Gest «molt important», diu Vara
La carta de Junqueras alleuja el PSOE
La missiva tranquil·litza els barons i sectors més renuents als indults, tot i que Page adverteix que el referèndum pactat no cap a la Constitució
El Govern central celebra l’«autocrítica» del líder d’ERC i creu que es tracta d’un «moviment molt important» de cara al diàleg
¿Quan es poden produir els indults als dirigents del procés?
Potser té gust de poc, d’un pas encara «insuficient», però almenys sí que va servir per aquietar les aigües al PSOE després de setmanes de cert sotsobre. La tribuna d’Oriol Junqueras publicada a La Sexta i al diari ‘Ara’, en què reconeix que els indults són un gest del Govern de Pedro Sánchez que pot «alleujar el conflicte, pal·liar el dolor de la repressió i el sofriment de la societat catalana», i en què també qüestiona la via unilateral, va injectar optimisme a la Moncloa i assossec al partit, fins i tot entre aquells que havien expressat els seus «dubtes» respecte a la pertinència de la mesura de gràcia pel possible cost polític per a l’Executiu. És un «moviment molt important», remarcaven a l’equip del president, és un «avenç» molt «necessari», «un bon símptoma», coincidien en diferents latituds del PSOE.
Després de les paraules de Sánchez a Barcelona, en l’acte amb Pere Aragonès a Foment del Treball –quan va demanar «valentia» i va declarar, arribat el moment, de fer passos «amb decisió» i buscant la «convivència» del conjunt de la societat «per sobre de la petitesa» de càlculs electorals o interessos partidistes–, el secretari d’Organització socialista i titular de Transports va elaborar una primera resposta oficial. La missiva de Junqueras, va dir José Luis Ábalos, és una «reacció» a la «política de diàleg» del Govern central. La seva «autocrítica» demostra, va seguir, que ERC ha assumit que «el marc polític del diàleg ha d’estar dins de la legalitat».
El ministre va recordar a ‘Al rojo vivo’ (La Sexta) que l’Executiu no recolzarà la via escocesa, per la qual aposten els republicans, perquè no cap a la Constitució un referèndum d’autodeterminació i perquè els socialistes vetllen per «conservar la integritat territorial d’Espanya», però no exigirà a ERC que «renunciï al seu pensament». En definitiva, pot continuar defensant les seves idees, però sense saltar-se la llei. Aquí rau la importància del gest de Junqueras: que, gairebé quatre anys després de l’1-O i de la declaració d’independència, reconeix que aquest camí no és «viable» i no el comparteixen tots els catalans. Admet que hi va haver una part de Catalunya a la qual «no es va respectar», va emfatitzar Ábalos. En definitiva, «significa que empatitza i està pensant en el conjunt, que és el que hem de fer tots els responsables polítics», va acabar. Per a un ministre de pes, la carta «és molt bona notícia: hi ha predisposició al diàleg i això és el més rellevant a hores d’ara».
«Tant de bo això vagi com pinta»
Que el gir d’ERC va apaivagar de seguida un malestar latent en alguns sectors del PSOE ho provava la ràpida resposta de Guillermo Fernández Vara. El president extremeny va expressar la seva satisfacció a través d’un tuit, la mateixa eina que fa dues setmanes va fer servir per manifestar el seu desacord amb Sánchez. «La política no són només gestos però són molt necessaris. I aquest és molt important. Cal sortir a trobar-se dins de la Constitució», va assegurar. Un altre baró que havia expressat les seves reserves, els seus «dubtes» respecte als indults, va ser el castellanolleonès Luis Tudanca, sanchista de primera hora. Al seu entorn respiraven més alleujats: «Ens ha situat de forma ràpida en un escenari menys perjudicial per a nosaltres. Hi havia dubtes per si [els independentistes] aprofitarien amb intel·ligència aquesta oportunitat. I les paraules de Junqueras en són un bon símptoma. Sense que resolgui el problema català de manera definitiva, sí que ens ha donat una alegria. Tant de bo això vagi com pinta».
La política no son sólo gestos pero son muy necesarios. Y este es muy importante. Hay que salirse al encuentro dentro de la Constitución. Junqueras afirma que los indultos «aliviarán» el conflicto https://t.co/6CoylkZUyM vía @hoyextremadura
— Guillermo Fdez Vara (@GFVara) 7 de junio de 2021
Emiliano García-Page, president de Castella-la Manxa, el líder territorial socialista més rotund contra els indults, va preferir tocar de biaix el tema del dia, perquè no vol que Junqueras li marqui «ni els ritmes, ni l’agenda», segons explicaven en el seu cercle. «El que afecta tots els espanyols» s’ha de decidir «entre tots, no per parts», va dir Page, ja que «al final és Espanya», una «nació que va unida». El que venia a dir és que tampoc val la via escocesa, de defensa d’un referèndum pactat. «La fórmula és il·legal i tots a aplaudir, quan realment no hi ha cap novetat», raonaven fonts pròximes al baró castellanomanxec. El seu homòleg aragonès, Javier Lambán, encara no ha expressat la seva opinió sobre la imminent mesura de gràcia als presos del procés, a causa de la seva convalescència per la cirurgia per càncer de còlon a la qual es va haver de sotmetre. Convalescència de 15 dies que va acabar aquest 7 de juny.
El valencià Ximo Puig sí que va recolzar la iniciativa de Sánchez des del principi, tot i que també va demanar un gest a l’independentisme. El que es va produir aquest dilluns, per això va considerar la tribuna de Junqueras com «un pas positiu en aquest diàleg absolutament imprescindible», perquè «no hi ha opció alternativa al diàleg». La missiva, per Puig, «va en la posició correcta d’intentar buscar vies de trobada». Des del seu cercle també apuntaven que el líder d’ERC pot contribuir a mitigar la inquietud existent al PSOE, que no obstant distava molt del cisma vist en episodis anteriors, i més encara de la guerra interna del 2017: «Sens dubte, això desmunta les tesis que tenien plantejades els que estan contra els indults, des de la dreta socialista fins a la dreta i l’extrema dreta. Tot i que sempre hi ha insaciables que demanen als independentistes que deixin de pensar com pensen».
«Fer molta pedagogia»
En altres federacions també parlen de pas «necessari» i «positiu», que dibuixa «un terreny una mica més favorable» per al PSOE. «Tot i que després caldrà veure com va la gestió d’ERC dels temes a la taula de diàleg», sentencien des del PSE. «Hi ajuda, tot i que han de fer un pas», complementa una altra presidenta autonòmica. «Em sembla un pas importantíssim i suficient per començar un nou període de relacions. És només un primer pas, cert», diu una segona presidenta, que recorda l’actitud del PP, que no ha afluixat en la seva campanya contra Sánchez, i partit del qual ja «no espera res».
Un altre baró insisteix que no serà un camí fàcil, perquè hi haurà sempre «passos petits, i endavant i enrere». «Davant els rugits de molts, és necessari per part d’ERC anar fent passos en la mateixa direcció que ha impulsat el president», insisteix un altre secretari regional, que creu que la clau per esmorteir el previsible desgast és «fer molta pedagogia», «anàlisi» de la passada dècada i de la que «ara toca afrontar». Per a un dirigent socialista que ha conegut la primeríssima línia, la d’aquest dilluns és «la millor notícia de la legislatura, ha sigut gest de Pedro seguit de gest d’ERC, sense negociació encara, una jugada mestra que deixa el PP ‘out’» just dies abans de la segona manifestació de les dretes a la plaça de Colón de Madrid. Concentració que, per a la Moncloa, ja es queda «sense gas».
Els indults no han entrat de ple a la campanya de primàries del PSOE andalús, que aquesta setmana afronta la seva recta final abans de la votació, en primera ronda, de diumenge. Igual va passar amb l’escrit del cap d’ERC. Però mentre els partidaris de Juan Espadas, alcalde de Sevilla i candidat de Ferraz, aplaudien una posició «indubtablement millor que la ruptura unilateral», al tractar-se d’«un camí adequat per a la recuperació de la via política», els pròxims a Susana Díaz recordaven l’«emprenyament» de molts militants amb la decisió de Sánchez, i la seva amenaça fins i tot de «trencar el carnet» del PSOE.
Temps per a les urnes
En un partit controlat pel seu secretari general, no es pot parlar de terrabastall. Ni de divisió. Les veus crítiques, no obstant, han sonat, encapçalades per Page i també secundades per Felipe González i, de forma molt més dura, per Alfonso Guerra. Però fins i tot l’expresident es va matisar fa uns dies: va afirmar que ell no s’oposa als indults, només creu que no es donen «les condicions» en aquest moment, perquè creu necessari que els independentistes estiguin «disposats» a «recórrer aquest camí» de respecte a l’«ordenament jurídic». Alguns dirigents al PSOE recorden com González va defensar que no s’havien d’empresonar els líders del procés i que no va veure rebel·lió a la tardor del 2017. No «es pot actuar per ràbia contra el Govern central», per «odi contra Sánchez», rubriquen aquests comandaments.
Falta per veure com va digerint el partit el reposicionament de Junqueras, i sobretot com hi respon l’electorat. La possible incomprensió dels votants és, de fet, la principal font de preocupació per als dirigents. Al Govern central han estat insistint que falten més de dos anys per a les urnes, que la ciutadania apreciarà la voluntat de «retrobament», i que l’horitzó canviarà quan la vacunació s’hagi completat i la recuperació econòmica sigui una realitat. El risc» «més gran, va reiterar Ábalos, seria «no fer res, no oferir alternativa ni solucions».
Alguns barons també creuen que és impossible fer pronòstic amb unes generals tan llunyanes, tot i que és evident que la qüestió territorial ha penalitzat històricament el PSOE i el PP «ha incentivat l’anticatalanisme». «Però veurem si no ens castiga més la pujada de la factura de la llum, que això sí que arriba a tots els ciutadans, i especialment als nostres votants», adverteix un líder territorial. El més imminent serà l’acord del Consell de Ministres per als indults, i aquests poden arribar aquest mateix mes o a primers de juliol.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Indults del procés Congrés Federal del PSOE Juan Espadas Emiliano García - Page Andalusia Ximo Puig Govern La Sexta Consell de Ministres Primàries PSOE ERC - Esquerra Republicana de Catalunya Susana Díaz Oriol Junqueras Govern Pedro Sánchez Felipe González Pere Aragonès José Luis Ábalos Guillermo Fernández Vara Indults
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia