Causa judicial

Les sis claus de la investigació a Núria Marín a l’Hospitalet

  • Les indagacions miren d’aclarir si es van malversar subvencions públiques a una entitat privada
  • Una pugna interna entre regidors socialistes s’entremescla amb les investigacions
Les sis claus de la investigació a Núria Marín a l’Hospitalet
2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha sigut imputada per la Policia Nacional fruit de la investigació per una presumpta trama de desviació de subvencions públiques al Consell Esportiu municipal. Aquestes són les principals claus del cas:

L’origen del cas

El febrer del 2020, el llavors regidor d’Educació de l’Hospitalet, Jaume Graells, informa l’alcaldessa de presumptes irregularitats en el Consell Esportiu, una entitat privada dedicada a la promoció de l’esport escolar que presideix el regidor d’Esports, en aquell moment Cristóbal Plaza. Marín es compromet a auditar els comptes de l’organisme, però Graells opta per denunciar el cas a la Policia davant el que considera «inacció» de l’alcaldessa.

Les primeres indagacions

El 10 de juny, la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia registra el Consell Esportiu i en deté el director, Eduard Galí, el llavors regidor d’Esports, Cristóbal Plaza, i el segon tinent d’alcalde, Cristian Alcázar. Els investigadors miren d’aclarir si l’entitat va destinar a finalitats particulars algunes de les subvencions públiques que gestiona, i va justificar els ajuts concedits mitjançant documentació mentidera.

El paper de la Generalitat

La causa suma 13 detinguts, entre ells els esmentats regidors del PSC i el secretari de l’Esport de la Generalitat, Gerard Figueras. A tots se’ls atribueixen els delictes de malversació, prevaricació, tràfic d’influències i pertinença a organització criminal. En el cas de Figueras, la Policia investiga si va ignorar la suposada doble comptabilitat del Consell Esportiu i va concedir subvencions sense el control administratiu exigit per la llei, en connivència amb l’ajuntament.

La caixa b i el frau

Segons fonts de la investigació citades per Efe, els membres de la trama suposadament van ocultar 400.000 euros a l’assemblea del Consell Esportiu –on l’ajuntament té cinc representants– en els seus comptes del 2019, al presentar una presumpta doble comptabilitat amb 900.000 euros. Al validar suposadament sense control aquesta caixa b, l’UDEF sospita que es va possibilitar la concessió de subvencions per més import que les que haurien correspost el 2019, en concret, 114.000 euros per part del Consell Català de l’Esport i 250.000 per l’ajuntament.

Les conseqüències polítiques

El PSC va optar per mantenir en el càrrec i no reclamar l’acta als seus dos regidors imputats. Plaza va dimitir com a responsable municipal d’Esports, però continua com a regidor. Alcázar continua sent tinent d’alcalde. Marín ha rebutjat dimitir i el seu partit ha reafirmat la «total confiança» en l’alcaldessa. També el PSOE la manté «per ara» en l’executiva. L’argument en tots els casos és que el codi ètic intern estableix que un càrrec imputat serà apartat si se li obre judici oral, no abans. Qui sí que va renunciar a les seves funcions de govern va ser Graells, el denunciant, que continua com a regidor ras.

La versió de Marín

Segons l’alcaldessa, quan va tenir coneixement de les possibles irregularitats en el Consell Esportiu, va comprovar que les subvencions públiques estaven «ben atorgades», va encarregar una auditoria «econòmica, financera i fiscal» de l’entitat i va citar per separat el regidor denunciant i els dos regidors detinguts. En aquestes reunions, afegeix la regidora, va constatar «contradiccions» i sospites que el detonant de l’acusació podrien ser «qüestions personals i de relacions sentimentals». Marín reconeix que l’auditoria no es va acabar a causa de la pandèmia i la investigació policial.