Plena de simbolisme

Erdogan inaugura una mesquita al cor de l’Istanbul laic

  • La localització és un emblemàtic punt del moviment laic i també escenari de massives protestes contra l’actual Govern islamista.

Taksim Mosque opening ceremony in Istanbul

Taksim Mosque opening ceremony in Istanbul / SEDAT SUNA (EFE)

1
Es llegeix en minuts

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha inaugurat aquest divendres una mesquita a la plaça Taksim d’Istanbul, des de fa dècades un emblemàtic punt del moviment laic i també escenari de massives protestes contra l’actual Govern islamista.

La mesquita va començar a construir-se el 2017 en un terreny adjacent a la plaça Taksim, reemplaçant un petit temple islàmic el minaret del qual amb prou feines es veia des de la plaça.

Erdogan ja va prometre a les eleccions locals del 1994, quan era alcalde d’Istanbul, que construiria una gran mesquita al lloc.

Simbolisme a l’obra

La data de la inauguració té molt simbolisme. D’una banda, el 29 de maig del 1453 l’Imperi Otomà va prendre Constantinoble, posant fi al cristià Imperi Bizantí.

A més, a finals de maig del 2013 van arrencar les protestes del parc Gezi, al costat de Taksim, que van arraconar el Govern d’Erdogan, llavors primer ministre, i durant les quals els manifestants que denunciaven el creixent autoritarisme van ocupar durant 15 dies la plaça.

Durant el conflicte, Erdogan va intentar destacar el caràcter suposadament antireligiós dels manifestants, acusant-los falsament de profanar una mesquita i llançant un discurs que destacava els valors islàmics com a essencials per a Turquia, un país oficialment laic.

Les protestes de Gezi van deixar de manifest la polarització cada vegada més gran de la societat entre els qui combreguen amb la ideologia religiosa-nacionalista d’Erdogan i els qui s’hi oposen.

«Crida a l’oració»

Notícies relacionades

La inauguració de la mesquita de Taksim remarca una vegada més «davant tot el món que la crida a l’oració no pot apaivagar-se», va dir Erdogan dimecres al Parlament.

El nou temple, construït amb marbre i amb una cúpula de 33 metres d’altura revestida de zinc-titani, té dos minarets de 65 metres d’altura i ofereix espai de pregària a 3.000 homes i 620 dones en zones separades.