13a legislatura

Borràs oficia la primera reunió de la Mesa amb una trobada prèvia només amb els independentistes

  • La presidenta de la Cambra catalana recupera el mètode Forcadell per portar una posició conjunta de Junts, ERC i la CUP a l’òrgan parlamentari i evitar possibles disputes en públic

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Primera reunió de la Mesa del Parlament de la 13a legislatura, amb una trobada prèvia en petit comitè només amb els independentistes. La presidenta de la Cambra catalana, Laura Borràs, ha oficiat la cita en què ha donat la benvinguda als altres sis representants –un de Junts, dos d’ERC, un de la CUP i dos del PSC– que han abordat els assumptes legislatius pendents, mentre han revisat un informe de les tasques portades a terme per la Diputació Permanent.

La investidura del futur president de la Generalitat es farà a l’auditori, com ja es va fer per a la constitució de la Cambra catalana, per mantenir la distància de seguretat interpersonal i la resta de mesures sanitàries contra la propagació de la Covid-19. La ronda de contactes encara no ha començat perquè, segons fonts parlamentàries, està pendent la constitució dels grups parlamentaris d’ERC i la CUP. Segons el previst, la primera votació del postulant al Palau de la Generalitat s’haurà de fer com a molt tard el divendres 26 de març.

Segons aquestes fonts, no s’ha parlat sobre si la Mesa està disposada a permetre a l’exconseller i diputat de Junts Lluís Puig exercir el seu vot des de l’estranger, una cosa que no està contemplada expressament en el reglament de la Cambra catalana per a la delegació del vot. L’òrgan parlamentari haurà de decidir si ho permet, tot i que fonts de Junts asseguren que això forma part de les negociacions entre independentistes per al futur Govern, igual com forjar un acord per blindar els sobiranistes investigats.

Trobada prèvia

Borràs ha recuperat les reunions prèvies que l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell feia només amb els independentistes quan formaven part de Junts pel Sí per acotar el seu posicionament a defensar a la Mesa. La postconvergent ha emplaçat els seus socis a perfilar la seva estratègia en el tallafoc parlamentari i, segons fonts parlamentàries, s’han compromès a dilucidar possibles xocs entre ells abans que puguin implosionar a la Mesa. Un primer acord perquè hi hagi treva i diàleg que no ha caigut gens bé al PSC.

La presidenta ha citat Anna Caula i Rubén Wagensberg (ERC), Jaume-Alonso Cuevillas (Junts) i telemàticament Pau Juvillà (CUP), que està en quarantena per haver estat en contacte amb un positiu de Covid-19, per endinsar-se en l’estratègia per blindar els drets al Parlament dels independentistes investigats que podria requerir canvis reglamentaris.

El reglament

Notícies relacionades

La nova presidenta del Parlament està investigada per presumptes delictes de prevaricació, frau a l’Administració, malversació de cabals públics i falsedat documental per presumptament haver fragmentat contractes perquè en resultés beneficiat un amic seu quan va estar al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). L’article 25.4 del reglament del Parlament explicita que en els casos en què l’acusació sigui per delictes vinculats a la corrupció, la Mesa de la Cambra catalana, «una vegada sigui ferma la interlocutòria d’obertura del judici oral i tingui coneixement del mateix, ha d’acordar la suspensió dels drets i deures parlamentaris de manera immediata». En el cas que es plantegin dubtes sobre el tipus de delicte o sobre el règim d’incompatibilitats aplicable, es pot sol·licitar un dictamen de la Comissió de l’Estatut dels Diputats.

Per tant, de la Mesa dependrà que l’independentisme –amb cinc representants davant els dos del PSC– vulgui lliurar batalla, obrir una comissió per modificar el reglament i no acatar aquest extrem quan s’obri el judici oral, sinó que sigui quan hi hagi una sentència ferma.