Amb la firma de 60 personalitats
L’ANC envia una carta a les institucions europees contra la retirada de la immunitat a Puigdemont
L’entitat independentista adverteix la Comissió Europea i l’Eurocambra que un revés del Tribunal de Luxemburg qüestionarà el seu «prestigi»
lainz44462056 graf7907 barcelona 27 07 2018 la presidenta de la anc e180911193045 /
L’ANC ha enviat una missiva al president del Parlament Europeu, David Sassoli, i a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en què critiquen que s’aixequi la immunitat de l’expresident Carles Puigdemont i dels exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí, i avisen que un revés del Tribunal de Luxemburg qüestionarà el prestigi de la institució.
L’entitat independentista assegura que aquesta decisió –aprovada en el plenari del Parlament Europeu– «representa un nou exemple de les accions regressives d’Espanya contra els representants polítics i socials dels catalans».
L’ANC afirma que el vistiplau al suplicatori, que obre la via a l’euroordre, atempta contra les persones que els van votar en les eleccions europees del 2019 i afirma que Espanya «viola el dret a vot i a la participació política de més de dos milions de ciutadans europeus» amb l’empresonament dels presos independentistes condemnats.
El projecte europeu
«Des de la tardor del 2017, les autoritats espanyoles han perseguit políticament 3.300 activistes i representants pacífics en relació amb el procés», insisteixen en la carta, i recorden les investidures fallides de Puigdemont, així com la inhabilitació de Quim Torra. «Els catalans sempre han cregut en el projecte europeu, però l’actitud de les institucions europees des del referèndum del 2017 ha sigut constantment decebedora per als catalans», afegeix ,i recorda que l’independentisme ha superat el 50% dels vots en els comicis autonòmics del 14 de febrer.
També inquireix que el dret a l’autodeterminació està sent «repetidament violat, així com el dret a la llibertat d’expressió. Recorden les resolucions del grup de detencions arbitràries de l’ONU, que advocava per l’excarceració dels sobiranistes i repassen les penes a què van ser condemnats, així com la situació dels exconsellers que van marxar a Europa que no han sigut extradits.
L’ANC assegura que arribarà fins al final: «En cas que tombin la decisió del Parlament Europeu, seria una pèrdua terrible de prestigi i reputació com a Cambra democràtica», conclou, exigint la «correcció» de la decisió presa d’aixecar la immunitat.
La carta està firmada per unes seixanta persones, entre les quals, representants i exmembres del Parlament Europeu, els expresidents del Parlament, així com representants de la societat civil i entitats jurídiques i de drets humans.
«Aquest debat ha permès mantenir viu el conflicte en un context en què es pretén tapar-lo i enterrar-lo i que es quedi entre les fronteres de l’Estat», ha etzibat la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, en una roda de premsa a les portes de la seu de la Comissió Europea a Barcelona.
La decisió s’ha pres per 400 vots a favor, 248 en contra i 45 abstencions en el cas del líder de Junts i per 404 a favor, 247 en contra i 42 abstencions en el cas de Comín i Ponsatí.
D’altra banda, Paluzie ha afirmat que no li sorprèn la retirada del tercer grau als presos independentistes: «No em sorprèn, el Suprem està actuant com un tribunal d’excepció».
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació