Anàlisi
Els tres resultats possibles de les eleccions a Madrid
El 4-M iniciarà un nou cicle polític a Espanya: dos blocs definits i més atrinxerats que mai
Les eleccions de dimarts iniciaran un nou cicle partidista a Espanya. Dos blocs definits i més atrinxerats que mai. Dins de cada un quedaran segurament dos partits sintonitzats, units contra l’altre bloc. A la dreta, després del més que probable enfonsament de Ciutadans, quedarà un PP afavorit per la mala sort del seu soci centrista i per la primera frenada de Vox des del seu tret de sortida en les eleccions andaluses del 2018. A l’altra trinxera, tot apunta que el PSOE veurà novament qüestionada la seva força competitiva amb un partit a la seva esquerra. Partit, com a Galícia o Euskadi, que no serà Unides Podem, sinó un altre –Més Madrid en aquest cas– que probablement participarà en la reconstrucció de l’espai de l’esquerra estatal juntament amb la nova líder de la formació morada, Yolanda Díaz. Però abans de tot això, ¿què passarà dimarts a les eleccions de Madrid?
La campanya: curta per a Més Madrid i PP, llarga per a la resta
La campanya madrilenya és un presagi, amb partits que desitjarien que hagués acabat fa una setmana, o que directament no hi hagués hagut campanya, i d’altres que pagarien per què durés una setmana més. D’aquest últim grup formen part el PP i Més Madrid.
El partit d’Isabel Díaz Ayuso ha disfrutat d’un lideratge indiscutible i lleugerament ascendent durant tota la campanya fins a situar-se en el 41%, segons el panel d’especialistes de Predi. Els de Mónica García no només han fet un ‘sorpasso’ a Unides Podem i Vox, que en precampanya partien amb l’avantatge de tenir líders reconeguts per tothom, sinó que en l’última setmana i mitja han passat del 13% al 16%. Aquesta pujada, la més meteòrica de la campanya, es deu en gran part a les fugues del PSOE d’Ángel Gabilondo, que ha anat decreixent durant tota la campanya fins a valors pròxims al 21%. Aquesta xifra situa Més Madrid encara a certa distància dels socialistes, però més a prop que el 2019.
Unides Podem, destinada segons algunes enquestes de precampanya a quedar per sota del 5%, ha lluitat contra el seu futur revelat a força de xocs. En concret, dos: l’anunci de la candidatura de Pablo Iglesias al principi de la campanya i el conat de debat a la cadena SER, que el va tornar a situar en el centre mediàtic. En aquest moment compta amb un 9% de vot després d’una última setmana de campanya en què el ‘momentum’ de l’últim xoc s’ha dissipat.
Qui no ha pogut apaivagar les males expectatives ha sigut Ciutadans, que en els últims dies ha baixat al 3%, enfosquit per una lògica polaritzada que penalitza qui es queda al mig. Per la seva banda, Vox, desaparegut i en caiguda durant la precampanya, ha agafat presència en la recta final, i s’ha recuperat fins al 8% que marquen les estimacions de Predi. Aquestes estimacions s’actualitzaran els dos següents dies, inclosa la jornada electoral, en aquest enllaç.
Els tres governs més probables
Dit això, i tenint en compte els petits canvis que pugui haver-hi les següents hores, els possibles governs resultants d’aquestes eleccions són tres, ordenats segons el seu marge de probabilitat: el govern d’Ayuso en solitari avalat externament per Vox, el tripartit d’esquerres, i la coalició d’Ayuso i Vox. Es pot comprovar l’evolució al gràfic que segueix aquest paràgraf.
¿Què ha de passar perquè acabi havent-hi un govern o un altre? A continuació, revelem algunes pistes.
Governa Ayuso en solitari: 55%
Dos motius expliquen que si dona la suma d’escons entre el PP i Vox, el més probable ja no és que governin en coalició, com ocorria a la precampanya, sinó que Ayuso ho faci en solitari amb recolzaments externs del partit de Monasterio. En primer lloc, els senyals coalicionals que ha emès el PP –Pablo Casado s’ha manifestat subtilment en contra del pacte– i les que ha deixat d’emetre Vox –que en cap moment ha exigit formar part del següent Executiu– semblen entreveure una relació a distància com a acord preferent. En segon lloc, la consistent baixada de Vox durant la majoria de la campanya, sempre lluny del PP d’Ayuso en recolzaments, el deixa en una mala posició de partida per reclamar una vicepresidència en cas d’aspirar-hi.
A això cal sumar-hi que no és tan evident que el matrimoni sigui una bona idea, ni per a uns ni per a d’altres. L’evidència comparada demostra que els socis júnior de coalició, especialment quan tenen posicions maximalistes com les de Vox, ho tenen complicat per sobreviure davant l’ombra del soci majoritari. D’altra banda, és innegable que la companyia massa pròxima de Vox és incòmoda per al PP, que, més enllà de Madrid, aspira algun dia a convertir-se en un partit ampli que acapari tot el vot de centredreta, atraient simpatitzants de Ciutadans i votants moderats del PSOE, que en tot cas repel·leixen Vox.
