Conseller d’Educació en aquell moment

Van Grieken: vaig trucar al rector per tenir els documents de Cifuentes

3
Es llegeix en minuts

L’exconseller madrileny d’Educació Rafael van Grieken ha reconegut en el judici pel cas Màster que va trucar en «reiterades» ocasions al rector de la Universitat Rey Juan Carlos (URJC), Javier Ramos, el dia que va saltar la polèmica però només perquè li traslladessin la informació que la universitat havia explicat en roda de premsa.

L’Audiència Provincial de Madrid celebra aquest divendres la tercera sessió del judici a l’expresidenta de Madrid Cristina Cifuentes, per a qui la Fiscalia demana tres anys i tres mesos de presó per instar a la falsificació de l’acta del Treball de Final de Màster (TFM) que suposadament va defensar el 2012 a l’Institut de Dret Públic de l’URJC. També estan processades dues professores de l’Institut.

El rector de l’URJC, Javier Ramos, va apuntar en el seu testifical de divendres passat a Van Grieken com el càrrec del Govern regional que més va insistir a aconseguir la documentació del màster de l’expresidenta, reclamant-li «reiteradament» l’acta de TFM tot just acabar la roda de premsa que va fer el dia que va saltar l’escàndol, 21 de març del 2018.

Aquest dilluns l’exconseller, que és catedràtic a l’URJC, ha relatat que un dia abans, el 20 de març a la nit, va rebre una trucada del rector que no va atendre perquè no li van semblar hores, però li va dir que parlarien l’endemà. El dia 21 va llegir la primera informació sobre el màster de Cristina Cifuentes, va parlar amb el rector i aquest li va dir que havia obtingut documents i «tot era normal», per la qual cosa no va prestar més atenció fins a la roda de premsa que es va fer al migdia.

Va ser després d’aquesta compareixença quan sol·licita al rector la documentació «en què s’havien basat aquestes declaracions», en les quals es va assegurar que «no hi havia irregularitats» en el màster, a fi de poder donar la postura de l’Executiu regional respecte a això.

«Jo no tenia cap dubte que el rector disposava d’aquesta documentació i que me l’enviaria, però van passar tres hores», ha explicat, reconeixent que les trucades a Javier Ramos «serien proporcionals a la tardança a fer-nos arribar la documentació», i que va trucar al rector «en reiterades ocasions».

«Era una cosa que afectava el govern regional, perquè l’alumna era, al seu torn, presidenta de la Comunitat i es posava en entredit el comportament de la universitat pública. És absolutament de la meva competència indagar sobre qualsevol cosa que tingui a veure sobre aquest assumpte que es va difondre aquell dia», ha recalcat.

Sobre els documents que finalment li va enviar l’URJC ha precisat que ell i el seu equip en van haver de comprovar alguns i demanar-los que els tornessin a enviar, ja que per exemple van rebre un document que deia que Cifuentes constava com a no presentada a l’assignatura Finançament de les comunitats autònomes i entitats locals, impartida per Pablo Chico, qui ha declarat aquest dilluns també com a testimoni.

Al dir-li al rector que això «no quadrava per a res» amb el que la Universitat havia explicat en la roda de premsa, l’URJC «va enviar l’acta amb la nota corregida de 7,5», ha afegit, assegurant que ell donava «total credibilitat» als documents de la universitat, a la qual no va demanar expressament el TFM sinó tot el que haguessin obtingut.

Notícies relacionades

En un comunicat posterior a la seva declaració, l’exconseller ha afegit als mitjans de comunicació que «tots hem d’assumir la responsabilitat que ens correspongui en relació amb aquest cas, i alguns no la volen admetre». Considera «una irresponsabilitat convocar una roda de premsa amb la manca d’informació contrastada de la qual en aquell moment disposava el rector», que, remarca, «en cap moment ens va comunicar que havia obert una informació reservada paral·lelament», per la qual cosa se sent «enganyat».

En el comunicat l’exconseller afegeix que «si algú ha transgredit la llei que pagui per això», en el que es tracta d’«un cas aïllat» a la universitat.