Setmanes clau per a l’extresorer del PP
Les incògnites que Bárcenas hauria d’aclarir
Es reprèn el judici de la caixa b del PP amb la declaració de l’extresorer, que a més ha de comparèixer a la comissió Kitchen del Congrés
L’extresorer del PP Luis Bárcenas va anunciar a la Fiscalia Anticorrupció la seva intenció de col·laborar amb la justícia. Justificava no haver fet el pas abans amb la promesa que algú li va fer en nom del PP que la seva dona, Rosalía Iglesias, no entraria a la presó, però ho va fer quan el Suprem va confirmar la sentència del cas Gürtel. Aquestes setmanes seran clau per comprovar fins on arriba la seva promesa de col·laboració. Tindrà dues oportunitats per demostrar-ho. Aquest dilluns es reprèn el judici de la caixa b del PP i haurà de declarar davant el tribunal; i dijous s’inaugura la comissió Kitchen del Congrés, en què declararà el dia 17. Aquestes són les incògnites que pot ajudar a aclarir.
¿Què és la caixa b?
Des de la seva declaració del juliol del 2013 davant el jutge Pablo Ruz en relació amb els coneguts com a ‘papers de Bárcenas’, l’actitud de l’extresorer del PP ha passat per diferents fases. Llavors va reconèixer com a seves les anotacions en què deixava constància de les entrades i sortides de diner negre que hi havia al partit. Però per no haver d’anomenar-ho així al judici de la Gürtel va optar per definir-ho com a «comptabilitat extracomptable» i es va mostrar reticent a afirmar el que havia dit en instrucció sobre les donacions d’empresaris a canvi d’obra pública.
¿Qui va dissenyar aquest sistema de finançament del PP?
Aclarit què recollien les seves anotacions, identificar qui va dissenyar el sistema serà clau per determinar des de quan el va utilitzar el PP. Bárcenas va ser gerent del partit entre 1990 i el 2008, moment en què va ascendir a tresorer en substitució d’Álvaro Lapuerta, ja mort. En el seu escrit diu que «des de 1982 hi va haver institucionalitzat un sistema de finançament del PP amb percepcions en b que es feien a través de donatius», però no esmenta ni el creador ni l’antecessor de Mariano Rajoy al capdavant del partit, José María Aznar.
¿Eren donacions finalistes?
La seva última versió, la que va oferir en el cas Púnica, és que no eren «altruistes», perquè servien per obrir portes, però no es destinaven a contractes concrets. En el seu escrit diu que «la immensa majoria d’aquests donatius no tenien una naturalesa finalista [...], sense perjudici que hi pugui haver alguns casos concrets en què sí que es va presentar» una «contraprestació per percentatge a l’adjudicació d’obra o servei públic adjudicat». Assenyalar aquests contractes pot permetre actuar contra els empresaris i les autoritats que ho van permetre.
¿Qui coneixia la caixa b?
Bárcenas encara no ha identificat qui va dissenyar la caixa b, però sí que diu que Rajoy «n’era perfecte coneixedor» perquè el 2009 s’hi va reunir al seu despatx. «Li vaig mostrar els papers d’aquesta comptabilitat b, etzibant-me que com podia continuar conservant aquesta documentació comprometedora, que va acabar destruint a la màquina destructora de papers, sense saber que jo en guardava una còpia».
¿Té proves o l’hi van treure a la Kitchen?
Segons la seva confessió, la documentació de la caixa b que guardava en ‘pendrives’ a l’estudi de la seva dona li va ser robada pel comissari Enrique García Castaño, imputat a l’operació Kitchen. Bárcenas afirma que la va amagar com a protecció per la «desconfiança» que li generava el comportament que estava tenint l’exsecretària general del partit María Dolores de Cospedal. Davant el jutge del cas Púnica va assenyalar que encara conserva tres caixes amb documentació que li guardava un amic.
¿Qui podia ordenar un dispositiu semblant pagat amb fons reservats?
Saber qui podia ordenar l’operació Kitchen és la clau tant de la causa que se segueix a l’Audiència Nacional com de la comissió d’investigació que comença aquest dijous al Congrés. El problema és que Bárcenas, al ser la principal víctima del dispositiu, no tingui més que suposicions, tot i que pot ajudar a aclarir-ho pel seu coneixement del PP.
¿Per què es pagava un sobresou a certs alts càrrecs del partit?
Bárcenas en diu «retribucions o complements de sou o compensacions» per alts càrrecs del partit. Els van cobrar Rajoy, Cospedal, Federico Trillo, Pío García Escudero, Francisco Álvarez Cascos, Ángel Acebes, Javier Arenas, Rodrigo Rato i Jaime Ignacio del Burgo. Diu que es treia de la caixa forta que tenia al seu despatx i s’entregava «amb una periodicitat que depenia de la liquiditat de la caixa». Apunta a una gravació en què Lapuerta parla del sistema, però al judici de la caixa b el seu advocat va demanar que declaressin periodistes, cosa que dona a entendre que Bárcenas no en té cap còpia.
¿Amb qui va negociar del PP a canvi del seu silenci?
Identificar a qui li va demanar «firmar la pau» amb el PP, per la qual cosa va retirar l’acusació que exercia per la destrucció dels seus ordinadors, pot ser clau per saber qui va ordenar el finançament il·legal i fins i tot el dispositiu parapolicial de la Kitchen.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034