Després de l’acord ‘in extremis’

El Govern espera que el pacte a Catalunya no afecti la seva relació amb ERC

  • «És lògic, normal i legítim que cap pacte de govern pressuposi desposseir d’autonomia els grups parlamentaris corresponents», assenyala Ábalos

  • L’Executiu manté la seva aposta pel diàleg una vegada es constitueixi el nou Govern

El Govern espera que el pacte a Catalunya no afecti la seva relació amb ERC
2
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

L’Executiu de Pedro Sánchez confia que les aigües no es moguin gaire, pel que fa a la governabilitat, en la seva relació amb ERC a Madrid. En la mesura que els republicans preservin la seva posició d’independència respecte a Junts per Catalunya al Congrés, que és el que esperen els socialistes, l’estabilitat fins a final de legislatura quedaria consolidada. Amb l’avantatge, a més, que qui encapçalarà el futur Govern serà ERC, totalment favorable a l’entesa amb el Govern i amb la consecució dels treballs a la taula de diàleg, que només ha arribat a reunir-se una sola vegada, el febrer del 2020, abans del confinament general per la Covid.

El secretari d’Organització del PSOE i ministre de Transport ha expressat cert alleujament aquest dilluns del seu partit després de la reunió de l’executiva federal, presidida per Pedro Sánchez a Ferraz. «És lògic, normal i legítim que cap pacte de govern pressuposi desposseir d’autonomia els grups parlamentaris corresponents. Entenc que és el propi. No podria pensar en una opció diferent», ha afirmat José Luis Ábalos en roda de premsa.

Per a l’Executiu, aquest punt era clau. Que ERC no transigís amb la pressió de JxCat per desplegar una estratègia conjunta a Madrid, que hauria endurit la posició dels republicans i complicaria les coses al Govern. Ja un Executiu en solitari de Pere Aragonès podria facilitar més la interlocució amb la Generalitat, si bé a l’equip de Sánchez advertien que un Govern «inestable» i sotmès a les «trampes» de Junts era un risc. Ara, el Govern espera els «detalls» de l’acord entre ERC i Junts, que no es coneixien al migdia, quan Ábalos ha comparegut a Ferraz.

Notícies relacionades

L’Executiu manté oberta «la via de diàleg amb ERC». «Si no s’ha avançat més ha sigut per la campanya electoral i pel procés d’investidura. Són elements que lògicament no permeten el diàleg que teníem amb ERC. Òbviament, esperem una situació d’estabilitat propícia com per poder continuar mantenint aquest diàleg que ja teníem en marxa», ha conclòs el número tres de la nomenclatura socialista.

El repte immediat, després de la constitució del nou Govern, serà reunir de nou la taula de diàleg. Però l’Executiu té pendents dues qüestions. D’una banda, la reforma dels delictes de sedició i rebel·lió, i de l’altra, la concessió dels indults als líders del procés. En aquest cas, tot apunta que es concediran les mesures de gràcia –falta encara l’informe del Tribunal Suprem, que s’espera negatiu, com ho va ser el de la fiscalia–, però a la Moncloa no donen res per absolutament tancat.