Ordre judicial a la Generalitat

Vacunació de policies i guàrdies civils: versions que no quadren i agents «menyspreats»

  • Govern i Generalitat es culpen mútuament d’un retard de dos mesos i mig en la vacunació que ha acabat amb una ordre judicial

  • Els funcionaris estatals que treballen a Catalunya lamenten un episodi que accentua la incòmoda situació que viuen des de les càrregues de l’1-O

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Conselleria de Salut començarà a vacunar aquest dilluns 3 de maig els agents de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional que treballen a Catalunya. Ho farà amb Moderna, dos mesos i mig després d’immunitzar els membres dels Mossos d’Esquadra i perquè ho ha ordenat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que ha apreciat indicis d’un tracte «discriminatori».

Finalitzarà així un episodi subjecte a versions contradictòries, intensament polititzat i dolorós per a funcionaris estatals que porten anys en una posició delicada després de les càrregues a les escoles en la jornada de l’1-O. Aquest diari ha contactat amb uns quants i coincideixen que s’han sentit «menyspreats».

Versions contradictòries

Salut culpa del retard la Delegació del Govern espanyol, perquè, segons fonts del departament, ha tardat un mes i mig a entregar-los les dades necessàries. La Delegació del Govern, per la seva banda, recorda que el 10 de febrer el Govern va començar a vacunar els Mossos sense comptar amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, i nega una dilació en la informació requerida per Salut.

La Conselleria d’Interior, la tercera part en discòrdia, remarca que els responsables de les dues administracions –catalana i espanyola– van mantenir una comunicació constant durant el mes i mig que es va tardar a coordinar el dispositiu per vacunar els policies i que aquest estava a punt de començar quan el Govern central va suspendre l’ús d’AstraZeneca amb menors de 60 anys.

Des d’aleshores, a finals de març, cap dels actors ha sigut capaç de reparar un tracte desigual –el 80% de les plantilles dels Mossos i la Guàrdia Urbana de Barcelona estan vacunades, en les de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional aquest percentatge és inferior al 5%–. I quan una ordre judicial ho ha manat, el secretari general de Salut, Josep Maria Argimon, ha lamentat, visiblement irat, que vacunar uns 4.000 policies –per complir l’equiparació del dictat judicial– significarà deixar de fer-ho a ciutadans que tenen més de 60 o 70 anys.

Sector essencial

«El Govern no ha tingut cap pressa a vacunar-nos», critica un inspector en cap de la Policia Nacional, que afegeix que ha molestat gairebé el mateix «la falta de reacció» del Govern espanyol per solucionar-ho. «Parlàvem amb companys de Madrid, Saragossa o València i ens preguntaven contrariats... ¿Però encara no us han vacunat? Ha sigut molt estrany». En aquest context, raona, les declaracions d’Argimon «han caigut molt malament». «És mesquí dir que per vacunar-nos a nosaltres es quedaran sense dosis els avis». Un altre policia nacional, inspector en aquest cas i nascut a Barcelona, diu sentir «tristesa».

Les paraules d’Argimon estaven «fora de lloc». «I les de Puigdemont –que va acusar els policies i guàrdies civils de gaudir d’un tracte de privilegi perquè rebrien la vacuna abans que els avis a qui van colpejar “salvatgement” l’1-O– són indignants», afegeix. «La gent oblida que nosaltres treballem en la renovació del DNI, tramitant peticions d’asil, fent controls a les fronteres, als ports, als aeroports, investigant a peu de carrer xarxes de narcotràfic, de terrorisme, de pedofília, de prostitució... No vacunar-nos ens exposa a nosaltres, però també als milers de ciutadans que atenem cada dia», conclou.

En la mateixa línia, Antonio Granados, portaveu del sindicat SUP, assenyala que sovint s’oblida que els agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil són funcionaris essencials que treballen «per i per als ciutadans catalans», i recorda que quedar exclosos de la vacunació no només ha comportat risc per a la seva salut sinó també per a la de les seves famílies.

Mala imatge

Notícies relacionades

«Ens hem sentit menyspreats», sentencia un altre comandament policial contactat per aquest diari. «Després de l’1-O, la percepció que tenen els ciutadans cap als cossos estatals ha canviat bastant. I nosaltres no en tenim cap culpa. Aquell dia hi va haver algunes actuacions que no van ser adequades, o que van ser netament millorables..., però des d’aleshores sempre se’ns relaciona amb l’‘a por ellos’. Som molts els que pensem que tot això ha influït en aquesta campanya vacunació. De fet, el mateix Puigdemont ho ha deixat clar».

Antonio Merino, portaveu de l’AUGC de la Guàrdia Civil, insisteix a remarcar que la tasca que fan els funcionaris estatals és «essencial», com ho és la de la resta de treballadors de la Generalitat, i evita valorar els motius esgrimits per explicar els fets. «L’única realitat és que no ens han vacunat».