Les negociacions del Govern
ERC elegeix Laura Vilagrà com a futura consellera de Presidència
Les converses avancen a pas lent, però els republicans confien que Junts no es desdigui i hi hagi investidura el dia 26
Set dies abans perquè venci el termini per iniciar-se la sessió d’investidura, ERC i Junts avancen a pas de tortuga en el pacte que els ha de permetre formar Govern. Malgrat les dificultats i dels desacords (quan no topades, en forma de declaracions, elusions en discursos i atacs en llibres) l’horitzó continua sent el pròxim divendres 26 de març. Comença a posar-se sobre la taula el debat de l’estructura del futur Executiu, on algunes àrees estan en disputa.
N’hi ha d’altres que no. Que es veu cristal·linament clar de quin costat caurà. Ho era la presidència del Parlament per als postconvergents i ho és la de la Generalitat per als republicans. I lligat a aquesta, per coherència, també la important conselleria de Presidència. ERC donarà a Laura Vilagrà la responsabilitat d’aquest departament. La número 2 en la llista electoral compta amb tot el suport d’Oriol Junqueras i l’aval de la gestió municipal com a alcaldessa de Santpedor.
Poques confirmacions més s’obtenen dels negociadors aquests dies. Una altra podria ser que els republicans busquen que la portaveu sigui dona, tot i que, a data d’avui, sigui impossible determinar si finalment ho serà o no. El perfil perfecte per als republicans seria la portaveu del partit i número 2 extramurs del partit, Marta Vilalta, avesada a mil batalles. Però precisament el seu pes en el partit farà que no entri al Govern. Esquerra vol mantenir el partit a màxim rendiment.
Un altre fix a l’Executiu serà el fins ara president del Parlament, Roger Torrent. Tot i que es desconeix en quina àrea, sí que sembla clar que tindrà un inequívoc pes polític. Tot continua estant obert entre ERC i Junts. Per exemple, a compte de la Conselleria d’Economia, que els republicans voldrien mantenir amb Albert Castellanos com a titular, però que els postconvergents també ambicionen. En qualsevol cas, una de les línies vermelles que Esquerra ha establert en aquesta negociació ha sigut la gestió dels fons europeus de reconstrucció Next Generation. No pensen cedir-los i la intenció és que s’ancorin directament a Aragonès. Aquesta és la legislatura de la reconstrucció, segons entén ERC.
Amb el pas dels dies i sense gairebé notícies, es comença a escampar cert desassossec en alguns sectors que, fins i tot, dubten que sigui Pere Aragonès qui emprengui la investidura divendres que ve. Davant d’això, els republicans recorden l’acord que va permetre a Laura Borràs accedir a la presidència del Parlament i que tenia, com a contrapartida, el suport al republicà. I sense posar «la mà al foc» pels puigdemontistes, sí que mantenen tota la confiança que divendres vinent es realitzarà la primera votació.
Si no és que hi ha sorpreses i malgrat la bona entesa amb la CUP, caldria esperar al Diumenge de Rams perquè Aragonès fos ungit gràcies a l’abstenció de part o de tots els nou diputats anticapitalistes. La presidenta de la Cambra va afirmar aquest dijous que iniciarà la ronda de contactes amb els grups, de cara a una sessió d’investidura, quan aquests estiguin formats.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Govern i Generalitat celebren el "renaixement" d’Ebro a Barcelona
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Milers de persones exigeixen a Barcelona un "lloguer just"
- Estopa: "Patim una mica la síndrome de l’impostor, però, és clar, és un honor"
- La pressió d’Israel i la tornada de Trump empenyen l’Iran cap a la bomba nuclear