Protestes per la condemna del raper

Els defensors de Hasél a Madrid: joves però vells coneguts dels antiavalots

  • Activistes antisistema que s’han manifestat a la Puerta del Sol ja ho van fer el 2017 per Valtònyc i el 2019 pels presos del procés

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

La policia de Madrid s’ha aplicat aquest dijous a revisar les imatges obtingudes per les càmeres de seguretat de la Puerta del Sol i els seus voltants, per aclarir l’autoria dels estralls produïts durant la protesta de dimecres a la nit per l’empresonament del raper Pablo Hasél.

Són danys i desordres que la justícia instrueix als jutjats de Plaza de Castilla, i que es van saldar amb 19 detencions. Tretze dels detinguts, onze homes i dues dones, tots majors d’edat, han sigut posats en llibertat amb càrrecs aquesta tarda, i s’espera una imminent ordre de posada en llibertat per als altres arrestats, quatre nois i dues noies, tots menors d’edat.

Quan la brigada d’informació de la policia acabi de veure imatges de vídeo, probablement els aporti res nou. Policialment, no hi ha novetats en la protesta, animada per col·lectius antifeixistes i un altre tipus de plataformes entorn del convocant, el Moviment Antirrepressiu de Madrid.

A la ciutat no hi ha gaires plataformes més amb seguidors ben diversos a banda del MAR, o «l’antirrepre», com es coneix al món antisistema de Lavapiés i altres cèntrics barris encara per gentrificar. Es tracta d’un conglomerat d’activistes que va començar a actuar, al principi tímidament, al voltant de les concentracions contra el processament i condemna del raper Valtònyc, el febrer del 2017.

Des de Valtònyc

Entre els seus seguidors –aquí no es pot parlar d’integrants–, han anat a les seves protestes anarquistes ja coneguts per la policia, membres del moviment okupa i el sindicat d’inquilines i alguns menes, entre altres, a banda de la inusitada aparició d’alguns integrants de plataformes que, amb el seu perfil d’iniciatives socials, sol·liciten subvencions municipals, amb què es financen, informen coneixedors del col·lectiu i corroboren fonts policials.

Les mateixes fonts a Madrid descarten, contra alguns comentaris fets públics, qualsevol connexió operativa d’aquestes plataformes amb els CDR catalans.

Com en altres protestes catalanes, els organitzadors d’aquesta van fer públics dimecres, prèviament a la manifestació, els noms d’advocats a qui cridar en cas de detenció. Dirigeix la defensa dels activistes el lletrat Miquel Pujol, antic voluntari de la Creu Roja Espanyola a l’Amèrica Llatina i un equip de joves assistents que han anunciat la interposició de denúncies pròximament per suposats maltractaments policials als detinguts.

Un dels activistes destacats del MAR, Daniel Gallardo, un jove gadità de 23 anys i veí de la perifèria sud madrilenya, va ser detingut el 16 d’octubre del 2019 durant les protestes que hi va haver a Madrid contra les condemnes als polítics independentistes del procés, i enviat a presó provisional sota l’acusació d’atemptat.

De les mobilitzacions d’aquest dimecres a la nit a la capital, a les fonts de les forces de seguretat consultades els ha cridat l’atenció la seva nul·la transversalitat. «Només hi havia joves, i els mateixos que veiem en altres mogudes», indica un dels antiavalots mobilitzats per a l’ocasió. No van secundar les protestes ciutadans més grans ni tan sols els més veterans dels moviments antisistema i l’esquerra radical veïnal. Les edats més grans del grup de detinguts són de 24 i 25 anys; de 19, una tercera part són menors d’edat.

Com al barri de Gràcia de Barcelona, aquests grups d’activistes prefereixen per als seus aldarulls places molt castisses envoltades d’una xarxa de carrers petits que dominen a la perfecció. A Madrid, davant convocatòries d’aquest tipus, és costum de les unitats antiavalots acordonar des de l’àrea comercial de Callao i Sol fins a la zona multicultural i multinacional de Lavapiés.

Crispació a Euskadi

Crispació a EuskadiDiversos col·lectius antisistema han convocat 22 concentracions de protestes per l’empresonament de Hasél per aquest dijous, divendres, dissabte i diumenge.

Per la jornada d’aquest dijous, la majoria de les cites s’han fixat a Euskadi, on l’onada de protestes arriba davant una Ertzaintza crispada. El motiu, uns cartells en la mateixa línia que les lletres de Pablo Hasél, que s’han mantingut durant diversos dies col·locats a emplaçaments publicitaris convencionals –gens barats, per cert– encarregats, segons les denúncies dels sindicats policials, per les joventuts de Sortu.

Els cartells simulen –o parodien– una convocatòria de places d’ertzaines fins i tot amb els escuts i logos oficials del Govern basc, i sobre fotos d’agents de la policia basca, però amb eslògans com «És el teu futur repartir hòsties a treballadors en vaga» o «És el teu futur desnonar».

Per aquest dijous, les convocatòries basques s’havien fixat a Barakaldo, Bilbao, Vitòria-Gasteiz, Ibaeta, Leioa i el campus de la universitat pública de Pamplona.

Notícies relacionades

Al tancament d’aquesta edició no s’havien registrat incidents greus, més enllà de l’aparició al matí de pintades amenaçadores i a favor de la posada en llibertat de Hasél –«Hasél askatu» és l’eslògan de les manifestacions– a les cases del poble (seus del PSE-PSOE) de Barakaldo, Durango i el districte bilbaí de Cruces.

Aquest divendres la protesta es trasllada a Durango i Tolosa. Diumenge retornarà a Bilbao.

Temes:

Pablo Hasél