Crisi amb el Marroc
Policia i Guàrdia Civil avaluen el risc de noves onades de migrants a Ceuta
Els gendarmes marroquins reprenen la plena col·laboració a la frontera, després de no haver-la suspès en lluita contra el terrorisme o la delinqüència organitzada
Transcorreguda una setmana dels moments més tensos de la crisi que enfronta el Marroc amb Espanya, a Ceuta els responsables de la seguretat pública constaten la tornada dels gendarmes marroquins a una activitat plena de control de la frontera.
Mentrestant, gestionen la previsió de tres possibles escenaris problemàtics per a la seguretat d’aquesta ciutat, i també de Melilla, corroboren fonts de la Policia. Els dos primers són de futur. Escenari u: una nova onada humana permesa o encoratjada pel Marroc per un desenllaç no òptim de l’estada del dirigent polisario Brahim Gali a Espanya. Escenari dos: una nova onada no permesa pel Marroc, però que desbordi els gendarmes de la frontera. Aquestes dues previsions es mantindran mentre al nord del Marroc continuï la tensió per la profunda crisi en què la pandèmia i el tancament del comerç amb les ciutats espanyoles han sumit els habitants.
La tercera previsió de seguretat, més immediata, contempla la possibilitat de noves baralles entre migrants o d’algun d’aquests amb la població local, expliquen les mateixes fonts.
A Ceuta, les devolucions de migrants il·legals es continuen realitzant al passadís fronterer d’El Tarajal sense gairebé oposició per part del Marroc, excepte en el cas d’alguns ciutadans marroquins que fa més d’un any que estan fora del seu país –atrapats a la ciutat pel confinament del març del 2020– i que intenten aprofitar per a un retorn no relacionat amb l’onada de migrants de la setmana passada.
A Melilla, on els gendarmes marroquins no van tallar la seva col·laboració en cap moment de la crisi, l’activitat policial del país veí a la frontera s’ha incrementat, i amb contundència. Pot veure’s al vídeo que il·lustra aquesta notícia, que mostra desenes de persones –incloses dones i nens– intentant superar la tanca per un pas inferior divendres passat 21, i sortint del forat després d’haver sigut gasats amb una substància irritant per la policia.
Els gendarmes s’ocupen també de patrulles nocturnes als voltants de la tanca fronterera, que, segons l’opinió de fonts policials de Melilla, són més freqüents ara que abans d’aquesta crisi. Una va ajudar a reduir de 200 a 36 el nombre de migrants –tots magribins i cap de subsaharià – que van aconseguir saltar el 19 de maig a la matinada.
Interpel·lat per Vox aquest dimecres al Congrés, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va afirmar que la col·laboració del Marroc en matèria de seguretat no s’ha interromput a causa de la crisi.
Fonts d’Interior ratifiquen a EL PERIÓDICO aquesta afirmació. La col·laboració policial «ha sigut constant» en «àmbits com la lluita contra el terrorisme i la delinqüència organitzada» fins i tot durant les 48 pitjors hores de la crisi diplomàtica i humanitària, a l’inici de la setmana passada, quan la policia de la banda marroquina del reixat de Ceuta va desaparèixer dels seus llocs.
Campaments de migrants
Mentre als voltants de Melilla la policia marroquina rebutja els intents de salt de la tanca, a Ceuta es cronifica la situació d’uns centenars de migrants que es resisteixen a la devolució. No hi ha quantitat oficial, però fonts policials locals estimen que arribarien a 600.
Aquests migrants, en la seva totalitat homes joves, s’han instal·lat en diversos campaments improvisats amb tendes de campanya i plàstics a les zones boscoses altes que envolten la ciutat autònoma, no lluny de les principals casernes militars.
De dia, els habitants d’aquests campaments baixen al nucli urbà per pidolar a la porta dels supermercats i del centre comercial de la ciutat. Agrupar aquests migrants per procedir a la devolució al Marroc requereix l’organització d’un dispositiu policial específic de recerca de persones entre la malesa que encara s’ha de muntar. De moment, els caps policials s’inclinen per localitzar els migrants quan baixen a l’àrea urbanitzada.
Responsables de la seguretat a Ceuta preveuen una següent fase de deteriorament en aquests assentaments que pugui convertir-los en illes de delinqüència si continua degradant-se la situació dels seus pobladors.
«Els que veritablement venien a Ceuta buscant un futur millor, al passar tres dies sense feina i comprovar el poc futur que hi ha per a ells, han marxat per pròpia voluntat –expliquen fonts de la Guàrdia Civil a la ciutat. El problema és que els que s’han quedat ocults no venien buscant futur, i ja estan donant algun problema de delinqüència, que s’espera que augmenti».
Punyalades
Per l’experiència d’aquesta crisi, són motiu de preocupació per a les forces de seguretat les baralles entre immigrants veterans i migrants nous. Un apunyalament a un nouvingut el dia 18 i un assalt el dia 20 amb ganivet i escopeta retallada a dos migrants que dormien al cementiri musulmà de Sidi Mbarek són els dos precedents que assenyalen.
A la porta fronterera d’El Tarajal, els soldats desplegats per a la custòdia i acompanyament dels migrants que anaven retornant per voluntat pròpia al Marroc han referit a la Creu Roja 22 casos de joves que tornaven ferits lleus de diverses topades amb menors estrangers residents a Ceuta.
Els sindicats de Policia i l’Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC) subscriuen les previsions dels comandaments policials, i hi afegeixen altres interioritats que perceben els agents corrents a la ciutat.
En el cas de l’AUGC, una denúncia que va fer pública la plataforma després que els integrants del desplegament extraordinari de contenció de l’onada humana rebessin, el 19 de maig, «un miserable dinar, consistent en tres o quatre talls de xoriço, un parell de panets, una poma, una llauna de conserva i un refresc».
La representació de la Confederació Espanyola de Policia (CEP) a Ceuta parla de «cansament de la població». I aquest és un altre element de la seguretat pública. «Ha augmentat no només la delinqüència, també el malestar de la gent, que no deixa d’estar preocupada per la situació», considera un portaveu d’aquest sindicat. Sobretot, en vista de com estan els parcs, «on ho tenen tot de cap per avall». Per por, nombrosos veïns mantenen interromput el costum del passeig vespertí en certes parts de la ciutat.
Notícies relacionadesAl port, la Policia Portuària ha habilitat una nova patrulla amb cotxe als voltants de les esculleres, davant l’augment de rondadors que esperen per llançar-se al mar per colar-se en algun ferri de línia que vagi cap a Europa.
Mentrestant, els nens que esperen el seu trasllat a diverses comunitats després de no haver sigut reclamats per les famílies al Marroc estan ja repartits per quatre allotjaments: dos a les naus del polígon industrial d’El Tarajal, un de barracons de resina a Campo Piniers i un altre més al barri de Santa Amelia.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034