Memòria històrica

Una alcaldessa del PP i un arquitecte interí resoldran sobre exhumacions al Valle de los Caídos

  • Patrimoni Nacional ha presentat una sol·licitud de llicència d’obres per rescatar restes de republicans al monument 

Una alcaldessa del PP i un arquitecte interí resoldran sobre exhumacions al Valle de los Caídos
5
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Una petició del Govern de Pedro Sánchez de llicència d’obres per exhumar cadàvers al Valle de los Caídos ha arribat el matí d’aquest dilluns a l’Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial per via electrònica, enviada de registre oficial a registre oficial, confirmen fonts municipals de la localitat madrilenya.

En aquest consistori, el projecte se sotmetrà al punt de vista d’una alcaldessa del PP en precampanya i un arquitecte municipal en situació d’interí després de la mort de qui va visar l’anterior exhumació a la vall, la de Francisco Franco.

La sol·licitud de llicència, avançada per la SER, té com a remitent la delegació d’El Escorial de Patrimoni Nacional, i ha sigut admesa per al seu trasllat als serveis municipals d’Urbanisme, que avaluaran les característiques tècniques de la proposta.

A instàncies de la Direcció General de Memòria Històrica, dependent de la vicepresidenta Carmen Calvo, Patrimoni Nacional ha tramitat la sol·licitud acompanyant-la d’un informe tècnic, que especifica la forma d’accés a la cripta del Sant Sepulcre a la basílica del Valle de los Caídos i l’estiba i assegurament d’aquest accés.

L’objectiu és identificar i extreure les restes dels germans Manuel i Antonio Ramiro Lapeña, veterinari i ferrer anarquistes afusellats a Calataiud (Saragossa) l’agost de 1936. La família aragonesa Lapeña Altabás reclama des de fa un lustre el compliment d’una sentència del Jutjat de Primera Instància de San Lorenzo de El Escorial que reconeix el dret dels parents a recuperar els cossos.

Candidata del PP

La petició de llicència del Govern arriba en plena precampanya de les eleccions madrilenyes. Fonts municipals descarten que l’assumpte, com ja va ocórrer amb l’exhumació de Franco, es tracti en un ple de l’ajuntament. En l’anterior ocasió, l’octubre del 2019, la llavors alcaldessa Blanca Juárez, d’una coalició local d’esquerres, va acabar els tràmits abans de la data del ple. En aquesta a l’equip de govern municipal no es considera l’assumpte com a matèria que mereixi un punt específic a l’ordre del dia.

L’actual alcaldessa, la popular Carlota López Esteban, governa amb recolzament de Ciutadans i ocupa el lloc 95 de la llista d’Isabel Díaz Ayuso per a les eleccions a l’Assemblea de Madrid que se celebraran el 14 de maig. Carlota López és publicista i advocada, i fa els últims 14 anys que està dedicada a la vida municipal al PP. L’alcaldessa, que en xarxes socials ha fixat una foto en la qual abraça la presidenta madrilenya, no ha comentat a EL PERIÓDICO la petició del Govern i el moment polític en què aquesta es presenta.

La sol·licitud ha de passar el vistiplau de la secció d’Urbanisme de l’Ajuntament, al capdavant del qual hi ha l’arquitecte municipal Antonio Rosado, en situació d’interí. L’agost passat va morir el seu antecessor, Luis Martín Gamero, a qui va tocar la tramitació de la llicència per obrir i tapar la tomba que Franco ocupava al costat de l’altar de la basílica del Valle de los Caídos.

La plaça d’arquitecte municipal està convocada pel consistori des del 4 de febrer passat, que la va publicar al seu tauler d’anuncis.

Cinc anys d’espera

La Direcció General de Memòria Democràtica comunicava en el matí d’aquest dilluns la seva tramitació de la llicència d’obres a l’advocat de la família Lapeña, Eduardo Ranz, que els va representar en el plet que, el 2016, va obrir la possibilitat legal per a exhumacions de particulars a Cuelgamuros.

El projecte d’exhumació seguirà les especificacions que el 17 de juliol del 2018 va establir l’Institut Torroja de Ciències de la Construcció, dependent del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

Els seus tècnics van accedir al nivell 3 de la cripta del Sant Sepulcre obrint una nova porta, atès l’estat dels forjats i altres elements en l’accés original.

Per a Ranz, la petició de llicència d’obres pel Govern és «molt, molt positiva». L’advocat desconeix els detalls tècnics i, sobretot, els terminis de resolució», però percep un avenç «per a la recuperació dels germans Lapeña, víctimes republicanes al Valle de los Caídos, que busquen una restitució, una reparació, després d’una sentència ferma de fa cinc anys».

Sense interès cultural

Les fonts consultades a San Lorenzo de El Escorial descarten que aquesta vegada la Comunitat de Madrid s’hagi de pronunciar sobre la llicència d’obres, com sí que ho fa en altres obres en el centre històric de la localitat. El Valle de los Caídos és l’únic monument de la turística localitat que no té el rang de Bé d’Interès Cultural (BIC), que és el que obliga a un dictamen autonòmic.

Governant Madrid Esperanza Aguirre, el seu executiu va excloure el Valle de la llista de BICs considerant que el regia Patrimoni Nacional i gaudia de protecció superior, però el recinte legalment està regit –no administrat– per la Fundació de la Santa Cruz, de creació franquista, a la qual el Govern d’Espanya ha vacat de competències mentre creï un nou organisme que dirigeixi el complex.

De fet, Vicepresidència treballa en el projecte, amb atenció del Consell d’Administració de Patrimoni Nacional... i també a l’Ajuntament d’El Escorial. El seu ple va aprovar el 25 de març passat demanar a l’Executiu central que s’inclogui el consistori entre els components del nou organisme. Van votar a favor PSOE i Vox... i també el PP local, malgrat que al principi havia manifestat la seva intenció d’oposar-s’hi.

En el matí d’aquest dilluns es reunia a Madrid la cúpula de Patrimoni Nacional amb l’assumpte del nou organisme com un dels temes de discussió.

Altres excavacions

Altres excavacionsLa sol·licitud de llicència d’obres per exhumar a la Cruz de los Caídos es tramita en el marc del Reial Decret del Ministeri de la Presidència, que el 30 de març passat va aprovar una partida de despesa de 665.000 euros per a les exhumacions al Valle.

Notícies relacionades

Aquesta sol·licitud no és l’única de Cuelgamuros que és sobre la taula d’Urbanisme de l’Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial. Per a aquest mes d’abril està previst l’inici d’altres excavacions en un esglaó inferior de l’àrea monumental. Són de caràcter arqueològic, no funerari. Es realitzaran on eren els barracons que allotjaven els presoners republicans i els paletes lliures que van realitzar les obres entre 1940 i 1959.

Dirigirà els treballs arqueològics l’arqueòleg Alfredo Gómez Ruibal, que ja ha realitzat una prospecció similar a les trinxeres de la Ciutat Universitària de Madrid.