Del 14-F al 30-M

Les incògnites de l’ajornament de les eleccions a Catalunya

  • La Generalitat demanarà a la JEC que les candidatures provisionals no hagin de tornar a iniciar el periple per presentar-se als comicis

  • El procés estarà obert a noves ofertes electorals i coalicions, si reuneixen els avals necessaris abans de la data

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ajornar unes eleccions convocades no està previst en la llei electoral, per la qual cosa l’ajornament de les eleccions a Catalunya fins al 30 de maig deixa moltes preguntes sense resposta. La Conselleria d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència –encarregada dels processos electorals– està elaborant un informe per presentar a la Junta Electoral Central (JEC) amb propostes per convalidar alguns dels tràmits ja impulsats amb la primera crida a les urnes. Aquests són alguns dels assumptes pendents fins que la JEC es pronunciï.

Les candidatures

La Generalitat sol·licitarà a la JEC que les 83 candidatures provisionals en les quatre circumscripcions catalanes que ja han sigut publicades es mantinguin i no hagin de començar de zero. És a dir, la proposta que segons fonts presents en la reunió s’ha posat sobre la taula és que el procés electoral continuï sense que això afecti els que ja han creuat la primera fase del periple. Ara bé, hauran d’estudiar si sol·liciten que es permeti modificar les llistes presentades en el cas que algun partit vulgui retocar la seva papereta substituint algun dels seus candidats. Al ser candidatures provisionals i no proclamades, a priori s’hauria de permetre, expliquen fonts d’Acció Exterior.

Els avals

Les noves candidatures, que per al 14-F ja han reunit els avals necessaris segons cada circumscripció, no hauran de tornar a recopilar les firmes dels ciutadans, opina la Generalitat. No obstant, el procés estarà obert a noves candidatures i coalicions. Les formacions que no tinguin representació a l’hemicicle i que decideixin presentar-se als comicis del 30 de maig, podran fer-ho seguint els tràmits previstos per a la recollida d’avals, com en la resta de convocatòries autonòmiques.

El cens

El cens preparat per al 14 de febrer no pot ser el mateix que el que es disposi en les meses electorals el 30 de maig pel nombre de joves que arribin a la majoria d’edat en aquest període i per les defuncions que puguin registrar-se a Catalunya. Sí o sí s’haurà d’actualitzar a les portes de la nova cita.

Les peticions de vot per correu

Notícies relacionades

El Govern va llançar una campanya per cridar al vot per correu i evitar les aglomeracions als col·legis electorals. El nombre de peticions registrades fins al 12 de gener és de 35.000, segons dades facilitades pel Departament d’Acció Exterior. Fonts de la Conselleria apunten que totes les persones que han utilitzat aquesta via per poder votar hauran de tornar a sol·licitar-ho en vigílies de les eleccions del 30 de maig. No es pot inferir que les que ho van demanar aquests últims mesos, ho vulguin utilitzar tres mesos després. En canvi, en el cas del vot exterior, podria mantenir-se perquè aquestes persones resideixen a l’estranger de manera permanent.

Possibles impugnacions

Vox ha fingit amb un recurs a l’ajornament, tot i que dubta que tingui encaix legal: «Si trobéssim una escletxa legal per recórrer-hi, sens dubte ho faríem», va dir el líder de la formació ultra, Santiago Abascal. El PSC també s’ha reservat una impugnació en el cas que la postergació comporti «un canvi de les regles del joc» que permeti reobrir tràmits ja tancats, com per exemple, la inclusió de noves candidatures o coalicions. De fet, qualsevol ciutadà pot recórrer al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) si considerés que s’han vulnerat els seus drets polítics.