El tauler català

Aragonès: «Tenim acord per posar en marxa la nova Generalitat republicana»

  • El candidat d’ERC parla d’un pacte de lleialtat que apel·la al diàleg amb l’Estat sense oblidar la «confrontació», en què el president té funcions «indelegables»

  • Sànchez afirma que l’acord és sòlid per «portar aquest país a la independència»

  • El ple d’investidura podria celebrar-se aquest dijous

  • Últimes notícies després del principi d’acord ERC-Junts per Catalunya | DIRECTE

7
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Esquerra Republicana i Junts per Catalunya han tancat un principi d’acord per desencallar la investidura de Pere Aragonès, I formar un Govern de coalició. Eviten així l’escenari d’una repetició electoral. Els dos partits independentistes han arribat a aquest preacord aquest cap de setmana, després de dues jornades de treball entre Aragonès i el secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, segons han informat aquest dilluns a primera hora. Aragonès i Sànchez compareixeran junts en una roda de premsa aquest migdia per explicar els detalls de l’acord, que probablement desembocarà en un ple d’investidura aquest dijous al Parlament.

«Tenim acord per posar en marxa la nova Generalitat republicana. Per posar en marxa de forma immediata un Govern que sigui al costat de la gent», ha afirmat en una roda de premsa Aragonès, al costat de Sànchez, que ha parlat d’«una nova oportunitat que les forces independentistes ens hem donat per fer possible que en el mínim temps el país pugui assumir l’exercici ple de l’autodeterminació i aconseguir el que es va tenir tan a prop la tardor del 2017». En la seva intervenció, Aragonès i Sànchez han demanat disculpes per la dilatada negociació. I ha parlat d’un govern de progrés per afrontar reptes com la transformació democràtica, el feminisme i la democràcia. I en clau sobiranista, ha parlat en termes salomònics entre l’estratègia d’ERC i la de Junts: «Fer valer la força del 52% de vots independentistes»; apostar pel «diàleg i la negociació» per resoldre el conflicte mitjançant l’amnistia i l’autodeterminació, i la necessitat, també –en termes de Junts–, d’«una confrontació cívica i pacífica per forçar l’Estat» a acceptar aquestes reivindicacions. El dirigent d’ERC ha assegurat que l’acord respecta el preacord previ entre ERC i la CUP.

Lleialtat mútua

Aragonès també ha deixat clar en la seva intervenció inicial que les funcions de la presidència de la Generalitat i del seu Govern són «indelegables», en un missatge implícit a la voluntat que el Consell per la República que dirigeix l’expresident Puigdemont des de Waterloo dirigís el procés. El dirigent d’ERC ha parlat d’un pacte de «confiança mútua i lleialtat mútua al qual ens comprometem. Sànchez ha parlat d’una estratègia «plural» i alhora «sòlida», i ha confirmat que s’ha tancat un pacte de Govern. «Mirarem de cara» l’Estat, ha afirmat Sànchez en un discurs en què ha remarcat que «aquest Govern i la majoria del 14-F tenen aquest repte [independentista], no els defraudarem»

El Govern

Aragonès ha confirmat que Presidència serà una conselleria transversal, amb competències en relacions institucionals, funció pública o l’oficina del pla pilot per a la renda bàsica. Economia i Hisenda –sobre el qual Aragonès no ha dit si gestionarà els fons europeus Next Generation EU–; Feminismes i Igualtat –nou departament–; Salut –per enfortir el sistema públic–; Educació; Polítiques Digitals i Infraestructures, Vivenda; s’unifica Empresa i Treball per gestionar les polítiques de competitivitat i relacions laborals i foment de l’ocupació; es manté Acció Exterior i Transparència, amb relacions exteriors i cooperació, transparència i dades obertes; Acció Climàtica, Agricultura, Alimentació, Energia, Residus; la creació d’un Departament d’Universitats i Recerca; Interior; Justícia; Cultura –mantindrà, com els dos anteriors, les funcions actuals–; Drets Socials, que inclou infància, joventut, polítiques socials. Un total de 14 departaments, que seran «100% paritaris», amb set a proposta de Junts i set a proposta d’ERC. Es nomenarà un portaveu del Govern, ha afegit Aragonès. «Posem-nos a treballar, sense demora, posem-nos a caminar», ha dit.

Junts formularà a partir de demà la consulta als seus militants per validar el preacord, que ha comptat amb l’aval unànime de l’executiva, amb la qual cosa també es preveu un recolzament majoritari de les bases.

Espai de coordinació: el consell de Puigdemont no tutelarà

Aragonès i Sànchez han concretat que s’ha decidit acordar un «espai de coordinació, consens i direcció estratègica», en què hi haurà els tres partits independentistes, amb l’ANC i Òmnium Cultural. El Consell per la República podrà «acollir» aquest espai de coordinació, previ consens, i prèvia reformulació d’aquest consell, que lidera Puigdemont, però de moment serà aquest espai a cinc el que dirigirà i prendrà decisions per consens. Sànchez ha afirmat que el Consell mai ha pretès cap «tutela, ni a l’independentisme ni al president». Respecte a l’estratègia en la política estatal, Aragonès ha assegurat que s’haurà d’arribar a acords per «consens» o, altrament, cada partit prendrà les seves pròpies decisions, segons ha apuntat Sànchez. «La taula de diàleg, JxCat l’assumeix», ha afegit Sànchez respecte a la iniciativa d’ERC amb el Govern central. Alhora, ha remarcat que ERC parla també de «confrontació». L’actuació dels partits a Madrid s’haurà de portar a terme per «consens», altrament tots dos decidiran pel seu compte.

Una altra clau, revelada en el pacte, és que la gestió dels fons europeus de reconstrucció, els anomenats Next Generation EU, no estarà en mans de la conselleria d’Economia, com reclamava Junts, sinó que es gestionaran amb una comissió interdepartamental formada per totes les conselleries, segons ha explicat Aragonès, que sí que ha assumit que ara aquests fons depenen d’Economia i Hisenda.

Comunicat a primera hora i executiva

La roda de premsa ha vingut precedida de reunions de les respectives executives d’ERC i Junts. Abans d’això, el comunicat a primera hora del matí incloïa una petició de disculpes dels dos partits als ciutadans per haver «allargat tant el tancament de l’acord» i es comprometien a «construir un Govern que busqui reconstruir la confiança amb la ciutadania de Catalunya». Així mateix, expressen el seu compromís d’aconseguir «la màxima confiança entre socis» i treballar «conjuntament amb la CUP».

«L’objectiu no és res més que servir el país i la gent de la millor manera possible, governar per a tothom i alhora poder avançar cap a l’objectiu comú de la independència en forma de República Catalana», afirma el comunicat.

La versió de Junts

Segons fonts de l’equip negociador de Junts, l’acord aconseguit aquest cap de setmana és l’evidència que tots els ultimàtums i les condicions que va plantejar Esquerra Repubplicana «han saltat pels aires». La formació de l’expresident Carles Puigdemont es felicita que la discreció i la fermesa que diuen haver aplicat a les negociacions ha aconseguit bons resultats. «Negociar i gesticular des dels mitjans de comunicació no els ha servit de res», diuen, en relació amb els republicans. La clau, segons una altra font, ha sigut la intervenció personal entre Pere Aragonès i Jordi Sànchez en una discreta negociació durant el cap de setmana.

Un llarg i tortuós camí

El preacord és fruit d’un llarg i tortuós camí des de les eleccions del 14 de febrer passat. Durant tres mesos, la negociació ha viscut una infinitat de bloquejos. Inicialment, l’acord per investir Laura Borràs, candidata de JxCat, com a presidenta del Parlament, semblava entreveure un acord sense dificultats perquè Aragonès fos president amb els vots de Junts. No obstant, l’únic acord inicial que va tancar ERC va ser amb la CUP per aconseguir els vots dels anticapitalistes en la investidura del republicà. Aquest es va sotmetre a dues votacions d’investidura, en què en cap va aconseguir els vots de Junts, que va al·legar que no hi havia un acord prou sòlid. És més, Junts va arribar a demanar a Aragonès que ni optés a la segona votació per no perdre-la.

Notícies relacionades

Durant setmanes, les negociacions s’han anat encallant reiteradament, en especial, pel paper del Consell per la República, l’organisme que dirigeix Puigdemont des de Waterloo i que Junts volia que dirigís el procés sobiranista, mentre que Aragonès rebutjava sotmetre’s com a president a qualsevol tipus de tutela. Junts va oferir formalment el recolzament a Aragonès si no hi havia acord, per evitar eleccions, però finalment es va desdir d’aquesta afirmació al constatar que el candidat republicà trencava les negociacions argumentant que amb JxCat era impossible arribar a un acord. Al reclamar un Govern en solitari, Junts va afirmar que no oferiria els vots gratis. Llavors ERC va negociar amb els comuns, que van exigir que a canvi dels seus vots Aragonès es comprometés a no governar posteriorment amb Junts. La negociació amb els comuns també es va trencar.

A partir d’allà els retrets entre ERC i Junts van créixer amb retrets públics de Jordi Sànchez, de Junts, a ERC, per haver optat per un acord no independentista amb els comuns, respostos per Aragonès reclamant a Junts que complís la seva paraula d’investir-lo amb o sense acord. ERC va afirmar durant dies que rebutjava la condició d’un Govern de coalció prèvia amb Junts per a la investidura, però finalment l’acord anunciat apunta explícitament a la coalició com a fórmula per a l’acord.