Cas Pujol

Anticorrupció demana nou anys de presó per a l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol

  • La fiscalia li atribueix un delicte d’associació il·lícita i un altre de blanqueig amb els seus fills

  • La pena més gran és per al primogènit per a qui sol·licita 29 anys de presó i per a la seva exdona, 17

  • Josep Pujol s’enfronta a 14 anys de presó mentre que els seus germans, a vuit

Anticorrupció demana nou anys de presó per a l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol
2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La Fiscalia Anticorrupció sol·licita nou anys de presó per a l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol Soley pels delictes d’associació il·lícita i blanqueig de capitals, que entén que va cometre amb la resta de la seva família, «almenys des de l’any 1991», fruit de l’«afavoriment a determinats empresaris perquè resultessin adjudicataris de diferents concursos públics de l’Administració pública catalana», en el cas a què dona nom.

No obstant, la pena més gran sol·licitada pel ministeri públic és per al seu primogènit, Jordi Pujol Ferrusola, per a qui sol·licita un total de 29 anys de presó per aquests delictes més de falsedat en document mercantil, cinc delictes contra la Hisenda Pública i frustració de l’execució. A qui la fiscalia no esmenta és a la dona de l’expresident català, Marta Ferrusola, que aquest mateix divendres va quedar fora del procediment per demència sobrevinguda. Sembla lògic que sigui el fill el que s’ha d’enfrontar a una pena més gran perquè va ser el designat per la família per gestionar els fons d’Andorra i ocupar-se de distribuir-los entre la resta de la família.

Per a la seva exdona, Mercè Gironès, el fiscal sol·licita 17 anys de presó, mentre que per a Josep Pujol la pena es queda en 14, per associació il·lícita, blanqueig, delicte fiscal i falsedat. La resta dels germans, Pere, Oleguer, Oriol, Mireia i Marta, s’enfronten a vuit anys, pels dos primers delictes.

Segons Anticorrupció, Jordi Pujol Soley va acordar amb la seva cònjuge que els fons procedents de l’activitat il·lícita executada durant els anys anteriors es distribuïssin en comptes oberts a nom d’ella, que en ocasions va ordenar moviments sota la identitat de «mare superiora», i dels seus fills, els també acusats Jordi, Josep, Marta, Pere, Oriol, Mireia i Oleguer Pujol Ferrusola a la Banca Reig, que després es fusionaria amb Banc Agrícola, la qual va donar lloc a l’Andbank.

L’acusat Jordi Pujol Soley va aprofitar la seva posició política per teixir una xarxa de clientelisme d’acord amb la qual el mateix Pujol Soley i determinats empresaris afins al partit que aquest liderava, Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), es repartien els abundants beneficis procedents de concursos públics la resolució dels quals depenia de les diferents administracions catalanes sota el control de CDC.

Aflorar durant anys

Notícies relacionades

El patrimoni il·lícitament obtingut va ser ocultat a la Hisenda Pública i es va fer aflorar després mitjançant sistemàtiques operacions de blanqueig, en què van intervenir els membres de la família Pujol de manera coordinada al llarg de molts anys. Uns, Pujol Soley i la seva cònjuge, dirigint les operacions d’ocultació i aflorament; d’altres, Jordi Pujol Ferrusola, Mercè Gironès Riera i Josep Pujol Ferrusol, gestionant els beneficis de l’activitat descrita; d’altres, finalment, beneficiant-se directament i conscientment del producte de les conductes anteriors, coadjuvant a la seva ocultació.

Entre aquestes mecàniques, la creació de nombroses societats domiciliades en paradisos fiscals, comptes oberts a nom de terceres persones i múltiples transferències i ingressos en efectiu van permetre a la família Pujol Ferrusola repartir els fons il·lícits i disposar-ne mitjançant càrrecs als seus comptes a Andorra, tal com es relata detalladament en l’escrit d’acusació presentat per la Fiscalia Anticorrupció.