Des de les Canàries

L’arribada d’immigrants a Granada causa polèmica entre el Govern i l’oposició

  • El PP i Cs acusen l’Executiu central de ressituar més de 200 immigrants sense avisar les autoritats autonòmiques
  • La Moncloa nega tota «actuació en aquest sentit» i la delegació del Govern assegura que «no es va contractar» cap avió
zentauroepp55980690 grafcan2171  arguinegu n  gran canaria   25 11 2020   salvam201125140158

zentauroepp55980690 grafcan2171 arguinegu n gran canaria 25 11 2020 salvam201125140158 / Elvira Urquijo A

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La crisi migratòria que s’està vivint des de fa setmanes a les illes Canàries s’ha estès a Granada, on l’arribada de 200 immigrants dilluns passat ha provocat el xoc entre el Govern i l’Executiu andalús format pel PP i Cs. Les dues formacions de la dreta han acusat Pedro Sánchez de traslladar aquestes persones en situació irregular des de les Canàries i Granada sense avisar les administracions autonòmiques. Uns fets que neguen a la Moncloa, assegurant que aquestes persones han volat a la Península amb «els seus recursos propis».

Després que el Sindicat Unificat de Policia (SUP) avisés de l’arribada dels 200 immigrants en diversos avions comercials, populars i taronges han criticat l’obscurantisme amb el qual l’Executiu nacional pretén ressituar els milers de persones que han arribat a les Canàries en les últimes setmanes. No obstant, la ministra portaveu, María Jesús Montero, va assegurar dimecres passat, després de la reunió del Consell de Ministres, que no tenen constància que s’hagi fet «cap actuació en aquest sentit».

En la mateixa línia, la subdelegada del Govern a Granada, Inmaculada López Calahorro, va insistir que l’Estat no ha contractat cap avió per al trasllat dels immigrants i que aquests, després d’estar 72 hores sota custòdia policial, són «lliures» i tenen els seus «papers en regla per poder moure’s pel territori nacional». A més, va explicar que «amb els seus recursos propis s’han pogut traslladar en un avió comercial» fins a la Península.

La promesa

No obstant, els aclariments dels membres del Govern sembla que no convencen el PP ni Cs. El vicesecretari de Territori del PP, Antonio González Terol, ha asseverat aquest dijous que aquesta és una «mentida més, molt greu i perillosa» de l’Executiu de coalició. En concret, ha carregat contra el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, per prometre que no es produirien trasllats de persones a la Península. A més, ha assenyalat que en les últimes setmanes s’han produït altres reubicacions en punts d’Andalusia i el País Valencià.

Un retret similar llancen des de Ciutadans. La formació d’Inés Arrimadas ha registrat una pregunta en el Congrés dels Diputats dirigida a Grande-Marlaska en què assenyalen l’«absoluta foscor» amb què treballa el Ministeri de l’Interior. A més, lamenten que els 200 immigrants que van arribar a Granada hagin quedat «abandonats a la seva sort en una ciutat confinada perimetralment i amb estrictes mesures higienicosanitàries i de restricció de la mobilitat».

La pandèmia

Notícies relacionades

Una altra polèmica oberta entorn dels dos-cents immigrants és si suposen un vector de contagi de coronavirus. El portaveu del Govern andalús, Elías Bendodo, va posar dimecres passat en dubte que aquestes persones s’hagin fet una PCR abans del seu trasllat i es va qüestionar quina és la seva situació sanitària.

El secretari d’Estat de Seguretat, Rafael Pérez, va defensar hores després que es fa aquesta prova a tots aquells que arriben a territori espanyol i va avisar que missatges com aquest poden generar «xenofòbia» en la població. López Calahorro també va insistir que «no es pot lligar pandèmia amb immigració».