Crisi migratòria
El Marroc acusa Espanya de «crear» la crisi amb la seva «actitud hostil»
El ministre d’Afers Exteriors del Marroc diu que el Govern no va consultar amb Rabat l’«entrada fraudulenta» del líder del Polisario a Espanya
«El Marroc no està obligat a protegir fronteres que no siguin les seves, no és el gendarme d’Europa», afirma Naser Bourita
El ministre d’Afers Exteriors marroquí, Naser Bourita, va retreure aquest diumenge a Espanya que era responsable de «crear» la crisi oberta per la presència a Espanya del líder del Front Polisario, Brahim Ghali, per després voler que l’assumís Europa.
«Espanya no va consultar Europa abans de prendre decisions que afecten els interessos del Marroc. Espanya no va consultar Europa abans d’incomplir els criteris Schengen per acceptar l’entrada fraudulenta d’una persona buscada per la justícia espanyola. Espanya ha creat una crisi i vol ara que l’assumeixi Europa», va afirmar Bourita en una entrevista amb l’emissora francesa Europa1.
Bourita va demanar així «contextualitzar» la crisi entre el Marroc i Espanya: «Hi ha un context de crisi bilateral entre el Marroc i Espanya [...], una crisi que no té res a veure amb Europa, una crisi que va ser creada per una decisió nacional d’Espanya sense consultar els seus socis europeus».
Bourita va creure així que «hi ha un intent de desviar el debat, de centrar-se en una qüestió migratòria, mentre que el fons de la crisi és un acte d’injustícia d’Espanya cap al Marroc, cap a la seva gent i cap als seus interessos estratègics».
Quant a la situació merament migratòria, Bourita va demanar «allunyar-se dels discursos emotius». «La primera veritat és que el Marroc no hi està obligat, no té vocació o obligació de protegir fronteres que no siguin les seves. El Marroc no és ni el gendarme, ni el conserge d’Europa per protegir les fronteres que no són les seves», va afirmar.
Al ser interrogat sobre el moment actual de les relacions diplomàtiques amb Espanya, Bourita va assenyalar que «al contrari del que diu la ministra espanyola [d’Exteriors, Arancha González Laya], no hi ha contacte entre el Marroc i Espanya des de l’esclat d’aquesta crisi i contràriament al que ella diu, el Marroc mai ha sigut informat de l’arribada d’aquest individu», amb referència a Brahim Ghali.
«Avui el Marroc fa preguntes clares: “¿és normal en un Estat de dret davant un soci com el Marroc que es falsifiqui un passaport, usurpar una identitat per portar algú a territori europeu? ¿És normal que aquest senyor estigui sent processat a Espanya per quatre denúncies: violació, terrorisme i tortures?”», va plantejar Bourita.
En qualsevol cas, va destacar: «El Marroc distingeix entre les seves molt bones relacions amb gairebé tots els països de la UE i una crisi bilateral nascuda d’una actitud hostil d’Espanya». «Estem mirant de desviar el debat i crear una crisi entre el Marroc i la UE que no existeix», va concloure.
Per Bourita «hi ha un problema de confiança, de respecte mutu amb el soci directe en una crisi que la mateixa Espanya ha creat, li toca a ella trobar la solució». «Si Espanya pensa que la crisi podria solucionar-se traient en secret aquest senyor pels mateixos procediments, és perquè està buscant un deteriorament i un agreujament de la crisi, o fins i tot la ruptura», va advertir.
«El Marroc ha fet molt en cooperació migratòria, no per obligació, ni per una contrapartida. Ho ha fet en funció d’una associació. Una associació entre el Marroc i Espanya i una associació entre el Marroc i la UE, però l’associació no és a la carta. L’associació significa en primer lloc que entenem els interessos estratègics dels socis», va argumentar.
Així, va remarcar que «el Marroc mai ha actuat per donar servei a canvi d’una compensació econòmica». «El que el Marroc rep de mitjana de la UE no supera els 300 milions d’euros a l’any, menys del 20 per cent del cost assumit pel regne en el context de la lluita contra la immigració il·legal», va assegurar.
Notícies relacionadesLa crisi amb Espanya «és primer de tot una crisi migratòria nascuda d’una crisi política entre dos socis», i va rebutjar així els que volen presentar el Marroc com «el dolent». Així, va recordar que només els últims quatre anys, el Marroc ha desmantellat 8.000 organitzacions de tràfic de persones.
El Marroc també ha avortat 14.000 intents d’immigració il·legal, inclosos 80 intents d’assalt a la ciutat de Ceuta. Així mateix, ha realitzat més de 9.000 intercanvis d’informació sobre immigració il·legal amb Espanya, segons Bourita.