Les conseqüències del 4-M
Casado, a l’espera del gol en pròpia porta a Madrid
Les eleccions autonòmiques poden ser un ‘lose-lose’ per al líder del PP: s’arrisca que el partit perdi la comunitat o haver de bregar amb una Ayuso intractable.
MADRID 10 04 2021 - El presidente del PP Pablo Casado y la presidenta de la Comunidad de Madrid Isabel Diaz Ayuso a su llegada a la inauguracion del Congreso de Nuevas Generaciones del PP celebrada este sabado en Madrid EFE David Fernandez /
Algunes vegades els polítics diuen que una iniciativa és un win-win, perquè passi el que passi hi guanyaran alguna cosa. La majoria de les vegades, no obstant, conviuen amb el ‘win-lose’. O guanyen o perden. I en molt poques ocasions s’enfronten a un ‘lose-lose’. Pablo Casado està davant d’una d’aquestes últimes situacions.
El 10 de març, quan la política espanyola va convulsar entre mocions de censura valencianes i castellanes i Isabel Díaz Ayuso va avançar les eleccions madrilenyes, un assessor de la presidenta de la Comunitat de Madrid va admetre a aquest diari que aquests comicis autonòmics suposen una operació d’alt risc per al president del PP: «Així és la vida», va respondre. Se sap que feia mesos que Ayuso volia avançar, perquè se sentia forta, volia sumar només amb Vox i deixar anar Ciutadans. Casado li va demanar que no ho fes. No obstant, aquella jornada, amb els taronges fent un torcebraç en gran a Múrcia, la política madrilenya va veure l’oportunitat: «No podem quedar-nos de braços plegats. No ens pot passar com a [Mariano] Rajoy», va afirmar aquell matí als despatxos de la Puerta del Sol. Era la seva oportunitat per pressionar Casado.
Ayuso ha crescut políticament d’una manera tan veloç que assessors, diputats, alts càrrecs de la direcció nacional i barons autonòmics consultats per a aquest reportatge consideren que, si li surt bé, seria intractable i el president del partit hauria d’aprendre a conviure (si és que no està practicant ja) amb una política amb veu pròpia, a l’estil del que ara és Alberto Núñez Feijóo des de Galícia. «Serà un problema a mitjà termini per a Casado», afirma el cap d’un Executiu autonòmic. «No la podrà controlar. Ella s’està creient el personatge i està crescudíssima», afegeix. «¿El trairà? Segurament ho farà a poc a poc», es respon abans d’avisar: «El primer que farà aquest any serà reclamar la presidència del PP de Madrid, que l’hi ha negat fins ara».
Un diputat considera que Casado s’enfrontaria a una «bicefàlia» de facto en el partit mentre que un alt càrrec del grup parlamentari nega que «Ayuso pugui convertir-se en una nova Esperanza Aguirre», que va fingir enfrontar-se a Mariano Rajoy per liderar el partit. «La presidenta l’hi deu tot a Casado, li demostra la seva lleialtat cada dia. No com [Juanma] Moreno, que l’altre dia va demanar un mes més d’estat d’alarma sense dir-nos-ho», es lamenta aquesta font.
A Gènova, no obstant, no creuen que una victòria de la política madrilenya perjudiqui «en res» el seu cap de files. Si el 4 de maig els madrilenys permeten que el PP segueixi en la presidència de la Comunitat, una cosa que fan de manera ininterrompuda des de 1995, «les sigles tornarien a agafar múscul» després del fracàs a les catalanes. I, a l’haver absorbit Ciutadans (cosa que marquen tots els sondejos), Casado podria demostrar que la seva «unió del centredreta» a les urnes ha començat, afirmen aquestes fonts. La lectura que defensaran amb aquest escenari és que el divorci de Vox en la moció d’octubre ha tingut sentit, perquè amb aquest distanciament es va legitimar la tornada dels votants de Ciutadans.
Avís sobre la debilitat interna
Notícies relacionadesSi, en canvi, Ayuso no aconsegueix retenir el Govern, perquè s’ha engolit tants votants de Vox que els ultres no arriben al mínim de 5% de vots que s’exigeix per entrar a l’Assemblea, el projecte de Casado quedaria irremeiablement debilitat. Perdria el seu principal feu. «Sí, Ayuso pot morir d’èxit», reconeix un membre de l’equip de la presidenta. El sondeig d’aquesta setmana del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) va donar a Vox un 5,4%.
¿Seria el final de l’etapa de Casado? «Ho dubto. El partit està tan feble internament que no crec que ni Núñez Feijóo, amb gairebé 60 anys, volgués aventurar-se a una cosa així», respon una diputada. «Teodoro García Egea, amb els congressos provincials, s’està intentant assegurar fidelitat per evitar que hi pugui haver alguna revolta interna. Ara mateix ho està fent al País Valencià», apunta un dirigent autonòmic.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034