L’espionatge britànic veu «factible» que el coronavirus hagi sortit d’un laboratori
Els serveis secrets britànics consideren «factible» que la pandèmia de coronavirus tingués el seu origen en un laboratori d’investigació xinès, segons publica aquest diumenge ‘The Sunday Times’, la font del qual afirma no obstant que potser «mai arribarem a conèixer» l’origen real del SARS-CoV-2. El coronavirus s’ha cobrat ja més de 3,5 milions de morts a tot el món.
Si es confirma aquesta teoria, el virus hauria escapat accidentalment de l’Institut de Virologia de Wuhan concretament, extrem que nega Pequín de manera insistent. Aquesta línia d’investigació, que els Estats Units es prenen molt seriosament, estaria recolzada per l’informe d’intel·ligència publicat pel ja expresident nord-americà Donald Trump en un dels seus últims actes al capdavant de la Casa Blanca i que sosté que hi va haver contagis entre treballadors de l’Institut de Virologia de Wuhan ja el 2019 amb un virus similar al SARS-CoV-2, causant de l’actual pandèmia.
Segons publica ‘The Sunday Times’, els serveis secrets britànics estan treballant amb els nord-americans per investigar la possibilitat que el Govern xinès hagi ocultat l’origen real del virus. La font dels serveis secrets occidentals consultada pel diari reconeix que el «secretisme» xinès dificulta arribar a conclusions sòlides. «Hi pot haver llacunes en les proves que ens portin per un camí i proves que ens portin per un altre (...). Els xinesos mentiran en qualsevol cas. No crec que ho arribem a saber», ha indicat.
Els Estats Units investigaran la teoria
Aquesta teoria implicaria que el laboratori xinès estaria experimentant i manipulant una soca del virus SARS que es va contagiar accidentalment a la població. El mateix president nord-americà, Joe Biden, anunciava aquesta mateixa setmana la seva intenció de «redoblar» esforços per investigar la teoria del laboratori i reconeixia que la Intel·ligència nord-americana està «dividida» entre aquesta teoria i la que apunta a un contagi a partir d’animals del mercat d’animals salvatges de Wuhan.
El ministre britànic de Vacunació, Nadhim Zahawi, ha demanat que l’OMS pugui realitzar una investigació «sense obstacles» sobre l’origen del virus, especialment després d’aquesta informació. «No hem de deixar pedra sense remoure per entendre per què, no només per la pandèmia actual que s’ha estès, sinó per fer front també a les que vinguin en el futur», ha explicat en una entrevista concedida a Sky News.
Un equip d’experts de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va publicar al febrer un informe sobre els orígens del coronavirus que assenyala que el patogen és d’origen animal i que «no hi ha evidència» que hi hagués transmissió abans de la seva detecció el desembre de 2019 a Wuhan.
- Les novetats de la reforma
- Política tributària El Govern aprova el paquet fiscal i renegociarà l’impost energètic
- El mercat laboral Díaz dona per esgotada amb la patronal la negociació de la reducció de jornada
- Els HRC Awards reconeixen el doctor Manel del Castillo
- Indústria Celsa ven les seves filials al Regne Unit i els països nòrdics per 600 milions