Investigació sobre desviació de fons per al procés
La Diputació de Barcelona troba papers amagats de subvencions irregulars
La documentació no estava en els expedients administratius de les partides investigades
Aquesta tasca s’emmarca en la investigació judicial sobre la desviació de fons per al procés
Les indagacions se centren en 27 entitats i en un total de 44 ajuts econòmics
La Diputació de Barcelona ha descobert en els últims mesos documentació perduda i traspaperada de les subvencions investigades per la presumpta desviació il·legal de fons a 27 fundacions i associacions, algunes d’elles de l’entorn de CDC, segons un informe intern entregat recentment als grups polítics d’aquesta institució i al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO. Els papers no estaven arxivats als expedients administratius corresponents. Aquesta troballa s’emmarca en la investigació oberta pel jutge de Barcelona Joaquín Aguirre sobre suposades irregularitats en 44 partides econòmiques repartides per a diversos projectes de cooperació internacional durant l’etapa en què CiU estava al capdavant de l’entitat provincial. Els investigadors sospiten que part d’aquests diners públics van finançar activitats del procés.
Arran d’aquest descobriment, els tècnics de la diputació, que actuen com a pèrits judicials, van decidir realitzar una recerca «exhaustiva» per intentar trobar qualsevol mena de documentació i completar els expedients oberts per atorgar les subvencions. La informació que faltava l’han inclòs als cartipassos administratius i han pogut anar elaborant els informes pericials. De les 44 subvencions en el punt de mira se n’han enviat al jutge la meitat, 22, segons el recompte efectuat el desembre passat. En la majoria de casos hi consten irregularitats.
Els esculls del coronavirus
La tasca de redacció dels informes per part dels tècnics de la Direcció de Serveis de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona, que exerceix l’acusació, s’ha vist alterada «de manera substancial», segons la comunicació interna, pels efectes del confinament derivat de la pàndemia del coronavirus, «que ha dificultat l’accés a la documentació física».
La complexitat dels expedients administratius per a la concessió de les subvencions investigades, la seva localització, el desordre en la documentació, la dificultat física d’accés i la limitació de l’equip de treball, considerant el coneixement sobre la matèria i la seva «confidencialitat», ha repercutit en la tasca d’anàlisi i ha provocat «una certa lentitud en l’elaboració d’aquests informes», segons recull el resum, amb data del 22 de desembre.
La investigació judicial investiga la concessió i la gestió de subvencions de cooperació al desenvolupament de la Diputació de Barcelona corresponent als mandats 2012-2015 i 2016-2019 atorgades a diverses entitats, empreses i fundacions, alguna de les quals vinculades a CDC, com Catmon i Igman, relacionades amb Víctor Terradellas, ex alt càrrec d’aquest partit i persona pròxima a l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. Aquesta persona està sent investigada per la presumpta desviació de fons per finançar activitats lligades al procés independentista.
El ‘cas Voloh’
Notícies relacionadesLa causa del presumpte frau de subvencions de la Diputació és l’avantsala de l’operació Voloh, per la qual va ser detingut l’estat major de Puigdemont, entre ells l’empresari i ex alt càrrec de CDC, David Madí, i l’exconseller d’ERC, Xavier Vendrell. Les indagacions per la concessió de les subvencions van originar que el maig del 2018 el jutjat ordenés el registre de les oficines de la Direcció de Relacions Internacionals i altres despatxos de la diputació. Va ser la denominada operació Estela, en la qual es van imputar 48 persones, entre elles el president de la corporació en aquells moments, el convergent Salvador Esteve, i el diputat delegat de relacions internacionals, Joan Carles García Cañizares. Tots ells estan pendents de declarar davant el jutge Aguirre.
La Guàrdia Civil precisa en un informe incorporat en el procés judicial que la manera d’actuar de les diferents entitats investigades «és molt similar», ja que es troben les mateixes irregularitats. Es tracta, en general, de la no-presentació de la documentació requerida o l’escassetat de justificants, la vulneració dels terminis, «la còpia literal» d’informació extreta d’internet presentada com a pròpia i la no realització de les activitats proposades, entre altres anomalies.
De l’operació Estela a la Voloh
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"