Confiscats el 1939
Catalunya rep una nova entrega dels ‘papers de Salamanca’
La consellera de Cultura considera que l’enviament «arriba tard»
Detalls dels ’papers de Salamanca’ tornats a l’Arxiu Nacional de Catalunya, de Sant Cugat del Vallès, el desembre del 2008. /
Catalunya ha rebut aquest dissabte una nova entrega, la setena, dels anomenats ‘papers de Salamanca’, consistents en un conjunt de documentació privada formada per 26 fons documentals que l’Arxiu Nacional de Catalunya analitzarà amb l’objectiu de restituir-los als seus legítims titulars.
La consellera de Cultura, Àngels Ponsa; el director d’aquest arxiu, Francesc Balada, i el president de l’anomenada Comissió de la Dignitat, Pep Cruanyes, han estat presents en aquest acte de recepció de la documentació a la seu de l’Arxiu Nacional de Catalunya, situat a Sant Cugat del Vallès (Barcelona).
Segons va detallar recentment el Departament de Cultura de la Generalitat, aquesta documentació confiscada el 1939 correspon a vuit entitats i associacions, nou particulars i empreses, així com a 10 partits i sindicats.
L’enviament també inclou 68 agrupacions documentals de menor entitat.
La consellera de Cultura ha assegurat que l’enviament «arriba tard» i que encara «falta camí per recórrer», tot i que es veu «més a prop de restituir la història nacional, civil i humana» de Catalunya.
«És un acte de justícia aconseguit amb l’esforç i la perseverança de moltes persones i entitats, però sobretot és un acte imprescindible per a un Estat que es proclama progressista. Reclamem la restitució completa i continuem treballant per a això», ha afegit Ponsa.
Es tracta de documentació de persones físiques i jurídiques, algunes de les quals ja havien rebut transferències anteriors, com la CNT, l’UGT, l’Associació d’Amics de la Unió Soviètica de Catalunya (AUS), el Socors Vermell Internacional (SRI) de Catalunya, la Solidaritat Internacional Antifeixista (SIA) de Catalunya, la Companyia de Jesús, el militar i advocat Antoni Aymat Mareca o el conseller de Sanitat de la Generalitat entre el 1931 i el 1932, Josep Jové i Sarroca.
Una vegada rebuda la documentació, el Departament de Cultura, a través de l’Arxiu Nacional de Catalunya, realitzarà els treballs necessaris per identificar, localitzar i informar els titulars, informa Efe.
D’aquesta manera, es dona continuïtat a la tasca iniciada a partir de les sis entregues anteriors realitzades pel Ministeri de Cultura entre el 2008 i el 2014.
Entre el 2012 i el 2015, la Generalitat va restituir els primers 17 fons documentals a titulars coneguts, que els reclamaven des de feia molts anys.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia