O abstenció o vot a favor
El PSOE es compromet a facilitar la tramitació de la ‘llei trans’ de l’oposició al Congrés
La proposició de llei liderada per ERC i Més País assumeix alguns dels plantejaments d’Igualtat, entre els quals l’autodeterminació de gènere
El PSOE s’inclina per l’abstenció, tot i que el vot final «dependrà dels proposadors i Podem». Però si el PP i Vox hi voten en contra, el text naufragarà
El PSOE encara no ha resolt les seves diferències amb els seus socis d’Unides Podem en la llei LGTBI, el text únic que recollirà les demandes del col·lectiu trans. Però mentre aquesta norma segueix encara parada al si de l’Executiu, els socialistes sí que volen llançar el missatge que estan a favor del debat i d’avançar en el reconeixement dels seus drets. Per això el PSOE està disposat a «facilitar» amb els seus vots la tramitació de la ‘llei trans’ que han registrat al Congrés ERC, JxCat, Més País, Compromís, Nova Canàries i la CUP.
La proposició es discuteix aquest dimarts en el ple de la Cambra baixa i assumeix alguns dels plantejaments que el Ministeri d’Igualtat, que dirigeix Irene Montero, va portar al seu avantprojecte de llei i que suscitava recels en la part socialista de l’Executiu. El text impulsat per ERC i part dels grups Plural i Mixt també recull la despatologització de la transsexualitat i l’autodeterminació de gènere. És a dir, que sigui possible el canvi registral de sexe sense més requisits que «la declaració expressa, de la persona interessada o els seus representants legals». L’exercici d’aquest dret, assenyala la proposició de llei, no estaria «condicionat a la prèvia exhibició de cap informe mèdic o psicològic», ni necessitaria de tractament hormonal o quirúrgic previ.
La vicepresidenta primera de l’Executiu i secretària d’Igualtat del PSOE, Carmen Calvo, ja ha manifestat públicament els seus recels a l’autodeterminació de gènere: creu que fa falta algun tipus de testimoni o informe que acrediti la situació de transsexualitat estable. La discussió al si del Govern «avança», va assegurar la mà dreta de Pedro Sánchez, però encara no hi ha acord amb Unides Podem. Malgrat aquestes diferències, els socialistes volen llançar aquest gest de distensió amb els seus socis de Govern –que ja han avançat que recolzaran la proposta liderada per ERC, Junts i Més País–, i amb els seus aliats parlamentaris.
«Facilitarem la tramitació» del text, indiquen des de la cúpula socialista a EL PERIÓDICO. És a dir, que el grup farà el possible perquè la proposició sigui presa en consideració. ¿En què es tradueix? En principi, en una abstenció del Grup Socialista. Però si la dreta del PP i Vox hi vota en contra, com es dona per descomptat, el partit de Sánchez potser s’ha de moure fins al sí si realment vol que es tramiti.
Dins l’equip de la portaveu, Adriana Lastra, prefereixen reservar-se el sentit final del vot. «Ja ho veurem. Depèn de l’actitud dels proposadors i de Podem. En principi, estem en l’abstenció, perquè no és la nostra llei, i caldria esmenar moltes coses. No votarem que no», asseguren fonts del Grup Socialista a aquest diari.
La ministra d’Igualtat, Irene Montero, va confiar aquest dilluns des de València que la proposició de llei tiri endavant, perquè és el text del seu departament, «amb algunes millores», i espera que es tramiti al més aviat possible una legislació que «blindi» els drets del col·lectiu trans, amb qui la societat espanyola té «un deute», informa Efe. També la secretària d’Estat per a la Igualtat de Gènere, Noelia Vera, igualment d’Unides Podem, es va comprometre a «lluitar» per aconseguir l’aprovació d’una llei que «no esborrarà ningú», sinó que «dibuixarà» drets per a tothom.
Notícies relacionadesCom passava amb l’esborrany d’Igualtat, la proposició de llei impulsada per ERC, Junts i Més País permet que els menors trans, d’entre 12 i 16 anys, efectuïn la sol·licitud de menció registral de sexe «a través dels seus representants legals o per si mateixos amb el seu consentiment». També els representants legals dels menors de 12 anys, diu la proposta dels grups, «podran fer la sol·licitud de rectificació de la menció registral del sexe amb la seva conformitat expressa».
La lliure autodeterminació de gènere és vista amb objeccions pels socialistes. Calvo ha insistit que fan falta «garanties constitucionals», «qualitat normativa» i seguretat jurídica, perquè altrament la llei, que amb molta probabilitat serà recorreguda per la dreta, podria ser tombada. La vicepresidenta ha recalcat que altres països que han legislat sobre la matèria «inclouen algun tipus d’element per garantir l’estabilitat del pas que es fa, la reversibilitat –si s’ha de donar– i la seguretat per a la identitat de la persona». Els socialistes entenen que és necessari un document que acrediti la condició de transsexualitat o testimonis que apuntalin aquesta transició, com passa amb el matrimoni o la certificació d’una mort. El PSOE sí que comparteix despatologitzar la transsexualitat.
Llei trans Unides Podem Irene Montero Compromís Congrés CUP PSOE ERC - Esquerra Republicana de Catalunya Govern Pedro Sánchez Más País Junts per Catalunya Carmen Calvo Adriana Lastra Igualtat Ministeri d'Igualtat
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034