Primera lectura de l’Executiu de coalició

El Govern es manté a l’expectativa i dona un cop de mà a ERC

  • A l’Executiu impera la prudència després de la ruptura amb Junts per l’«impredictible» de l’actitud dels republicans, tot i que alguns càrrecs són optimistes

  • Calvo afirma que el PSC i l’exministre Illa «sempre» se situaran al costat «constructiu» i que la clau és que no es torni a les urnes

  • Reivindica la condició d’ERC com a partit «progressista» i «històric», com ho és el PSOE, i amb el qual el Govern ha arribat a acords «habituals»

El Govern es manté a l’expectativa i dona un cop de mà a ERC
3
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El rumb de la relació entre el Govern i ERC continua estant en l’aire, per molt que un Govern en solitari de Pere Aragonès pugui sonar ‘a priori’ millor per als socialistes. A l’Executiu de Pedro Sánchez impera la prudència. Sent que ja ha sortit escaldat en anteriors ocasions i que ha de anar amb peus de plom. I també adverteix que un Govern «inestable» té els seus riscos. 

De moment, la Moncloa es limita públicament a donar un cop de mà als republicans i a reiterar que «com abans hi hagi Govern a Catalunya, millor». Ho va fer Carmen Calvo, la vicepresidenta primera i interlocutora principal de l’Executiu amb el Govern, a penes mitja hora després que es conegués la ruptura d’ERC amb Junts. La número dos va recordar que Sánchez, en el seu primer Gabinet en solitari i ara en el de coalició, ha reivindicat el «diàleg» com a instrument per rebaixar la tensió amb Catalunya i reconstruir ponts i llaços afectius. I en aquest temps, va recordar, no s’han repetit «situacions terribles» amb un referèndum il·legal o una declaració d’independència, com sí que va succeir quan governava Mariano Rajoy.

Ara és moment, va seguir, que Catalunya recuperi «un espai de futur» i la seva economia «no continuï caient» i es reactivi. Així que «com més aviat hi hagi Govern, millor». Calvo va allargar llavors la mà a ERC, tot i que sense intentar penetrar en el terreny de decisió del partit germà: «Els nostres companys allà, el PSC i l’exministre [Salvador] Illa [el candidat a les catalanes del 14-F] sempre estan del costat constructiu d’això, sempre. Hem donat proves més que suficients de saber estar amb qui no pensa com nosaltres, però respectant lleialment el que Catalunya significa per a Espanya». 

«Trampes» permanents

Calvo també va reiterar que ERC és «un partit d’esquerres, progressista, històric», com ho és el PSOE. Una formació, va dir, amb la que l’Executiu assoleix «acords habituals», perquè és un Gabinet «reformista». «I en aquest sentit esperem que no hi hagi eleccions a Catalunya, que les institucions funcionin i hi hagi Govern aviat», va concloure. 

El PSC no té per ara al cap facilitar la investidura d’Aragonès, com ha dit Illa una i mil vegades. A la cúpula del partit repetien aquest dissabte que Aragonès va deixar clar en la seva compareixença que no volia els vots dels socialistes. «Mai anem on no ens volen», advertien en l’entorn del primer secretari, Miquel Iceta, on, no obstant, no descarten que si ERC es dirigís a ells, podrien parlar. Però adverteixen que l’abstenció tindria un preu. 

La previsió de l’Executiu i del PSC és que, ‘in extremis’, ERC i JxCat arribaran a un acord, com va passar el 2016. I aquesta sortida, un Govern en solitari d’Aragonès, no té per què ser l’òptima, valora un ministre, «perquè Junts li posarà trampes permanentment». «Nosaltres preferim el que sigui més raonable i estable», assegura aquesta font. «Un Executiu feble no és bo per a Catalunya», abunda un membre del PSC. 

El Govern, segons es desprèn del cercle de Sánchez, es troba doncs «a l’expectativa», cautelós. Si ERC governa sola, tindria mans lliures per recolzar l’Executiu al Congrés i, a canvi, el PSC podria recolzar iniciatives del Govern a Barcelona. «Això serà dia a dia, partit a partit. No hi haurà alleujament ni abans ni després de la investidura», insisteixen al Gabinet de coalició. A la Moncloa recorden que «ERC és impredictible fins a l’últim minut». 

Notícies relacionades

No obstant, altres fonts pròximes al president opinen que un Govern d’ERC pot ajudar «molt» l’Executiu, perquè permetria acords «amb sumes diferents, mirar als dos costats», a dreta (Cs) i a esquerra. «Un acord d’ERC amb JxCat ho dificulta tot», conclou aquest càrrec, perquè els puigdemontistes volen embarcar els republicans en una estratègia conjunta al Congrés de xoc frontal amb Sánchez. 

De qualsevol manera, la ruptura d’ERC amb Junts és vista pels socialistes com la constatació del «fracàs de l’independentisme». I ja ho van advertir, recorden. Però, per ara, no s’entreveu una sortida diferent que passi per un acord PSC-ERC per al Govern.