Anàlisi
El gran xoc del 4-M: les opcions de guanyar de l’esquerra es disparen
Les expectatives de participació creixen gairebé un punt després de la bronca en el debat de la SER

El debat d’aquest divendres a la cadena SER estava cridat a ser un esdeveniment polític menor. L’absència de la principal rival a batre aquestes eleccions, Isabel Díaz Ayuso, reduïa les oportunitats dels altres candidats d’agitar l’actual equilibri electoral. No obstant, un encadenament d’esdeveniments ha provocat que la campanya electoral hagi fet un tomb, precisament, durant aquest debat.
Les amenaces de mort rebudes ahir per, entre altres, Pablo Iglesias, anaven seguides, poc abans del debat, de les greus acusacions de Rocío Monasterio d’haver-se inventat les amenaces. La reacció del candidat d’Unides Podem va ser marxar al començament de l’esmentat debat, després de demanar infructuosament a la candidata ultradretana que es retractés. Mónica García i Ángel Gabilondo, candidats de Més Madrid i el PSOE, es van solidaritzar amb Iglesias abandonant també el debat en senyal de reprovació.
Més enllà de les seqüeles polítiques i socials d’aquest esdeveniment, ¿com afecta això a les eleccions del 4 de maig? A continuació, per respondre a aquesta pregunta s’exposen dues claus que donen les dades exclusives de Predi, un mercat de predicció política capaç d’ajustar les seves estimacions en viu en funció dels xocs que hi ha durant la campanya.
Un xoc diferent
A les campanyes electorals solen produir-se dos tipus d’esdeveniments democràtics: els programats, com les entrevistes o els debats, i els inesperats, com l’anunci d’un nou candidat, una pífia o una mesura estrella. Els últims, per inesperats, solen provocar xocs d’amplitud variable amb el potencial de trastocar les oportunitats d’èxit de cada partit en unes eleccions i per tant el govern resultant.
El que ha passat en les últimes hores no només és un esdeveniment polític inesperat, sinó que és antidemocràtic. Això provoca que el potencial de l’amplitud de l’efecte sigui més gran que en altres casos. Com a mostra d’això, el gràfic que segueix aquest paràgraf. Aquí es pot observar com el govern del PSOE, Més Madrid i Unides Podem s’ha disparat del 23% al 36% de les probabilitats. 13 punts més que el dia abans. Això converteix el govern tripartit d’esquerres en el segon resultat més probable d’aquestes eleccions darrere del govern del PP en solitari, que és un 42% probable. La contrapartida és el descens d’expectatives de la coalició del PP i Vox, que baixa nou punts, fins al 16% de probabilitat. També ho fa el govern del PP en majoria, que passa del 7% a menys d’un 1%.

La durada del xoc
Notícies relacionadesMés que de transferències entre partits, aquestes eleccions van sobre l’abstenció diferencial que fa que els electors de zones predominantment d’esquerres de Madrid siguin menys proclius a votar. Per això, si es produeix un augment de la participació general, sobretot després d’un esdeveniment tan significat com el d’aquest divendres, el més lògic és que aquest augment sigui asimètric, és a dir, atribuïble a la mobilització de l’esquerra. En el següent gràfic s’aprecia el xoc més gran de participació observat en només un dia des que tenim dades. És de gairebé un punt, arribant al 67,8%. Depenent de quants dies reverberi en els mitjans el xoc d’avui i quanta atenció dels ciutadans acapari, l’esperable és que la participació continuï creixent en els pròxims dies.

¿Quant durarà aquest xoc? ¿Quedarà enterrat entre la multitud de successos polítics propis de la recta final de les eleccions? ¿Ens haurem oblidat del que ha passat en tot just una setmana? Quan un esdeveniment polític com aquest canvia el marc discursiu, els partits als que el nou tema els és perjudicial fan tot el possible per canviar l’atenció cap a una altra qüestió. En aquest sentit, el PP, que fins ahir comptava amb àmplies probabilitats de sumar una majoria, és el principal interessat a canviar el focus. El problema és una decisió que van prendre no fa tant: anar a només un debat electoral. Debat que ja s’ha produït. Es redueixen les possibilitats d’Ayuso a l’hora de provocar un canvi temàtic que faci oblidar a l’electorat, sobretot el d’esquerres, l’escorament de la seva principal sòcia, Rocío Monasterio. No es perdin les actualitzacions diàries de Predi fins al mateix dia de les eleccions per veure com evolucionen les dades.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Els multireincidents se’n van a l’Hospitalet per la pressió policial
- Club d’estil Cristina Tamborero, dissenyadora: "Es porten molt els vestits de núvia dos en un"
- FUTBOL Així és l’acord que el Reial Madrid va tancar amb Xabi Alonso fa mesos per lligar la seva arribada
- Final d’un pontificat Un conclave sense candidat clar
- Successos Dos detinguts per robar una motxilla a una parella mentre practicava sexe a la platja del Somorrostro de Barcelona
- Educació L’abandonament de docents a primària es duplica a escala mundial
- La successió de Francesc ¿Qui són els candidats a succeir el papa Francesc? Llista de cardenals ‘papables’
- Memòria Democràtica Puigdemont es compromet davant les famílies afectades a impulsar la restauració de béns confiscats pel franquisme
- Mort del Papa L’últim adeu a Francesc es posa en marxa: el funeral serà aquest dissabte
- Patologies Ictus: símptomes de l’accident cerebrovascular que ha causat la mort del papa Francesc