L’esquerra suma: 20%
Després del xoc que va suposar la famosa topada entre Pablo Iglesias i Rocío Monasterio, després que aquesta última posés en dubte les amenaces de mort rebudes per l’exvicepresident, quedava el dubte de la mida que tindria l’efecte ‘bounce’ o rebot que hi ha tradicionalment després d’un xoc. La magnitud d’aquest rebot determina fins a quin punt el xoc produeix un canvi net en les expectatives o no. Després d’aquell esdeveniment, en aquest article es comentava que tot dependria de fins a quin punt l’esquerra aconseguia estirar el marc discursiu actiu en aquest debat, sobre la democràcia, fins al final. En un altre article anterior ja s’alertava: els estudis científics demostren que els xocs més interessants són els que es produeixen els últims dies de campanya, és a dir, els que es produeixen abans que l’efecte rebot caigui com una llosa.
El que demostra el pas dels dies i les dades de Predi és que aquell fallit debat ha quedat enrere. I, per tant també queda enrere l’enfocament discursiu que afavoria el bloc de l’esquerra, que hipermobilitzava els seus votants davant l’amenaça de l’extrema dreta, i es redueixen les possibilitats que l’esquerra guanyi fins al 19%. A aquesta reducció de la probabilitat del govern d’esquerres contribueix també el fet que els dies s’esgoten perquè es produeixi un fet incert que doni un tomb a les eleccions.
Amb tot, aquest percentatge no és menor. Implica que hi ha marge perquè la victòria de l’esquerra fructifiqui. ¿De què depèn? De dos factors: el primer és la capacitat d’arrossegament que estigui tenint Més Madrid, que, sobretot des de fa una setmana, viu una onada ascendent que alguns dies ha compensat amb escreix les pèrdues afegides del PSOE i Unides Podem. Una possibilitat és que tant les enquestes com Predi no estiguin capturant prou bé el grau d’augment de mobilització associat a aquesta onada. Dit d’una altra manera, que la pujada en la participació que es percep en l’última setmana i es mostra al gràfic de continuació sigui molt favorable per a l’esquerra. L’altre punt que explicaria la victòria relativament improbable de l’esquerra és el vot ocult a PSOE i Unides Podem. Especialment a aquest últim partit, que, degut a la baixa reputació del seu líder, podria estar ocasionant que el seu votant fos el menys expressiu.
Coalició PP-Vox: 19%
Aquest escenari, a priori, simplement sumant números, hauria de ser tan probable com un govern d’Ayuso avalat pels de Monasterio. Però, evidentment, no només la suma de vots importa per configurar un govern. Les implicacions són molt diferents i aquestes determinen per què és menys factible l’acord més estret. No obstant, hi ha un 19% de probabilitat que aquest govern succeeixi. Dependrà en gran manera dels càlculs que faci Vox: ¿continuar creixent electoralment o demostrar capacitat d’acció? Els partits, al cap i a la fi, persegueixen altres objectius més enllà de sumar vots, com posicionar alguns dels seus càrrecs en posicions de comandament, donant un respir a l’estructura de l’organització, i aplicar les polítiques que defensen. Malgrat els riscos associats a entrar en minoria en un govern, Vox podria estimar pertinent entrar-hi també si té la sensació que els seus votants reclamen que el seu vot sigui útil per produir canvis.
A això cal sumar-hi un altre motiu que podria justificar una coalició entre PP i Vox. El partit de Monasterio defensa que el principal obstacle perquè ells no entressin en el govern anterior d’Ayuso era Ciutadans, que els vetava. Raonament que el PP sembla haver recolzat després de provocar un avanç electoral per les seves presumptes desavinences amb el seu fins aleshores soci preferent. Una vegada desaparegut aquest actor, com sembla que ocorrerà, es neteja el terreny per a l’entesa entre PP i Vox, que durant els dos últims anys i en el transcurs de la campanya han gaudit de la millor de les relacions. Amb aquest precedent, a les dues formacions se’ls farà difícil escenificar un pacte distant sí guanyen, tot i que aquest sigui el resultant més plausible.
¿I si hi ha sorpresa?
Hi ha altres escenaris possibles, però molt menys probables. Que el PP arribi a la majoria absoluta per si sol n’és un exemple. Compta amb un 4% de probabilitats, segons Predi.
Una altra possibilitat fins i tot més rocambolesca (2%) seria la repetició electoral després d’un empat exacte entre els dos blocs. Situació altament improbable, però possible, com a conseqüència de la llei autonòmica que fa que l’Assemblea de Madrid tingui un nombre de representants proporcional a la població madrilenya. En aquesta ocasió, resulta que el nombre de representants és parell i, per tant, podria sumar cada bloc 68 escons. L’última situació imaginable i no esmentada fins ara és que Ciutadans acabi entrant i, per tant, condicionant el govern de Madrid, ja sigui el d’una banda o el de l’altra.
Fins aquí les prediccions –fins el dia de les eleccions amb Predi–, els resultats el 4 de maig a partir de les 21.00 hores.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim