Els Mossos denuncien «una violència extrema i gratuïta» en les protestes per Hasél
L’atac a la comissaria de Vic és un fet sense precedents que va amenaçar la integritat d’agents i que obligarà a revisar la seguretat de les seus policials
El conseller Sàmper remarca que els atacs es van adreçar contra els funcionaris malgrat que aquests no van mirar d’impedir cap concentració
Hi ha 18 arrestats, 40 establiments destrossats o saquejats només a Barcelona i 18 uniformats i 30 manifestants atesos pel SEM
El portaveu dels Mossos d’Esquadra, el comissari Joan Carles Molinero, ha qualificat de «violència extrema» els actes que van protagonitzar alguns grups de manifestants mobilitzats contra l’empresonament del raper Pablo Hasél. El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha remarcat en una roda de premsa posterior a una cimera extraordinària que s’ha celebrat a la seu central de Sabadell que hi va haver manifestants que van agredir els policies de manera «gratuïta», ja que aquests no van tractar «en cap moment» d’impedir les «concentracions».
Sàmper, citant les directrius del Tribunal d’Estrasburg, ha criticat la presó per al cantant, ha reiterat el compromís amb la llibertat d’expressió i amb el dret a la manifestació, i ha conclòs que el límit d’aquest últim segons l’organisme europeu són «les molèsties». El que va succeir ahir en les marxes «no són molèsties». Hi ha 18 agents i 30 manifestants ferits –una noia va rebre presumptament l’impacte d’una bala de foam a la zona de l’ull–, 40 establiments assaltats o saquejats només a Barcelona, greus enfrontaments a Lleida, Reus i Girona, diverses motocicletes cremades i una comissaria destrossada a Vic.
L’atac d’aquesta dependència policial suposa un fet sense precedents. «Hi va haver alguns vidres trencats a la mateixa comissaria fa un any i mig, però mai havia passat res similar», ha explicat Molinero. L’atac va posar en risc «la integritat» d’agents «indefensos» perquè no tenien protecció d’ordre públic. «Es va haver de donar avís amb el codi 33 –màxima gravetat–», han explicat Sàmper i Molinero. Els assaltants van aconseguir entrar al vestíbul, sabotejar la línia telefònica i les càmeres de seguretat. Van ser expulsats d’allà quan van arribar els reforços. Aquest fet ha obligat Interior a replantejar un model de les comissaries dissenyat per reforçar la «proximitat» dels policies amb els ciutadans. L’estudi sobre on han d’estar ubicats aquests immobles i de quina manera s’han de protegir es portarà a terme durant els pròxims mesos, però l’objectiu és «garantir la seguretat» dels funcionaris.
Sàmper, el major Josep Lluís Trapero i el director general de la policia, Pere Ferrer, han participat aquest dimecres una cimera policial per analitzar analitzar els greus disturbis registrats a Barcelona, Vic, Lleida, Girona i Reus durant les protestes en suport del raper Pablo Hasél. La reunió es fa al complex Ègara, a Sabadell, segons ha informat Interior.
Les protestes contra l’empresonament de Hasél es van saldar la nit de dimarts amb 14 detinguts i 33 ferits, 17 dels quals policies.
A la cúpula policial catalana ha causat especial inquietud l’assalt a la comissaria dels Mossos a Vic, un fet inusual en la història recent, que va acabar amb 11 agents ferits. Sàmper, Trapero, Ferrer i el comissari Ferran López van estar de matinada a aquesta comissaria, que ha patit importants destrosses. Durant la visita, a la qual es va afegir l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, la cúpula d’Interior va examinar els danys i es va interessar pels agents ferits.
📷 El conseller @miquel_samper ha visitat aquesta mitjanit la comissaria de #Vic acompanyat de l'alcaldessa de la ciutat, @Anna_Erra, i del Director de la Policia, Pere Ferrer, així com del Major dels @mossos, Josep Lluís Trapero pic.twitter.com/FrFm5kdwzz
— Interior (@interiorcat) 16 de febrero de 2021
Les protestes a Vic es van saldar amb quatre detinguts. Alguns manifestants, abans d’atacar la comissaria, van llançar pedres contra l’edifici dels jutjats i contra els agents que el custodiaven. Més tard, es van dirigir a la comissaria, on van llançar grans pedres contra l’edifici, van trencar diversos vidres i van fer pintades amb lemes com «Lluita al carrer» i «Mort al feixisme». Alguns vàndals van intentar fins i tot entrar a les dependències policials, però van ser repel·lits per agents que la custodiaven, que van carregar contra els assaltants.
A Vic «es va creuar una línia vermella»
L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha condemnat la violència que van utilitzar alguns dels manifestants, i ha assegurat que dimarts «es va creuar una línia vermella» a Vic. «Mai s’havia acabat [una manifestació] amb aquests disturbis», ha afegit. «Ha sigut una decepció. No podem estar contents que la llibertat d’expressió acabi en violència. Ho condemnem», ha reblat.
Notícies relacionadesEn una entrevista a RAC-1, Erra ha explicat que els assaltants estaven organitzats i preparats. «El de la comissaria dels Mossos era un atac molt ben pensat d’un grup molt reduït i molt ben preparat, però no tinc prou informació per saber si era premeditat», ha explicat. «Hi havia gent que portava coses preparades per encendre contenidors», ha assegurat l’alcaldessa, que ha assenyalat que la Guàrdia Urbana de Vic creu que «potser hi havia intenció que la manifestació acabés amb aquests disturbis».
Segons les seves dades, hi ha «cinc o sis persones detingudes i 11 mossos ferits». El consistori no té constància que cap ciutadà resultés ferit.
Reus Vic Girona Lleida Govern Mossos d'Esquadra Miquel Sàmper Rodríguez Pablo Hasél Josep Lluís Trapero
- Revisió al poder territorial socialista Les terceres primàries de Lobato
- Anàlisi ‘Cuina’ per a Joan Carles I
- La gestió de la dana Sánchez va oferir la mateixa ajuda a València que a tres autonomies més
- Informe de la Guàrdia Civil L’UCO apunta a García Ortiz en la filtració de dades del nòvio d’Ayuso
- Koldo García Izaguirre: "Torres i Cerdán no han cobrat ni un euro d’Aldama"