Des de la Moncloa

Sánchez recepta «coherència» a l’oposició i no cedeix: «L’alarma és el passat i cal mirar al futur»

  • El president insisteix que Espanya estrena una nova fase, en la qual la clau està en «vacunació, vacunació i vacunació»

  • Reitera que les comunitats compten amb prou «instruments» per fer front a l’expansió de la pandèmia

1
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El Govern torna amb el tretze són tretze després de l’ensopegada (rectificació inclosa) que va protagonitzar aquest dilluns el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo. No hi haurà nou estat d’alarma ni un nou equipament legal. El president, Pedro Sánchez, va tornar a insistir aquest dimarts que no hi ha marxa enrere en la seva decisió: «l’estat d’alarma és el passat i cal mirar al futur, i es diu vacunació, vacunació i vacunació». 

Notícies relacionades

El cap de l’Executiu ja va descartar reformes legals ahir des d’Atenes, després de participar en un fòrum econòmic amb el primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis. I aquest dimarts es va atenir a aquest guió en una breu trobada amb la premsa després de rebre a la Moncloa el president argentí, Alberto Fernández. El Govern s’havia mostrat molt ferm en les últimes setmanes respecte que no impulsaria canvis legislatius, com li reclamen el PP i part dels seus socis, però Camop, en una tribuna a ‘El País’, es va mostrar obert a estudiar modificacions si de les resolucions del Tribunal Suprem, on les comunitats autònomes poden acudir si veuen tombades les seves restriccions davant la Covid pels seus respectius tribunals superiors de justícia, com ja de fet ha passat a les Canàries i, avui mateix, a Navarra. Però el mateix dilluns el ministre va anar reculant i qui va intentar concloure el debat definitivament des de la capital hel·lena va ser Sánchez. 

Aquest dimarts, tres quarts del mateix. El president va llançar des de la Moncloa dos missatges. Un, va reclamar «coherència» a l’oposició: «No pot ser que trobi a faltar l’estat d’alarma i quan el vaig proposar fa sis mesos votés en contra». Dos, va seguir, «seguretat jurídica», perquè «una llei ordinària no pot substituir la Constitució, és de primer de Dret». És a dir, que una nova norma, una llei de pandèmies, com vol el PP, no pot reemplaçar l’especial protecció que gaudeixen els drets fonamentals a la Constitució. De fet, durant mesos l’Executiu ha esgrimit que la limitació de llibertats fonamentals només hi pot ser amb l’estat d’alarma en marxa.