Canvis en el Govern
Ione Belarra, de SOS Racisme, ¿al Ministeri?
Iglesias proposa l’actual secretària d’Estat per a l’Agenda 2030 com a ministra de Drets Socials
20190723 446810 belarrat 1 1
L’actual secretària d’Estat per a l’Agenda 2030, Ione Belarra, ha sigut proposada per Pablo Iglesias com la seva substituta al capdavant del ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, que deixa per ser candidat per Podem a la Comunitat de Madrid.
Nascuda a Pamplona (Navarra), el 1987, és graduada en Integració social, llicenciada en Psicologia i té un màster en psicologia de l’educació. Abans de la seva faceta com a política, Belarra va col·laborar amb diferents ONG, entre les quals SOS Racisme, en projectes i campanyes d’ajuda a les persones migrants que arriben a Espanya.
Membre de Podem des dels seus inicis, en l’actualitat forma part del Consell Ciutadà Estatal de la formació. En concret, és secretària de Coordinació Executiva i Responsable de Desenvolupament Sostenible.
Des del 2016 i fins a les últimes eleccions generals ha sigut la cap de llista dels morats a Navarra i ha representat aquesta autonomia com a diputada en tres legislatures, l’XI (que va durar dels mesos de maig a juliol del 2016), la XII (entre el juliol del 2016 i el març del 2019) i la XIII (del maig al setembre del 2019).
Portaveu adjunta al Congrés
En la seva etapa parlamentària va començar sent portaveu d’Unides Podem en matèria d’immigració, per passar a ser portaveu adjunta del grup parlamentari a la Cambra baixa. La seva figura es va fer més visible durant la baixa de maternitat d’Irene Montero, durant la qual va assumir la representació del grup parlamentari.
Després de l’acord de Govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem, va deixar el Congrés per passar a formar part de l’equip de la Vicepresidència Segona de Drets Socials, al capdavant de la qual hi ha hagut el líder morat Pablo Iglesias. Belarra va ser nomenada secretària d’Estat d’Agenda 2030.
En els últims mesos i, a través del seu compte oficial de Twitter, s’ha mostrat crítica amb alguns membres socialistes de l’Executiu, principalment per les polítiques relacionades amb els lloguers i els desnonaments, així com la postura d’alguns en relació amb la investigació del rei emèrit.
Davant Calviño, Robles i Rivera
«Sabem que a Calviño no li agrada la regulació de preus del lloguer, però està en l’acord de coalició que van firmar Pedro Sánchez i Pablo Iglesias. Els acords s’han de respectar i el president ho ha de fer entendre als ministres del seu partit», va escriure a les seves xarxes socials.
A Belarra tampoc li va agradar que la ministra de Defensa, Margarita Robles, defensés no investigar Joan Carles I al Congrés i acusés Podem de voler «qüestionar les institucions». Per a la dirigent morada, realitzar aquesta investigació és «defensar les institucions» i la postura de Robles «alinear-se amb la dreta i els ultres». «Una vegada més decebedora», va escriure.
Notícies relacionadesLa secretària d’Estat també ha tingut diferència d’opinions amb la vicepresidenta quarta i ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, després que aquesta declarés que el reforç de la protecció «no depèn només» d’establir en un decret llei la prohibició del tall de subministraments, informa Europa Press.
«Fa temps que nosaltres treballem perquè la prohibició dels talls de subministraments sigui una realitat al nostre país. Ho vam mirar d’incloure en el decret però no va ser possible i pensem que ara la prohibició dels talls de subministraments ha d’anar inclosa en la prohibició dels desnonaments», va explicar Belarra.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors