Sessió de control al Congrés

Sánchez aposta per un Govern de PSC i comuns malgrat que la suma no és suficient

  • «Catalunya necessita un govern diferent, progressista», assenyala el president després de les eleccions catalanes

  • JxCat deixa clar que per «responsabilitat» hi haurà «acord» amb ERC per a la investidura del pròxim president

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Feia temps que Pedro Sánchez no llegia la seva resposta en una sessió de control al Govern al Congrés dels Diputats. El president sol contestar sense papers. Però aquest dimecres, en el primer ple després de les eleccions de diumenge passat, davant una pregunta de Míriam Nogueras, de JxCat, Sánchez no volia deixar res a la improvisació. «Catalunya necessita un govern diferent, progressista, liderat pel PSC i els comuns. Això crec que és el que ha demanat i demana la societat catalana, que vol una sortida cap a l’esquerra a aquesta crisi, que vol retrobament i diàleg dins de la legalitat», ha dit. 

La tesi del cap de l’Executiu és la mateixa que tant ell com el candidat dels socialistes catalans, Salvador Illa, van desplegar durant la recent campanya. Traslladar a la Generalitat el pacte del Govern central. Però la suma no és suficient. El PSC i En Comú Podem van aconseguir en total 41 escons: 33 la primera formació i 8 la segona, quan la majoria absoluta del Parlament se situa en 68 escons. Socialistes i morats necessitarien també un pacte amb ERC, que va empatar en diputats amb el PSC, i els republicans han deixat clar que intentaran la investidura del seu aspirant, Pere Aragonès, gràcies a un pacte amb JxCat i la CUP, al qual també hi volen sumar En Comú Podem, una cosa que sembla poc probable. 

La mateixa Nogueras ha anticipat que hi haurà pacte entre les forces independentistes, que van sumar 74 escons i el 51% dels vots emesos. «Deixin d’enganyar la ciutadania catalana. El seu model de país va perdre diumenge. Es va votar ‘no’ a l’espoli, ‘no’ a la repressió, ‘no’ a girar full. Diumenge va guanyar la república catalana. Ara està en mans de l’independentisme fer-ho realitat. Les forces independentistes ens posarem d’acord, per responsabilitat. Les seves nefastes decisions estan arrossegant Espanya i la seva reputació a tot Europa. El conflicte entre Catalunya i Espanya és un conflicte internacional», ha assenyalat la diputada postconvergent.

El reconeixement

Notícies relacionades

Però aquesta no és la posició de Sánchez, que diumenge, malgrat les escasses possibilitats que Illa sigui investit president, va obtenir un reconeixement en el seu full de ruta. El PSC va guanyar en vots i va empatar en escons, con l’exministre de Sanitat com a cap de cartell, una cosa que representa en part un aval a la gestió que ha fet el Govern central de la pandèmia. ERC va quedar davant de JxCat, per la qual cosa els republicans, que van permetre la investidura de Sánchez i van recolzar els Pressupostos d’aquest any, mantindran en principi la seva mà estesa al Govern espanyol. El PP es va enfonsar davant Vox i el missatge d’alternativa que defensa Pablo Casado va perdre moltíssima força. I Podem, el seu soci a l’Executiu, es va quedar tal com estava. Tot i així, en privat, en l’entorn del president també es dona per gairebé segur que hi haurà una reedició del pacte entre les formacions independentistes, però amb ERC, que ha renunciat a la via unilateral, ostentant la presidència de la Generalitat.   

El president ha argumentat que dels comicis es poden extreure «tres lliçons». D’una banda, una «clamorosa victòria d’Illa i el PSC, que té més mèrit encara després de totes les falsedats que s’hi han abocat, dient que s’havia vacunat». De l’altra, que s’«obre pas una demanda de retrobament» en el «conflicte entre una part de la societat catalana i una altra». I, per acabar, que la societat catalana «vol una sortida d’esquerres a aquesta crisi», liderada pels socialistes catalans i els comuns.