El PP eleva les seves condicions per renovar el CGPJ

  • Casado exigeix un «compromís parlamentari» per canviar la llei i que els jutges elegeixin la majoria dels vocals 

  • El PSOE denuncia «boicot» i recorda que els populars podien haver modificat el sistema d’elecció el 2013 i no ho van fer

El PP eleva les seves condicions per renovar el CGPJ
3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

La renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) continua encallada i la previsió és pessimista. Segons el PSOE, Pablo Casado sempre busca «excuses» per no pactar els vocals de l’òrgan de govern dels jutges, que s’hauria d’haver actualitzat fa més de dos anys. I, segons Casado, no ho fa perquè no es «fia» de Pedro Sánchez i ja no es conforma que li digui que canviarà la llei perquè els jutges puguin elegir la majoria dels vocals en el següent mandat. El cap de l’oposició ha endurit la seva posició i vol ara, abans d’asseure’s de nou amb Sánchez, un «compromís parlamentari» conforme es canviarà aquesta norma. Si no, va avisar aquest dilluns en una entrevista a ‘El Confidencial’ que «el PP no el renovarà».

Casado assumeix que l’actualització del CGPJ es realitzarà amb la llei vigent per respectar «el procés ja en marxa», apunten fonts del seu equip, però vol assegurar-se que la següent reforçarà la independència dels jutges i 12 dels 20 vocals seran elegits per ells mateixos. El sistema en vigor suposa que cada una de les cambres (Congrés i Senat) elegeix 10 vocals. La selecció tira endavant per 210 escons, resultat que obliga el PP i el PSOE a posar-se d’acord.

El líder dels conservadors veta la renovació des de 2018. Aquell any, les negociacions van saltar pels aires després que es filtrés un ‘whatsapp’ del llavors portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, en el qual es vantava d’haver recolzat Manuel Marchena per presidir el CGPJ. «Ha sigut una jugada formidable», va escriure abans de celebrar que els populars controlarien «des de darrere» la sala segona (la que jutjaria els dirigents del procés). Marchena va renunciar a presidir l’òrgan. El 2019 i el 2020, les cinc eleccions (municipals, autonòmiques, europees i dos generals) i la pandèmia van dificultar l’acostament. Aquest any, després de les catalanes el 14 de febrer i amb un Vox fort en aquelles urnes, va arribar el que semblava el desglaç, amb l’acord a RTVE, però no va tenir continuïtat. I tot es va enrarir, encara més, quan el PSOE va presentar les mocions de censura a Múrcia i Castella i Lleó i la presidenta Isabel Díaz Ayuso va avançar les eleccions a Madrid.

L’oxigen que ha agafat Casado l’ha portat a mantenir-se en el bloqueig. A més, el líder popular ha sabut guanyar-se l’atenció de Brussel·les, denunciant la reforma que el PSOE i Unides Podem havien presentat (i ja han retirat), per rebaixar les majories parlamentàries per renovar el CGPJ. La Comissió Europea ha reclamat al Govern una «reforma estructural» que permeti als jutges seleccionar almenys la meitat dels vocals.

Encreuament «infructuós» de missatges

Després de les madrilenyes, l’Executiu, a través del secretari general de la Presidència del Govern, Félix Bolaños, va tornar a trucar a la porta del número dos de Casado, Teodoro García Egea, sense sort. En aquesta ocasió, segons indiquen fonts de la Moncloa, no s’ha passat de l’encreuament «infructuós de whatsapps» amb el PP. Sense avançar res més. 

Notícies relacionades

Després de la reunió de l’executiva federal del PSOE de dilluns, el secretari d’Organització i ministre de Transport, José Luis Ábalos, va acusar els populars de «boicot». El problema, va indicar, és que el PP «mai» ha acceptat el resultat de les generals. «És un menyspreu, és no voler assumir que està en l’oposició [...]. Sempre busquen alguna excusa», es va queixar. 

Ábalos va recordar que el Govern del PP va procedir el 2013 a la renovació del CGPJ i no va canviar el sistema d’elecció. «No veig per què han de canviar les regles del joc quan són ells els que perden les eleccions», va assegurar, deixant clar que no hi haurà modificació legislativa, com exigeix Casado. El Govern no recuperarà la proposició de llei que canviava les majories. «Però això no obsta perquè seguim insistint al PP. No podem validar una situació de bloqueig», va insistir Ábalos. Al Ministeri de Justícia reforcen aquesta idea: no queda més remei que «continuar parlant» amb el PP.