartit revelador: ¿reconciliació a la vista?
- Troballa arqueològica Un vaixell del XV emergeix entre les obres d’un pàrquing a la Ciutadella
- Les principals cases d’apostes ja tenen un candidat favorit per ser el nou Papa
- Final d’un pontificat L’ala dura del conclave augura un cisma si s’elegeix un papa continuista
- Des de diumenge Centenars de veïns de Cabrils sense gas per una fuga: «Sortia aigua pels fogons»
- Amagatalls d’artistes El cementiri que dona la vida a Carles Viarnès
- MOVIMENT CIUTADÀ L’única sala de cine de Solsona torna a obrir
- Ruta L’Empordanet, entre platges i arrossars
- AGENDA DE BARCELONA Una festa per disfrutar de Glòries