La xacra de la corrupció
Les 4 evidències sobre la caixa b del PP que contradiuen Aznar i Rajoy
Dues sentències judicials i alguns exalts càrrecs del partit han acreditat els pagaments en negre que va descriure Bárcenas als seus papers
Costarà des d’aquest dimecres trobar un dirigent de l’antiga cúpula del PP que no hagi declarat davant un jutge o un tribunal per alguna causa de corrupció. Faltava José María Aznar. El líder de l’època de més apogeu del partit (president del PP del 1990 al 2004 i del Govern del 1996 al 2004) havia esquivat fins ara un cèrcol judicial que posa sota sospita la seva etapa al capdavant de la formació. Per primera vegada en seu judicial (tot i que telemàticament), com a testimoni al judici de la caixa b, Aznar s’ha afegit a la cascada d’exdirigents populars que han negat que existís la comptabilitat paral·lela descrita per l’extresorer Luis Bárcenas de què es beneficiaven en forma de sobresous en negre.
A continuació, l’home que Aznar va ungir al seu dia com a successor, Mariano Rajoy (president del PP del 2004 al 2018 i del Govern del 2011 al 2018), ha seguit la mateixa estela. No en va saber res de tripijocs. La seva papereta era més complicada perquè Bárcenas l’acusa no només d’haver cobrat en b, sinó fins i tot de destruir proves d’aquestes irregularitats. L’extresorer, en canvi, no ha posat cap màcula per ara en el comportament d’Aznar. En qualsevol cas, dues sentències judicials, diversos informes fiscals i policials i les primeres sessions del judici contradiuen les paraules dels dos expresidents del Govern i de la vella guàrdia del PP. No està de més recordar que tots ells, com a testimonis, tenen l’obligació de dir la veritat.
Doble sentència judicial
La sentència de l’Audiència Nacional que va provocar la caiguda del Govern de Mariano Rajoy, el juny del 2018, estableix que el PP es va finançar, almenys des del 1989, amb una caixa b o, en paraules de Luis Bárcenas, «comptabilitat extracomptable». Aquesta comptabilitat opaca «es nodria, en bona mesura, amb aportacions que incomplien la normativa sobre finançament de partits polítics, efectuades per persones i/o empreses beneficiàries d’importants adjudicacions públiques, com a gratificació per aquest tracte de favor.» Aquella resolució va esgrimir vuit declaracions de testimonis i imputats i dos informes policials per sustentar l’existència de l’esmentada caixa b. i declara que part de les comissions cobrades per la trama del cas Gürtel es van destinar, com a «donacions finalistes», a aquesta mateixa caixa b, que descriu com «una estructura financera i comptable paral·lela a l’oficial existent almenys des de l’any 1989, les partides de la qual s’anotaven informalment» per Bárcenas per deixar constància «dels ingressos i despeses del partit» i, en ocasions, dels pagaments rebuts pels seus «membres rellevants». L’octubre del 2020, el Tribunal Suprem va ratificar que totes les proves que esgrimia l’Audiència Nacional són «vàlida i suficient».
Testimonis d’exalts càrrecs
En la fase d’instrucció, els investigadors van acreditar fins a 55 dels més de 400 apunts comptables dels ‘papers de Bárcenas’, entregats al jutge per l’extresorer el 2013. A més, durant el transcurs del judici, mitja dotzena d’ex alts càrrecs del PP han reconegut la veracitat de diverses anotacions. Cristóbal Páez, exgerent del partit, ha admès que va cobrar 12.000 euros en dos pagaments reflectits a la comptabilitat paral·lela i que «no es van reflectir a cap nòmina». Luis Fraga, senador del PP durant 21 anys, va reconèixer que se li van abonar dos pagaments de 3.000 i 6.000 euros que figuren als papers. Els exdiputats Jaime Ignacio del Burgo i Eugenio Nasarre han admès haver rebut diners en metàl·lic del partit en qualitat de mitjancers, però han defensat la legalitat dels pagaments. I l’expresident del Senat Pío García-Escudero ha explicat que el 2001, després de patir un atemptat d’ETA, el PP li va concedir un préstec de quatre milions de pessetes per afrontar les despeses del mobiliari. Davant això, els exsecretaris generals Francisco Álvarez Cascos, Javier Arenas i María Dolores de Cospedal han negat l’existència d’una caixa b o haver rebut sobresous irregulars.
Constructors i auditors
Les sentències de l’Audiència Nacional i el Tribunal Suprem consideren que Arenas i García-Escudero van admetre «indirectament» i, fins i tot, «van confirmar alguns dels apunts de la caixa b» al reconèixer que, el 2008, es va celebrar un sopar d’homenatge a l’extresorer del PP Álvaro Lapuerta en què li van regalar un rellotge. Les dues despeses apareixien recollides a la comptabilitat opaca. Segons aquestes mateixes resolucions, el constructor Alfonso García Pozuelo va certificar que va entregar 60.000 euros a la caixa b el desembre del 2003 perquè el PP li adjudiqués contractes d’obra pública. I l’auditor intern del PP, Carlo Luca Magniani, va afirmar que alguns ingressos que figuraven a la caixa b van ser traspassats el mateix dia i per les mateixes quantitats a la comptabilitat oficial del PP, una cosa que, d’acord amb els tribunals, confirma no només que existís una caixa b, sinó també el traspàs de fons dels papers B a la comptabilitat A.
Declaracions sense valor
Sent president del Govern, Rajoy va declarar com a testimoni a l’Audiència Nacional al judici per la primera època de la Gürtel. La sentència del tribunal no va donar credibilitat al seu testimoni al considerar que, igual que altres dirigents del PP, va negar l’existència i tot coneixement sobre la caixa b del partit per no reconèixer que ell mateix va rebre cobraments opacs a Hisenda. Considera que hi ha prova «contundent» d’això, malgrat els testimonis que ho van negar, com el mateix Rajoy, Javier Arenas, Francisco Álvarez Cascos o Pío García Escudero. El tribunal, com va sostenir també la Fiscalia Anticorrupció, resta tot valor a aquests testimonis perquè entén que haver-ho admès «significaria» no només confessar la pràctica irregular de la «formació política a la qual pertanyen o han pertangut», sinó també «reconèixer haver rebut les quantitats» reflectides als papers de Bárcenas. «Suposaria la percepció de pagaments opacs per a la Hisenda Pública, que si bé no són delictius, podrien ser considerats pels testimonis com a mereixedors d’un retret social», va concloure la sentència.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034