Crisi a Ceuta
Les devolucions en calent, una pràctica il·legal
La Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat recorda que l’Administració està obligada a exercir la tutela sobre els migrants menors
La crisi que està vivint Ceuta pel gran nombre de migrants que han arribat de manera irregular procedents del Marroc ha provocat una resposta expeditiva per part del Govern. El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha anunciat aquest dimarts la devolució al país veí de 2.700 de les 6.000 persones que, calcula, han arribat a la platja del Tarajal de la ciutat autònoma.
L’Executiu aplica aquest mètode en virtut de la Llei Orgànica 4/2015, però organitzacions com la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR) recorden que aquesta pràctica és «il·legal i inconstitucional». «Es priva la persona del seu dret a la tutela judicial efectiva i vulnera el principi de no devolució recollit a la Convenció de Ginebra», explica a aquest diari Gisela Cardús, de l’equip jurídic de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR)-CEAR.
En el cas dels menors –que no poden ser tornats al Marroc– quan existeixen dubtes sobre la seva veritable edat són traslladats a un Centre d’Estada Temporal d’Immigrants (CETI) o altres llocs habilitats per practicar-los una osteometria i determinar la seva edat. Tot i que el Govern de Ceuta no disposa de dades exactes el seu número podria rondar els 1.500. «El menor ha de ser atès per l’Administració, que està obligada a exercir la tutela i a tramitar un permís de residència», afegeix Cardús.
Sobre el terreny, la Creu Roja té més de 200 persones desplegades al gran operatiu activat a Ceuta des de la matinada d’aquest diumenge i integrat per treballadors socials, psicòlegs, educadors socials i infermers, a més del personal de salvament situat a peu de platja.
Ante estas imágenes, recordamos que es ilegal cualquier devolución ‘en caliente’ de niños, niñas y adolescentes y pedimos a las autoridades que realicen los procesos pertinentes de identificación para evitar vulneraciones de derechos. https://t.co/h3T0wmOKnf
— Save the Children Es (@SaveChildrenEs) 18 de mayo de 2021
Isabel Brasero, responsable de comunicació de Creu Roja a Ceuta, descriu un «degoteig constant» de persones a qui es dona una primera assistència sanitària per comprovar que la seva vida no corre perill i derivar-les a un centre hospitalari si fos necessari. Després se’ls entrega roba seca, mantes i aliments de primera necessitat.
«Sense precedents»
La majoria dels migrants que han arribat en les últimes hores –molts són nuclis familiars sencers– no presenten problemes de salut perquè les condicions climatològiques han sigut bones, el mar està en calma i el recorregut que han de fer nedant és de tot just 400 metres, relata Brasero.
Notícies relacionadesLes naus de les quals disposa la Creu Roja al Tarajal tenen capacitat per a unes 300 persones, per la qual cosa les autoritats locals han començat a habilitar poliesportius perquè els migrants passin la nit. El protocol d’atenció de la Creu Roja inclou un test d’antígens i un període de quarantena a causa de la situació de pandèmia.
En els 27 anys que porta a la Creu Roja, Brasero, ceutí, assegura haver viscut arribades massives, com el 1995 a les Muralles Reals, però res a veure amb el que ha passat aquests dies. «No té precedents, ni pel nombre de persones, ni per mètode fet servir. No és el més comú que travessi aquest petit tros de mar tanta gent alhora», assenyala.
- Aniversari. Nutrició esportiva Nutrisport celebra els 40 anys d’història amb una nova imatge
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal
- FUTBOL Guardiola renova fins al 2027 i complirà 10 anys en el City
- Champions League Kika enlluerna en un Barça màgic
- Barcelona, protagonista Submer obre la nova era dels centres de dades