Debat sobre el 14-F
El Síndic recomana ajornar les eleccions catalanes
L’informe de Ribó elaborat conjuntament amb un grup d’experts afirma que el 14 de febrer hi haurà «un escenari d’afectació greu o molt greu [del coronavirus] amb entre 190.000 i 216.000 persones que no podrien votar de forma presencial»
El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, considera que l’impacte de la Covid-19 a Catalunya deixarà un ampli nombre de ciutadans sense votar, cosa que laminarà el seu dret al sufragi actiu, per això ha recomanat posposar les eleccions previstes per al 14 de febrer. Ribó ha presentat un informa avalat per experts que conté unes previsions epidemiològiques que apunten que en aquesta data hi haurà «un escenari d’afectació greu o molt greu [del coronavirus], amb entre 190.000 i 216.000 persones que no podrien votar de forma presencial».
Ribó ha presentat un informe sobre el dret de sufragi actiu i la seva garantia en el marc de l’actual pandèmia, elaborat amb experts com la cap del servei de medicina preventiva i epidemiologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron, Magda Campins; el cap del servei de malalties infeccioses del Parc de Salut de Mar, Juan Pablo Horcajada; la professora de Filosofia de la UB i presidenta del comitè d’ètica de serveis socials de Catalunya, Begoña Roman; el catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona, Enoch Albertí, i el professor titular de Dret Constitucional de la Universitat Rovira i Virgili, Jordi Barrat.
Notícies relacionadesEn una roda de premsa telemàtica, Campins ha exposat els càlculs partint de quatre escenaris. El primer escenari es basa en el pic màxim de la segona onada i els 10 dies anteriors, en què s’estima que hi haurà 39.340 persones positius per Covid que, sumant-hi la mitjana de quatre contactes estrets per persona, sumen un total de 190.000 persones que no podran votar de forma presencial si el comportament de la tercera onada és igual que el de la segona. «De la forma en què està evolucionant la corba epidèmica es preveu que aquesta tercera onada serà pitjor que la segona, amb un 10% de casos superior», ha explicat Campins, i ha dibuixat el segon escenari, amb fins a 216.000 persones sense poder acudir als col·legis electorals. Els dos escenaris restants estimen una afectació inferior, amb una fase de «descens moderat». «El 14-F no estarem en descens i no creiem que puguem estar al final de la tercera onada», ha avisat.
El Síndic ha instat el Govern i totes les candidatures que es presenten als comicis a teixir un consens en el cas d’acordar una postergació electoral. «La decisió exigeix un ferm acord polític amb la renúncia explícita a qualsevol ús electoralista», ha dit Ribó. Al seu judici, acudir als col·legis electorals amb les garanties actuals «constitueix un risc per a la salut pública». «Exigim el màxim respecte i garantia pel dret al sufragi universal i a la salut, ha de prevaler la salut i la gestió de tot el procés electoral. Totes les persones amb dret al sufragi actiu han de poder votar a les pròximes eleccions sense posar en risc la seva salut ni la salut pública», ha insistit.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín