L’amenaça de mort a Maroto enfanga encara més la campanya del 4-M

  • La navalla aparentment ensangonada dirigida a la ministra d’Indústria remou el camí de les urnes i manté el focus en la disjuntiva de «feixisme o democràcia»

  • Els socialistes creuen que la carta a Maroto, tot i que sigui obra d’un malalt mental, és producte del mateix ambient d’«odi» generat per la ultradreta

  • La investigació apunta que el remitent de la missiva a la ministra és diferent al que va enviar les bales a Marlaska, Gámez i Iglesias

L’amenaça de mort a Maroto enfanga encara més la campanya del 4-M
4
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

No és el mateix cas, ni probablement el mateix autor. Però sí que hi ha un element comú: es tracta d’una altra amenaça de mort. Una altra carta inquietant, aquesta vegada dirigida a la ministra d’Indústria, Reyes Maroto. Aquesta vegada no era un sobre que contingués bales Cetme, com les que van rebre la setmana passada el titular d’Interior, Fernando Grande-Marlaska; la directora de la Guàrdia Civil, María Gámez, i el líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias. Es tractava d’un sobre amb una navalla de mida mitjana amb marques vermelles, aparentment ensangonada. Maroto va denunciar els fets davant la policia aquest dilluns, va advertir que «qualsevol» es pot sentir amenaçat enmig d’aquest clima de l’«odi». I aviat, unes hores després, es va localitzar el presumpte autor perquè havia escrit el seu nom al remitent de la missiva: era un veí d’El Escorial (Madrid) amb problemes psiquiàtrics. Tot això en una altra jornada vertiginosa de campanya del 4-M. Un altre element més de confrontació en una crispada i tortuosa carrera cap a les urnes. Perquè l’amenaça es va convertir en motiu de xoc: per al PSOE, no es pot ni «banalitzar» ni obviar el cas, per molt que pugui ser l’obra d’un malalt mental, ja que també és producte dels discursos de l’«odi» que inocula Vox.

El sobre va ser enviat a Indústria el 21 d’abril, un dia abans que transcendissin les cartes a Marlaska, Gámez i Iglesias. Va arribar al departament el divendres 23 i aquest dilluns va ser obert per la secretària de Maroto. La navalla va passar el filtre de l’escàner perquè l’emmascaraven dos cedés i hi havia «un munt de folis grapats amb còpies ampliades de missatges de WhatsApp i Twitter» i un foli manuscrit «amb paraules soltes i frases» que el ministeri no va voler detallar. El sobre aquesta vegada sí que tenia remitent –no el tenien les missives de la setmana passada– i això va permetre la seva localització.

Ni les amenaces ni la violència «apaivagaran la veu de la democràcia», va dir Maroto davant els mitjans després de presentar la denúncia a la comissaria del Congrés i confessar que havia tingut «por». «Això va de debò, ningú s’està inventant res [...]. Qualssevol de nosaltres podem estar amenaçats», va advertir. Aleshores, la ministra havia rebut la solidaritat del president, Pedro Sánchez, d’Iglesias, i dels líders de PP i Cs, Pablo Casado i Inés Arrimadas. Vox no va condemnar les amenaces, només la va denunciar de forma genèrica, «com totes».

«Són els primers a sortir-se de mare»

La cúpula del PSOE defensava que sí que hi havia un fil conductor entre les quatre cartes, tot i que l’autor de l’enviada a Maroto fos probablement un esquizofrènic. «El caldo de cultiu és l’odi», «no naturalitzem: se sembra l’odi i la crispació, i al final passa això... estan creant un clima i una atmosfera molt perillosa per als radicals o bojos, els bojos són els primers a sortir-se de mare quan es genera l’ambient, això anirà a més fins que passi una desgràcia». Eren tres veus de les altures del partit que coincidien plenament en el diagnòstic.

Aquesta convicció es va plasmar en els discursos de l’acte de la tarda a Fuenlabrada, bastió socialista des de la Transició, i en què van participar l’alcalde de la localitat, Javier Ayala; Ángel Gabilondo i Maroto, a qui el candidat socialista ja ha assenyalat com a futura vicepresidenta econòmica si governa Madrid. Les paraules de l’«odi de la ultradreta cada dia», va avisar la ministra, acaben «ressonant» en una persona «vulnerable». «Contra aquest odi i aquesta intolerància els socialistes diem prou», va afegir. «¿Què passa si aquesta persona és així, que es pot amenaçar si un no està bé? –es va preguntar Gabilondo–. ¿O no sabem quins esdeveniments que han passat a la història de la humanitat amb conseqüències tràgiques són de vegades fets per aquestes persones que estan aïllades, que es deixen portar per discursos d’odi i exclusió que es planten com si fossin llavors? Jo no m’ho prenc a broma».

El candidat ja havia fet girar la seva campanya sobre la disjuntiva «feixisme o democràcia». I ara el PSOE nota que el seu discurs continua reforçat i pot ajudar a mobilitzar els seus votants. Gabilondo apel·la a més a les altres formacions a estendre un «cordó sanitari» al voltant de Vox, que el PP i Cs rebutgen.

Des de la formació morada tenen clar que des que Iglesias es va aixecar de la taula del debat de la SER divendres passat la campanya és una altra. L’exvicepresident va reconèixer aquest dilluns que la cancel·lació dels debats previstos per aquesta setmana, després que les tres formacions de l’esquerra rebutgessin tornar a asseure’s amb Vox, els deixa sense una de les seves millors cartes electorals. No obstant, en el seu entorn estan convençuts que els exabruptes de la formació ultra mobilitzen el seu electorat i, a més, els serveix per carregar contra Isabel Díaz Ayuso.

Notícies relacionades

«El feixisme forma part del projecte d’Ayuso, que sembla més la candidata d’ultradreta que Monasterio», va sentenciar el líder morat aquest dilluns insistint en l’estratègia d’intentar vincular la presidenta de Madrid amb Vox. La mateixa estratègia que estan seguint a Més Madrid. La seva candidata, Mónica García, va avisar que la intenció de la presidenta és deixar de banda Cs per «tornar a ser ostatge» de l’extrema dreta.

La campanya del 4-M va rebre un altre sotrac. Sense que ningú sàpiga molt bé quin serà el seu desenllaç. I queden encara set dies per a les urnes.