Consell Interterritorial

Totes les autonomies peninsulars hauran d’aplicar el tancament de Setmana Santa

  • Només Madrid ha votat en contra de l’acord del Consell Interterritorial de Salut i ha anunciat que el desobeirà

  • La ponència de vacunació revisarà aquest dijous la decisió de no subministrar AstraZeneca als més grans de 55

4
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

No hi ha hagut sorpreses. El Consell Interterritorial de Salut ha acordat aquest dimecres pràcticament per unanimitat el tancament de totes les comunitats per Setmana Santa, llevat de les Canàries i les Balears, així com establir un toc de queda d’entre les 23 i les 6 hores. També es limiten el nombre de persones per taula als bars a un màxim de quatre a l’interior i sis a les terrasses, mentre que en la vivendes no es podrà reunir ningú que no sigui convivent. «Un acord que significa continuar salvant vides», segons la ministra de Sanitat, Carolina Darias.

Tampoc ha sorprès ningú que Madrid hagi sigut votat en contra i que una vegada acabada la reunió hagi anunciat que no aplicarà el confinament perimetral. Tot i que la seva presidenta, Isabel Díaz Ayuso, havia anunciat el dia anterior que «Madrid obeiria, com sempre ha fet», a ningú li pot estranyar cap altre canvi en una dirigent que reclama al Govern que actuï i que quan actua demana que es respecti la seva singularitat. El canvi en només 24 hores podria obeir, a més, a l’interès d’Ayuso d’utilitzar la seva rebel·lia davant l’Executiu com a bandera en les eleccions que ha convocat.

La ministra ha sigut molt clara respecte a això. «L’acord es publicarà com a Ordre Ministerial al Butlletí Oficial de l’Estat i serà, per tant, d’obligat compliment», ha advertit en diverses ocasions, tot i que no ha volgut precisar quines mesues es prendrien si Madrid persisteix en la seva desobediència. «Madrid estarà perimetrada ‘de iure’ i també ‘de facto’ perquè la resta de comunitats també ho estaran», s’ha limitat a afirmar. El conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, en una roda de premsa paral·lela ha argumentat que el decret de l’estat d’alarma estableix que l’autoritat sanitària són els presidents de les comunitats i que les experiències anteriors els han demostrat que els tancaments perimetrals no són útils en regions tan denses.

Res de familiars

Tampoc es podrà viatjar fora de Catalunya per veure familiars, com havia apuntat la portaveu del Govern, Meritxell Budó. Així ho ha descartat explícitament la ministra Darias: «Només es podrà viatjar per les qüestions essencials que preveu el decret d’alarma». El que sí que podrà fer una comunitat és ser més restrictiva. Les mesures són de mínims, per tant, res impedirà que alguna autonomia vagi més enllà, segons figura en el text de l’acord. En aquest sentit, Catalunya ja ha anunciat que mantindrà el toc de queda a les 22 hores.

Document

Catalunya s’ha abstingut en la votació. És l’única que ho ha fet, perquè creu que el govern espanyol «només vol actuar quan arriben les vacances i la resta de l’any se’n renta les mans», han explicat fonts de Salut. El representant del departament que ha participat en la cimera, Marc Ramentol, ni tan sols ha esmentat la qüestió dels familiars en aquesta. Budó és de JuntsXsí i la consellera és d’ERC.

L’acord també inclou l’aplicació de les mateixes mesures durant el pont de sant Josep, entre el 17 i el 21 de març, en aquelles comunitats en les quals és festiu: Madrid, el País Valencià, el País Basc, Extremadura, Múrcia, Navarra i Galícia. Per Setmana Santa, el període de vigència de les mesures anirà del 26 de març al 9 d’abril.

Es recomana, a més, evitar esdeveniments massius «de qualsevol índole» que impliquin «aglomeració o concentració de persones» i s’aconsella no flexibilitzar les mesures que hi hagi en vigor a cada territori dues setmanes abans de l’inici de la Setmana Santa, és a dir, el 12 de març, independentment de si la situació epidemiològica millora.

AstraZeneca

Notícies relacionades

La ministra també ha anunciat que aquest dijous es reuniran la ponència de vacunació i la Comissió de Salut Pública per revisar la decisió de no administrar la vacuna d’AstraZeneca als més grans de 55 anys. En vista de les últimes evidències científiques, especialment l’estudi publicat per la sanitat britànica, es podria autoritzar fins als 65 anys, com han reclamat reiteradament els representants de Catalunya i Madrid. Darias no s’ha pronunciat, però tot apunta que la decisió serà positiva. Portugal, Alemanya, Itàlia i Suècia ja han rectificat la seva decisió inicial de limitar l’immunogen a la mateixa edat que Espanya.

La incidència deixa de baixar

Per primera vegada des del 26 de gener passat, aquest dimecres la incidència mitjana ha deixat de baixar. S’ha estancat en els 139 casos per 100.000 habitants, un estancament que es podria prolongar durant els pròxims dies, segons la ministra. Els nous positius notificats han pujat a 13.459, una xifra a la qual no s’arribava des del 12 de febrer.