Negociacions per formar Govern

Consell per la República versus Estat Major: l’enèsim trencaclosques de l’independentisme

  • Esquerra defensa que la direcció estratègica del procés sigui «autònoma» tot i que pugui figurar dins l’aparell instal·lat a Waterloo

zentauroepp44475387 catalonia s deposed president carles puigdemont leaves the  181207235600

zentauroepp44475387 catalonia s deposed president carles puigdemont leaves the 181207235600 / JOHN THYS

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Esquerra i Junts continuen intercanviant-se carpetes per arribar a un acord que creï la investidura de Pere Aragonès com a president i desencalli la configuració del futur Govern. Els equips negociadors s’endinsen ja en el pla de govern, però la direcció estratègica del procés continua cavant trinxeres. El trencaclosques se situa en quin organisme ha de traçar el full de ruta per a la desconnexió: un altre Estat Major o el Consell per la República (CxR). O un dins l’altre.

Sobre el paper, ERC i la CUP van dibuixar en el seu preacord d’investidura una «taula de direcció estratègica» de l’independentisme amb la presència dels partits i les entitats des de la qual «preparar les condicions per al nou embat democràtic amb l’Estat». Una reedició de l’anomenat Estat Major del procés com el que van pilotar Carles Puigdemont i Oriol Junqueras per organitzar a l’ombra el referèndum del 2017. A través d’aquesta taula central, republicans i anticapitalistes s’instaven a reorganitzar l’amalgama d’enteses independentistes perifèriques a la Generalitat, entre les quals, el CxR, liderat per Puigdemont, sense la CUP i amb l’absència de les primeres espases d’ERC.

Els postconvergents van interpretar aquesta ocurrència com una maniobra per relegar l’expresident i que Waterloo quedés al marge de les decisions de pes. Les negociacions entre ERC i Junts es van encallar en aquest punt, i l’ANC va intervenir amb una fórmula a la recerca del consens, com va avançar EL PERIÓDICO: reformular l’estructura del CxR perquè la seva governança quedi en mans d’una «direcció col·legiada».

El diputat d’ERC al Parlament, Sergi Sabrià, va defensar aquest divendres en una entrevista amb Efe que si bé està a favor de constituir una «direcció col·legiada» de l’independentisme inspirada en l’Estat Major ha de ser «autònoma», tot i que formalment funcioni sota el paraigua del CxR si aquest es «reforma» perquè totes les organitzacions adherides es trobin «còmodes» i no sigui una «eina de part», controlada principalment per Junts. Sabrià va remarcar que no s’ha de confondre la direcció del CxR amb la direcció col·legiada» de l’independentisme.

Nova estructura

Notícies relacionades

L’estructura d’aquesta nova governança proposada per l’ANC contempla dos representants de Junts (un Puigdemont), dos d’ERC (preferiblement un càrrec d’alt rang del partit) i un representant de la CUP, un altre d’Òmnium i un altre de l’ANC. «Aquesta fórmula permet la possibilitat d’integrar les dues idees i solucionar els problemes entre els partits. Desaprofitar la figura de Puigdemont en l’àmbit internacional és un error», apunten des de l’ANC. Quant a la presència de Pere Aragonès, des de l’entitat entenen que ERC no vulgui involucrar-lo a l’ostentar la Presidència de la Generalitat quan hi hagi pacte. «Ens agradaria que un dels representants d’ERC ho fos, però entenem que cal separar la Generalitat del CxR», indiquen aquestes fonts.

Una ‘executiva’ permanent dels tres partits i les dues entitats s’encarregaria de la gestió quotidiana, a què s’obre la porta als exconsellers a Brussel·les Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig. Les altres organitzacions presentades al CxR així com els independents formarien part de la direcció ampliada i tindrien presència en les comissions, de les quals una s’encarregaria de l’estratègia internacional (a què conviden a la secretària general d’ERC, Marta Rovira) i una altra dels consells locals desplegats a Catalunya. En els pròxims dies, Comín es reunirà amb els partits i les entitats independentistes per perfilar aquest pla.