Primer Consell Executiu ordinari
Aragonès deixa en mans d’una comissió institucional el futur del Prat
L’Executiu convocarà ajuntaments, Estat i organitzacions ecologistes a la recerca del «consens»
El president exigeix a Sánchez «celeritat» en la tramitació dels indults
Aquesta setmana les relacions entre el nou Govern de Catalunya i l’Executiu de l’Estat s’iniciaran amb una trucada entre Pere Aragonès i Pedro Sánchez que donarà peu, després, a una reunió presencial entre tots dos i, posteriorment, a la segona reunió de la taula de negociació entre els dos executius. Sobre la possibilitat que Oriol Junqueras formi part de la comitiva catalana en aquesta taula, el president va recordar que en aquestes reunions cada Executiu anomena la seva delegació, de manera que deixa oberta l’opció que el president d’ERC sigui un dels negociadors. Això sí, mentre no arriba la comunicació directa, Aragonès va exigir a Sánchez, en la roda de premsa, «celeritat» en la presa de decisions, respecte als indults, sigui en un sentit o un altre, per no fer patir innecessàriament les famílies.
«Em sembla bé que ens vegem [amb Pedro Sánchez] abans de la taula. Hi ha una sèrie d’assumptes que no formen part de l’essència del conflicte polític que s’han d’abordar», va afirmar Aragonès i va posar com a exemples el debat sobre l’ampliació del Prat i els fons de reconstrucció post-Covid, provinents de la UE, els Next Generation.
Primeres prioritats
El de la infraestructura aeroportuària no va ser un exemple a l’atzar. Segons va relatar Aragonès, el Consell Executiu d’aquest dimarts, el primer ordinari, va emfatitzar especialment dos assumptes. El Prat i els desnonaments. Per als dos casos es va dictaminar la creació de dues taules de treball. La de l’aeroport, a nivell institucional, amb les administracions afectades, des de les locals a l’Estat i comptant amb la participació de moviments veïnals i ecologistes. Aragonès va dir que l’objectiu era mantenir la infraestructura com un element clau en l’economia catalana, però també defensar la biodiversitat dels terrenys veïns a l’aeroport, que «estan protegits per les instàncies europees».
El president no va voler pronunciar-se sobre què s’hauria de fer, segons la seva opinió. «No és una qüestió binària. És obvi que el Govern està a favor de tota mesura que millori l’economia catalana, però també que hi ha uns espais protegits per les administracions que s’han de preservar», va dir. «Busquem el consens», va afirmar després d’assenyalar que en aquesta taula també hi hauria AENA, a més del Ministeri de Foment, i que s’hauria d’interlocutar amb les instàncies comunitàries.
Taula interdepartamental sobre desnonaments
Quant als desnonaments, el Govern va crear una taula interdepartamental, amb representants de les conselleries de Presidència, Territori, Interior, Justícia i Drets Socials. L’objectiu, va dir el president, «és prevenir aquests desallotjaments, però atacant l’arrel i l’origen», és a dir, no només el tram final, el judicial. Per a això, va advocar per la mediació i la recerca d’alternatives habitacionals, així com sol·licitar al TJSC que no recorri als Mossos per executar per la força els desnonaments.
Notícies relacionadesEl líder de l’Executiu també va anunciar que en els pròxims dies es farien els primers passos en el pla de xoc social de 700 milions, que el republicà va explicar i va prometre en els seus discursos d’investidura.
Quant als pressupostos de la Generalitat, Aragonès va revelar que en els pròxims dies decidirà amb el conseller del ram, Jaume Giró, la possibilitat i conveniència d’aprovar els del 2021. En qualsevol cas, va mostrar la seva voluntat que els del 2022 ja siguin vigents l’1 de gener de l’any que ve.
- Tomé tensa la selecció
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal